StudieMatch
Zoeken
Menu

Lezen stimuleren met nieuwe bibliotheek op school

  • Rotterdam, 28 maart 2022, 17:16
  • Geschreven door Redactie

Docent Els van Gelder-Koornstra en haar team droomden er al jaren van: een bibliotheek op school, waar studenten kunnen genieten van mooie verhalen. Vanuit de overtuiging dat boeken voor iedereen beschikbaar zouden moeten zijn. 

Samen met studenten en collega's heeft docent Els van Gelder-Koornstra deze droom waargemaakt. Op onze locatie Prins Alexanderlaan 55 is dinsdag 22 maart een echte bibliotheek geopend. Speciaal voor studenten van de opleidingen Management Assistant en Mbo Rechten van het Business College.

Met het aansnijden van een prachtige boekentaart gaven opleidingsmanager Yvette Molier-van Est en studente Jessica het officiële startsein. Jessica en andere studenten hebben een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten van de bibliotheek. Onder andere door het ontwikkelen van het uitleensysteem en het invoeren van enorm veel boeken. Want heel veel docenten hebben boeken gedoneerd en inmiddels zijn er ook veel boeken aangeschaft.

Lezen is belangrijk
‘Lezen doe je voor je plezier, maar het geeft ook zoveel meer’, vertelt Els van Gelder-Koornstra zichtbaar trots. ‘Het vergroot je kennis, woordenschat en inlevingsvermogen. En het stimuleert studenten om na te denken over maatschappelijk relevante onderwerpen’. Dit laatste wordt ook gestimuleerd door de samenwerking met de Centrale Bibliotheek. Zij geven inzicht in boeken die jongeren graag lezen en zorgen voor leuke opdrachten. Zo kunnen de studenten met elkaar discussiëren over de boeken die ze lezen. Met de bieb hoopt Els de studenten een omgeving te bieden waar lezen normaal is. ‘Ik hoop dat studenten meer gaan lezen en dat ze kritischer worden. De bieb kan daarbij helpen, want zien lezen, doet lezen. En als je ziet wat een ander leest, kun je erover in gesprek gaan’.

Aandacht voor leesonderwijs
Onder andere door initiatieven als Boek Meer Succes Met Lezen, in samenwerking met de Centrale Bibliotheek, het manifest Heel Rotterdam Leest en de verhalenwedstrijd Er was eens, kreeg het leesonderwijs steeds meer aandacht bij deze opleidingen. En via de afdeling Onderwijs & Kwaliteit werd dit schooljaar een pilot gestart, waarbij vereist is dat er minimaal een uur per week wordt gelezen bij diverse vakken, zoals Nederlands en burgerschap. Er is intussen ervaring opgedaan met welke soort leesprojecten wel werken en welke niet. De plannen voor komend schooljaar liggen klaar, met de eigen bibliotheek als inspirerende ruimte voor student en docent