Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Politie eenheid Rotterdam start nieuwe samenwerking met Zadkine

  • Rotterdam, 10 november 2022, 11:23
  • Geschreven door Redactie

Politie eenheid Rotterdam Zadkine

Rotterdam, 9 november 2022 - De politie eenheid Rotterdam start vanaf deze week een nieuwe samenwerking met mbo opleider Zadkine. Voor de eerste keer wordt een volledige en geaccrediteerde externe opleiding, die toegespitst is op de politie aangeboden door een externe opleidingsinstantie.

Het betreft de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) opleidingen Beveiliger op mbo niveau 2 en 3, waarbij leren en werken met elkaar worden gecombineerd. Studenten werken tijdens de nieuwe opleiding vier dagen per week bij de afdeling Arrestantentaken van de politie eenheid Rotterdam en gaan daarnaast één dag per week naar Zadkine Veiligheidsacademie. De bbl opleiding Beveiliger bestond al langer bij Zadkine Veiligheidsacademie, maar deze nieuwe bbl opleiding Beveiliger is speciaal voor de politie ontwikkeld. Studenten kunnen na afronding van deze opleiding op niveau 3 en met de ervaring bij de afdeling Arrestantentaken solliciteren naar de opleiding voor (hoofd)agent waar een mbo-3 opleiding voor nodig is.

Een efficiënte manier
Het is de eerste keer dat de politie op deze manier een samenwerking aangaat met een externe partij. Normaal gesproken moeten studenten na het afronden van een reguliere bol beveiligingsopleiding solliciteren voor een baan bij de politie en krijgen ze tijdens het volgen van de externe opleiding geen aanstelling of salaris. Bij de nieuwe (bbl) opleiding Beveiliger ligt dit dus anders. Studenten zijn al bij aanvang van de opleiding in dienst bij de politie en ontvangen vanaf indiensttreding een salaris. Dit initiatief is één van de activiteiten van het project Diverse Werving waarbij projectleider Petra Roodnat verschillende nieuwe ‘out of the box’ manieren ontwikkelt om de instroom van nieuwe collega’s te bevorderen.

Hans van Dolderen, Hoofd Bedrijfsvoering en lid van de eenheidsleiding, licht toe: ‘We kampen allemaal met een personeelstekort, ook bij onze afdeling Arrestantentaken is de krapte voelbaar. Daarom is het soms goed om na te gaan hoe we efficiënter kunnen werken. Hoe mooi is het dat we dan de handen ineen kunnen slaan met Zadkine hiervoor.’ Anders dan bij andere studies zal de politie zelf proactief studenten werven voor de opleiding die daarna meteen kunnen doorstromen naar de afdeling Arrestantentaken. Maar de studenten kunnen na de opleiding er ook voor kiezen om voor de politieopleiding mbo-4 te solliciteren. Een groep van zesentwintig studenten start begin volgend jaar aan de opleiding.

Betere afspiegeling
Door zelf regie te houden op het wervingsproces hoopt de politie een meer diverse groep nieuwe collega’s binnen te halen. Iets waar Aniel Ramawadh, lid van het College van Bestuur van Zadkine, grote voorstander van is: ‘Ik vind het prachtig dat we op deze manier kunnen bijdragen aan een diverse en inclusieve politie om zo beter een afspiegeling van de maatschappij te zijn.’ Ook Robert Merkx, directeur van Zadkine Veiligheidsacademie, sluit zich hierbij aan. ‘Daarnaast werken we al langere tijd succesvol samen met de politie in verschillende opleidingstrajecten. Een groot samenwerkingsverband zoals dit onderstreept hoe goed het is om met elkaar op te trekken om maatschappelijke uitdagingen zoals het personeelstekort goed aan te pakken.’

Maandag 7 november jl. vond het officiële tekenmoment plaats in De Kuip. Daarbij ondertekenden Hans van Dolderen en Robert Merkx een convenant om de samenwerking formeel definitief te maken.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan