Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Let’s change the face of food waste

  • Rotterdam, 15 december 2022, 16:23
  • Geschreven door Redactie

zadkine waste no food

In Nederland wordt jaarlijks circa 2 miljoen ton aan voedsel weggegooid. Ongeveer 39% van deze voedselverspilling vindt plaats bij telers, productiebedrijven, opslag en transport. Om dit tegen te gaan en om meer bewustwording te creëren, gaat het MBO-onderwijs in Rotterdam-Rijnmond een samenwerking aan met IntelligentFood.

Het project ‘Let’s change the face of food waste’ is een samenwerking tussen IntelligentFood, Zadkine College, Albeda College, Europastry, Verstegen Spices & Sauces, van Vugt Kruiden, Sligro en de Hogeschool Rotterdam.

Met deze samenwerking zet het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs in Rotterdam, voedselverspilling bij docenten en studenten op de kaart en worden studenten aan het mkb gekoppeld bij het oplossen van dit maatschappelijk probleem. Studenten zijn immers de toekomst en het gezicht van de oplossingen. Het onderwerp ‘voedselverspilling’ wordt uiteindelijk ook als vast onderdeel opgenomen in het curriculum van de Brood & Banket- en Horecaopleidingen.

Koken en bakken met reststromen

Het project bestaat uit een aantal onderdelen. Voor medewerkers van voedselproductiebedrijven, docenten en studenten van het Zadkine College en Albeda College worden er verschillende masterclasses georganiseerd.

Daarnaast gaan docenten en studenten bij bedrijven op bezoek. Deze bedrijfsbezoeken hebben als doel om studenten en docenten te laten zien hoe bedrijven produceren en ze bewust te maken van de grootte van reststromen. Veel bedrijven uit deze sector kampen ook met een tekort aan medewerkers en door deze bedrijfsbezoeken komt het mkb al vroeg in contact met potentieel toekomstige medewerkers.

In april 2023 is er een afsluiting in de vorm van een wedstrijd. Tijdens een Bake-off wedstrijd en een Cook-off wedstrijd laten de studenten van de Brood & Banket opleidingen en de opleiding Zelfstandig Werkende Kok van het Zadkine en Albeda zien welke nieuwe producten ze hebben ontwikkeld van reststromen.

Gratis donuts.

Afgelopen maandag was de officiële aftrap van dit project waarbij initiatiefnemer van het project Junion Hanenberg van IntelligentFood langs alle samenwerkingspartners ging om 2000 donuts uit te delen. Met deze donuts was niks mis, alleen was de leverancier genoodzaakt deze donuts door omstandigheden weg te gooien. Namens het Zadkine College nam Perry van Milt, directeur Brood & Banket College en het Horeca College een pallet met donuts in ontvangst.

Perry van Milt:” Het tegengaan van reststromen is het nieuwe normaal. Toeleveranciers, bedrijven in de horeca- en bakkerijsector en afnemers van deze producten en diensten zijn op zoek naar oplossingen en een passend aanbod. Met deze samenwerking stellen wij docenten en studenten in staat het beste uit zichzelf en onze maatschappij te halen door opgeleid te worden om voedselverspilling tegen te gaan en te leren hoe je vanuit het nieuwe gastvrij smaakvolle creaties maakt van reststromen.”

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan