StudieMatch
Zoeken
Menu

Studenten Zadkine maken tentoonstelling met Boijmans

  • 15 april 2021, 09:15
  • Geschreven door Webredactie

Zadkine en Museum Boijmans Van Beuningen bundelen opnieuw de krachten. Samen met kunstenaar Nilton Moreira da Silva maakten mbo-studenten een tentoonstelling die tracht kunst en de mens dichter bij elkaar te brengen. Het resultaat is vanaf 16 april te zien bij Zadkine op locatie en via de Boijmans Instagram.

Met twaalf mbo-studenten Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werk denkt kunstenaar en sociaal werker Nilton Moreira da Silva na over hoe kunst mensen bij elkaar kan brengen en over het individu dat we niet uit het oog moeten verliezen. Het resultaat van deze inspanningen is de tentoonstelling 'Door het bos de bomen niet meer zien'. De installatie en het traject is onderdeel van het project KUNST/WERK, een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Zadkine. Doel is een betere aansluiting tussen de culturele sector en het mbo realiseren. De tentoonstelling is vanaf 16 april te zien voor alle studenten op de hoofdlocatie van Zadkine in het centrum van Rotterdam. Een speciale online tentoonstelling zal vanaf dezelfde datum te volgen zijn via de instagrampagina van Museum Boijmans Van Beuningen.

Studenten
Bij deze tweede editie van KUNST/WERK zijn in totaal 12 studenten van de opleidingen Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werk betrokken. Onder leiding van kunstenaars en museumprofessionals volgden zij een serie masterclasses en workshops onder andere in de Boijmans luisterpost in Rotterdam Zuid. Tijdens deze series leerden zij kritisch en creatief te denken door middel van de omgang met kunst. Tevens verdiepten ze zich in hoe het werk van museummedewerkers zich verhoudt tot hun eigen vakmanschap. De groep onderzocht of kunst kan bijdragen aan het gevoel van verbondenheid. Samen met Nilton Moreira da Silva werkten ze toe naar een concrete visie op dit onderwerp. De studenten die meewerkten aan 'Door het bos de bomen niet meer zien' zijn: Cody, Abisai, Tyrell, Rick, Ismay, Ilker, Geraldina, Delyhlah, Sinem, Dariska, Ajai en Gino.

Het kunstwerk
Het kunstwerk is een bos dat je kunt betreden en heeft de titel door het bos de bomen niet meer zien. In het midden zijn spiegels die draaien. In het bos, hoor je verschillende stemmen. De titel van het kunstwerk is een omdraaiing van de uitdrukking door de bomen het bos niet meer zien, wat betekent dat als je te veel op details (de bomen) let, kun je het geheel (het bos) niet meer overzien. In dit kunstwerk gaat het over dat we het individu niet uit het oog moeten verliezen.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’ van Fonds 21.