StudieMatch
Zoeken
Menu

Zadkine, Techniek College Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam slaan handen ineen om leesplezier onder mbo-studenten te bevorderen

  • 03 november 2021, 08:00
  • Geschreven door Webredactie

De bestuurders van mbo-scholen Zadkine en Techniek College Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam hebben gisteren een handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst die als doel heeft het lezen van boeken onder mbo-studenten te stimuleren.

Het uitgangspunt van de samenwerking is dat lezen een belangrijke bijdrage kan leveren aan de taalontwikkeling van mbo-studenten. Daarom organiseren de drie partijen allerlei activiteiten met studenten om het lezen van boeken te stimuleren. De taaldocenten van beide scholen worden daarbij ondersteund en begeleid door medewerkers van de bibliotheek. Daarnaast krijgen alle studenten van Zadkine en Techniek College Rotterdam een gratis bibliotheekpasje.

Eerder dit jaar werd de samenwerking al afgetrapt met onder meer een kick-off bijeenkomst voor alle deelnemende studenten in het Bibliotheektheater. Voor het komende schooljaar is het doel om de kalender te vullen met onder meer ontmoetingen met schrijvers, bijeenkomsten van leesclubs en projecten waarin een bijzonder boek – zoals binnenkort het boek ‘The Hate U give’, over diversiteit – centraal staat. Ook worden studenten gestimuleerd om zelf verhalen te schrijven en om deel te nemen aan de verhalenwedstrijd ‘Er was eens’. Tot slot komt er ook in de taallessen meer ruimte voor lezen. Bijvoorbeeld tijdens de lessen Nederlands, waar studenten voortaan minimaal een kwartier lezen.

Onderzoek
Binnen de samenwerking wordt ook onderzoek gedaan naar het leesgedrag en de effecten op taalontwikkeling. Er wordt een nulmeting gedaan en een effectmeting om antwoord te kunnen geven op verschillende vragen: gaan studenten daadwerkelijk meer lezen, kunnen ze geschikte boeken vinden, vinden ze lezen ook leuk en welk effect heeft het op hun taalontwikkeling?

Marloes de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van Zadkine: “Ik ben erg enthousiast over deze samenwerking. We leiden onze studenten op voor de praktijk. Straks op de werkvloer is taalbeheersing en meer in het algemeen ‘communicatie’ minstens zo belangrijk als de vaardigheden die ze leren tijdens praktijklessen. Lezen is daarnaast ook een verrijking van je leven. Een boek kan je wereld echt groter maken.”

Henrik Stevens, directeur Techniek College Rotterdam: “We zijn als opleider trots op deze samenwerking met Bibliotheek Rotterdam.  Lezen en schrijven vormt de basis van het leerproces van onze studenten en dat beperkt zich niet tot alleen het technische. Daarnaast is goede taalvaardigheid van cruciaal belang om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze samenleving.

Theo Kemperman, directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam: ”Bibliotheek Rotterdam stimuleert alle Rotterdamse jongeren graag om meer te lezen, want lezen is een belangrijke springplank naar de toekomst!"

De samenwerking komt voort uit ’Heel Zadkine Leest’, een eerder initiatief om het leesplezier en de taalontwikkeling van mbo-studenten te stimuleren. Het project ‘Heel Rotterdam Leest’, waaraan meer dan 50 Rotterdamse scholen en de gemeente Rotterdam meedoen, komt mede voort uit dit vroege initiatief.