Zoeken
Menu
StudieMatch

Beveiligen in coronatijd bij Zadkine

  • 12 oktober 2020, 13:56

Zadkine beveiliging corona

Als je bij een schoolgebouw van Zadkine binnen komt, dan kun je niet heen om de maatregelen die er zijn om het coronavirus buiten de deur te houden. De afspraken die zijn gemaakt worden meestal goed opgevolgd, maar wat als ze worden genegeerd? Dan spreken we elkaar er op aan. Het aanspreken wordt in de openbare ruimtes, zoals in gangen, hallen en ook op het schoolterrein – vooral gedaan door de facilitaire dienst. En op sommige locaties door de beveiliging.

De beveiligingsdienst van Zadkine bestaat 1 februari 2021 twintig jaar en is sinds 2003 erkend leerbedrijf dat ieder jaar een grote groep studenten van de Veiligheidsacademie een stageplek biedt op het Benthemplein, Campus Hoogvliet, de Marten Meesweg en de Prins Alexanderlaan. De beveiligingsdienst en het leerbedrijf staan onder leiding van Marga Bot-Dentro van team Arbo en veiligheid (HRM), die op de locaties wordt ondersteund door 4 enthousiaste praktijkbegeleiders.

Dit schooljaar lopen 85 BOL-studenten als aspirant-beveiliger stage. Zij worden in de praktijk opgeleid door 12 coördinatoren-in-opleiding (BBL niveau 3), die allemaal onlangs hun beveiligingsdiploma hebben gehaald. De aspirant-beveiligers lopen één dag in de week stage, de coördinatoren-in-opleiding wekelijks 3 dagen, het hele schooljaar door.

Twee stagiairs zijn gevraagd naar hun ervaringen tijdens de beveiligingsstage in coronatijd. De 17-jarige aspirant-beveiliger Ramo uit Vlaardingen wordt als stagiair ingezet op het Benthemplein. Hij doet op de Veiligheidsacademie de opleiding Koninklijke Marechaussee en ziet voor zichzelf een mooie toekomst weggelegd bij deze militaire politiedienst. Op de vraag hoe hij zijn rol vindt bij de beveiligingsdienst Zadkine antwoordt Ramo: “Ik neem mijn taken heel serieus. De stagewerkzaamheden zijn uitstekend gepland en kunnen professioneel worden uitgevoerd, daar werk ik graag aan mee." Het stagejaar valt in een roerige tijd, met extra gedragsregels in school. Wat is je mening als student over de regels en hoe is het om deze mee te handhaven? Ramo: “De coronaregels zijn heel duidelijk en staan overal aangegeven. Als ik mensen aanspreek als ze zich niet helemaal houden aan de regels, dan doen ze meestal wel wat ik van ze vraag.” “Ik vind het fijn om een bijdrage aan de veiligheid en de gezondheid van de medewerkers   en studenten van Zadkine te kunnen leveren.”

Fay, is coördinator beveiliging-in-opleiding len oopt nu voor het tweede jaar stage bij Zadkine, net als Ramo op het Benthemplein, nadat zij vorig schooljaar met succes haar beveiligingsdiploma heeft gehaald. Deze 17-jarige stagiaire uit Hellevoetsluis doet de niveau 3 opleiding Coördinator Beveiliging met de ambitie later bij de politie, liefst bij de zedenrecherche, te kunnen werken. “Mensen houden zich best goed aan de regels. Als ze iets doen zoals het niet houden aan de looprichting dan spreek ik ze aan en dan werken ze eigenlijk altijd mee.” zegt Fay, 

Zie jij voor Zadkine mogelijke verbeteringen om het tijdens de coronacrisis nog veiliger en gezonder te krijgen? Fay: “Ik vind dat Zadkine het heel goed doet en zie dan ook geen reden voor verandering.” Fay zegt dat er altijd dingen te leren vallen, maar mijn collega’s en ik doen hun werk. “Wat me opvalt is dat iedereen heel klantvriendelijk is.”