vragen
bbl - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25055
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Optiek

Opticien versnelde opleiding (bbl)

Meer dan de helft van de Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. In de optiekbranche is dus genoeg werk te vinden. Werken in de optiek is bovendien boeiend en afwisselend. Het ene moment ben je bezig met techniek, zoals het slijpen van glazen of het solderen van een montuur, het andere moment ben je bezig met een verkoop of een oogmeting.

 • De opleiding

  Enthousiast, gemotiveerd en niet bang om je handen uit de mouwen te steken? Meld je dan aan voor het versnelde traject van de opleiding Opticien. Als je aan de toelatingseisen voldoet leiden wij je in recordtijd op voor het bol-diploma Opticien.

  beeld bij optiek oogmeting

  Je hebt gevoel voor mode, handel, techniek en je kunt goed met mensen omgaan en je hebt zin in een uitdaging? Lees dan snel verder over de versnelde opleiding Opticien.

  • Meer over deze opleiding

   De opleiding bestaat uit drie onderdelen:

   Het basisdeel
   Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. Na het afronden van het basisdeel kies je voor het profieldeel en ga je je specialiseren voor je latere beroep. Naast vakken die te maken hebben met het beroep krijg je ook de vakken Nederlandse taal, rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

   Het profieldeel
   Binnen optiek bestaan de volgende profieldelen:

   • Verkoopmedewerker optiek
   • Allround medewerker optiek
   • Opticien.

   Je volgt theorielessen om vakkennis, begrippen en formules te leren. Je krijgt bv. de vakken theoretische optica, oog en bril en refractie. 

   De keuzedelen
   Om nog meer regie over je opleiding te krijgen zijn er de keuzedelen. Met het keuzedeel kun je je opleiding verbreden, verdiepen en kun je je richten op je doorstroommogelijkheden. Denk bv. aan het keuzedeel 'oogzorg'. In overleg met bedrijven uit de regio worden er voor de opleidingen extra onderdelen ontwikkeld die je kunt gaan volgen. Door jouw keuzes vergroot je ook jouw kans op een vervolgopleiding of werk en sluit de opleiding steeds meer aan op je latere beroep.

   Leren en werken
   Tijdens de opleiding werk je drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en kom je  één dag per week naar school. Als je op school bent krijg je voornamelijk theorieles want de praktijk leer je in je leerbedrijf.

   Je volgt theorielessen om vakkennis, begrippen en formules te leren. Je krijgt bv. de vakken theoretische optica, oog en bril en refractie. 

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen.
   Met het keuzedeel kun je je opleiding verbreden, verdiepen en kun je je richten op je doorstroommogelijkheden. Denk bv. aan het keuzedeel 'oogzorg'.

   In overleg met bedrijven uit de regio worden er voor de opleidingen extra onderdelen ontwikkeld die je kunt gaan volgen. Door jouw keuzes vergroot je ook jouw kans op een vervolgopleiding of werk en sluit de opleiding steeds meer aan op je latere beroep.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

  • Beroepen

   • Allround medewerker optiek
   • Opticien
   • Verkoopmedewerker optiek
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: via een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen de leerwegen.

   BOL
   BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. De meeste opleidingen bij Zadkine kun je volgen via de BOL-leerweg en het merendeel van de studenten kiest voor deze variant.

   BBL
   BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Je kunt deze leerweg volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Op deze manier kun je werken en leren combineren. Een aantal BBL-opleidingen kan ’s avonds worden gevolgd.

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.

   Binnen de optiek werkt Zadkine samen met concerns en particuliere opticiëns.

  • Opleidingskosten

   Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hun ouders komen voor allerlei opleidingskosten te staan. In de eerste plaats zijn er schoolkosten, zoals het aanschaffen van schoolboeken. Soms komen er ook wettelijke kosten bij in de vorm van lesgeld (cursusgeld).

   Wettelijke kosten voltijd-mbo

   Je betaalt alleen lesgeld (cursusgeld) als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een voltijd-mbo-opleiding volgt. Voor schooljaar 2018-2019 is dat € 1.155.

   Wettelijke kosten deeltijd-mbo/bbl

   Je betaalt alleen lesgeld (cursusgeld) als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een deeltijd-mbo-opleiding of een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgt. Voor schooljaar 2018-2019 is dat bedrag € 240 voor niveau 1 en 2 (de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding) en € 582 voor niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding).

   Schoolkosten

   Schoolkosten zijn bijvoorbeeld:

   • leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden, zoals boeken, readers, schriften en mappen
   • meer persoonlijke zaken, zoals werkkleding of speciale schoenen, als deze nodig zijn voor een bepaalde opleiding.

   Schoolkosten

   Naast de verplichte benodigdheden bieden ook veel opleidingen aanvullende activiteiten aan zoals een excursie, extra programma’s of speciale faciliteiten. Deze activiteiten zijn niet direct verplicht maar wij adviseren wel om ze bij Zadkine te bestellen.

   Het zijn activiteiten die bijvoorbeeld belangrijk zijn om met de hele klas te doen, voor de binding met je klasgenoten, voor de betrokkenheid met de branche van de opleiding en het is vaak goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

   Kortom, naast de leermiddelen zijn deze activiteiten belangrijk voor het volgen van de studie. In de leermiddelenlijst zijn deze activiteiten per opleiding opgenomen.

   meer over boeken en leermiddelen meer over cursusgeld

  • Toelatingseisen

   Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

   • Je hebt je uiterlijk 1 april aangemeld. Mocht je pas na 1 april je keuze maken, dan kan het zijn dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze. Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Opleidingseisen

   • Een afgeronde mbo-opleiding niveau 4
   • Een bewijs dat je drie leerjaren havo of vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen
   • Een havo-diploma.

   Aanvullende wettelijke eisen

   • Om toegelaten te worden tot het versnelde traject wordt gekeken naar werkervaring, eerdere schoolresultaten en relevante vooropleiding. Dit wordt te allen tijde in een individueel gesprek besproken
   • Het vak wiskunde is een pre
   • De geschiktheid voor versneld wordt bepaald op basis van de vooropleiding (havo of vmbo-tl met minimaal een 8 gemiddeld voor de exacte vakken en Nederlands)

   Motoriek als aanvullende wettelijke eis

   Het is belangrijk dat je een fijne motoriek hebt. Bij twijfel aan vermogen tot jouw vaardigheden met betrekking tot de fijne motoriek wordt er een test afgenomen. Welke testen dat precies zijn en welke normen daarbij worden aangehouden is op dit moment landelijk helaas nog niet bepaald.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522945,4.5534045999999986)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Na het behalen van je diploma kun je gaan werken in een optiekwinkel. Doorstuderen kan natuurlijk ook. Je kunt bijvoorbeeld doorstuderen voor contactlensspecialist of optometrist. Dit laatste beroep gaat meer de medische kant op.

  • Het beroep

   Een opticien is opgeleid om alle handelingen binnen het optiekbedrijf te verrichten. Naast het adviseren, verkopen en vervaardigen van alle mogelijke brillen, kan de opticien ook volgens de juiste methode oogmetingen verrichten. Het resultaat van de meting is een brilvoorschrift dat de klant een comfortabel zicht geeft. De opticien is ook degene die klachten van de klant naar tevredenheid oplost.

   Via de keuzedelen kun je je verdiepen in kennis en vaardigheden die horen bij het leidinggeven in een optiekwinkel. Dan kan je, naast alle werkzaamheden van een opticien ook het bedrijf op goede wijze leiden. Je zoekt daarbij een goed evenwicht tussen vakmanschap, bedrijfsbelang en het belang van de klant. Als manager ben je verantwoordelijk voor het aansturen van het personeel.

   Een opticien heeft verstand van ogen en mode. Met een bril moet je immers scherp kijken en er goed uitzien! Je adviseert allerlei mensen van jong tot oud over een passend montuur, terwijl je er tegelijkertijd rekening mee houdt dat het uitgekozen montuur geschikt is voor de brillenglazen. Dit vraagt inzicht, geduld en de bereidheid om advies te geven. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan.

   Van oorsprong is het vak van opticien een echt ambacht. De brillenglazen komen op sterkte uit de fabriek, maar zijn nog helemaal rond. Een opticien sleept de glazen in de vorm van het montuur.
   Daarvoor is geavanceerde apparatuur nodig die we natuurlijk ook op school hebben. Je moet er onder andere op letten dat je de glazen op de goede hoogte, goede afstand en in de juiste richting in het montuur plaatst.
   Ook controleer je of de glazen de juiste sterkte hebben. Naast het bewerken van de glazen komen ook reparaties aan het montuur voor.

   Op dit ogenblik verzorgt de opticien meer dan 60% van de brilvoorschriften zelf. Daarom is de ‘refractie’ (oogmeting) een belangrijk onderdeel van het vak. Het is de basis van de verkoop van een montuur of contactlenzen. Ook houd je als opticien in het oog of je de klachten van een klant verhelpt met een bril of de klant doorstuurt naar een oogarts. Met moderne apparatuur stel je een goed brilvoorschrift samen.

   Hoewel de verkoop van brillenglazen op het eerste gezicht een eenvoudige taak lijkt, komt het op jouw vakkennis aan of de klant de juiste brillenglazen in zijn montuur krijgt. Het aanbod van brillenglazen is overstelpend. Brillenglazen van glas of van kunststof, gekleurde glazen, diverse soorten ontspiegelingen of glazen die meekleuren met het licht. Als de klant daarbij ook een leesbril nodig heeft, is de keuze nog groter. Denk aan twee brillen, dubbelfocus glazen of multifocale glazen.

   Toekomstige werkplekken

   Je werkt niet alleen in de winkel en de werkplaats, maar ook in de oogmeetruimte.

    

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Infodagen

   De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

   Lees meer over de Zadkine Infoshop

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dag van Zadkine is op dinsdag 13 maart 2018.

   Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

   Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen?

   Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past. Als je doorklikt op de button hieronder vind je een button waarmee je je kunt inschrijven. Dan weten we dat je komt en krijg je extra informatie.

   meer over de open dag

    

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bbl - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25055
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.