vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25055
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Optiek

Opticien versneld traject (bol)

Meer dan de helft van de Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. In de optiekbranche is dus genoeg werk te vinden. Werken in de optiek is bovendien boeiend en afwisselend. Het ene moment ben je bezig met techniek, zoals het slijpen van glazen of het solderen van een montuur, het andere moment ben je bezig met een verkoop of een oogmeting.

Nog niet ingeschreven? Je kunt je nog aanmelden!

 • De opleiding

  Enthousiast, gemotiveerd en niet bang om je handen uit de mouwen te steken? Meld je dan aan voor het versnelde traject van de opleiding Opticien. Als je aan de toelatingseisen voldoet leiden wij je in recordtijd op voor het bol-diploma Opticien.

  Je hebt gevoel voor mode, handel, techniek en je kunt goed met mensen omgaan? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou!

  beeld bij optiek oogmeting

  Als opticien adviseer je mensen van jong tot oud over een passend montuur, terwijl je er tegelijkertijd rekening mee houdt dat het uitgekozen montuur geschikt is voor de brillenglazen. Dit vraagt inzicht, geduld en de bereidheid om advies te geven. Zin in een uitdaging?  Lees dan snel verder over de versnelde opleiding Opticien.

  • Meer over deze opleiding

   De opleiding bestaat uit drie onderdelen:

   Het basisdeel
   Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. Na het afronden van het basisdeel kies je voor het profieldeel en ga je je specialiseren voor je latere beroep. Naast vakken die te maken hebben met het beroep krijg je ook de vakken Nederlandse taal, rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

   Het profieldeel
   Binnen optiek bestaan de volgende profieldelen:

   • Verkoopmedewerker optiek
   • Allround medewerker optiek
   • Opticien.

   Je volgt theorielessen om vakkennis, begrippen en formules te leren. Je krijgt bv. de vakken theoretische optica, oog en bril en refractie. 

   De keuzedelen
   Om nog meer regie over je opleiding te krijgen zijn er de keuzedelen. Met het keuzedeel kun je je opleiding verbreden, verdiepen en kun je je richten op je doorstroommogelijkheden. Denk bv. aan het keuzedeel 'oogzorg'. In overleg met bedrijven uit de regio worden er voor de opleidingen extra onderdelen ontwikkeld die je kunt gaan volgen. Door jouw keuzes vergroot je ook jouw kans op een vervolgopleiding of werk en sluit de opleiding steeds meer aan op je latere beroep.

   Leren en stage
   Tijdens delen van de opleiding loop je twee of drie dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf en kom je de rest van de tijd naar school.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen.
   Met het keuzedeel kun je je opleiding verbreden, verdiepen en kun je je richten op je doorstroommogelijkheden. Denk bv. aan het keuzedeel 'oogzorg'.

   In overleg met bedrijven uit de regio worden er voor de opleidingen extra onderdelen ontwikkeld die je kunt gaan volgen. Door jouw keuzes vergroot je ook jouw kans op een vervolgopleiding of werk en sluit de opleiding steeds meer aan op je latere beroep.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

  • Beroepen

   • Allround medewerker optiek
   • Opticien
   • Verkoopmedewerker optiek
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt, gemiddeld vier dagen per week en één dag stage.Het kan ook zo zijn dat je stages in blokken verdeeld is: dan heb je een hele periode lang alleen maar stage.

   Van deze opleiding is er ook een bbl-variant. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk. Binnen de optiek werkt Zadkine samen met concerns en particuliere opticiëns.
  • Opleidingskosten

   Je betaalt lesgeld als je op 1 augustus van een studiejaar 18 jaar of ouder bent. De hoogte van het lesgeld wordt ieder jaar vastgesteld. Voor schooljaar 2016/2017 is de hoogte van het lesgeld € 1137,00.
   Daarnaast betaal je aan de opleiding een bedrag aan boekengeld en leermiddelen. De hoogte van dit bedrag is voor iedere opleiding verschillend.

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Aanvullende eisen

   • Om toegelaten te worden tot het versnelde bbl-traject wordt gekeken naar werkervaring, de aanbeveling van de werkgever, je eerdere schoolresultaten en relevante vooropleiding. Dit wordt te allen tijde in een individueel gesprek besproken.
   • Het vak wiskunde is een pre.
   • De geschiktheid voor versneld wordt bepaald op basis van de vooropleiding (havo of vmbo-tl met minimaal een 8 gemiddeld voor de exacte vakken en Nederlands).

   Motoriek als aanvullende wettelijke eis

   Het is belangrijk dat je een fijne motoriek hebt. Bij twijfel aan vermogen tot jouw vaardigheden met betrekking tot de fijne motoriek wordt er een test afgenomen. Welke testen dat precies zijn en welke normen daarbij worden aangehouden is op dit moment landelijk helaas nog niet bepaald.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Na het behalen van je diploma kun je gaan werken in een optiekwinkel. Doorstuderen kan natuurlijk ook. Je kunt bijvoorbeeld doorstuderen voor contactlensspecialist of optometrist. Dit laatste beroep gaat meer de medische kant op.
  • Het beroep

   Een opticien is opgeleid om alle handelingen binnen het optiekbedrijf te verrichten. Naast het adviseren, verkopen en vervaardigen van alle mogelijke brillen, kan de opticien ook volgens de juiste methode oogmetingen verrichten. Het resultaat van de meting is een brilvoorschrift dat de klant een comfortabel zicht geeft. De opticien is ook degene die klachten van de klant naar tevredenheid oplost.

   Via de keuzedelen kun je je verdiepen in kennis en vaardigheden die horen bij het leidinggeven in een optiekwinkel. Dan kan je, naast alle werkzaamheden van een opticien ook het bedrijf op goede wijze leiden. Je zoekt daarbij een goed evenwicht tussen vakmanschap, bedrijfsbelang en het belang van de klant. Als manager ben je verantwoordelijk voor het aansturen van het personeel.

   Een opticien heeft verstand van ogen en mode. Met een bril moet je immers scherp kijken en er goed uitzien! Je adviseert allerlei mensen van jong tot oud over een passend montuur, terwijl je er tegelijkertijd rekening mee houdt dat het uitgekozen montuur geschikt is voor de brillenglazen. Dit vraagt inzicht, geduld en de bereidheid om advies te geven. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan.

   Van oorsprong is het vak van opticien een echt ambacht. De brillenglazen komen op sterkte uit de fabriek, maar zijn nog helemaal rond. Een opticien sleept de glazen in de vorm van het montuur.
   Daarvoor is geavanceerde apparatuur nodig die we natuurlijk ook op school hebben. Je moet er onder andere op letten dat je de glazen op de goede hoogte, goede afstand en in de juiste richting in het montuur plaatst.
   Ook controleer je of de glazen de juiste sterkte hebben. Naast het bewerken van de glazen komen ook reparaties aan het montuur voor.

   Op dit ogenblik verzorgt de opticien meer dan 60% van de brilvoorschriften zelf. Daarom is de ‘refractie’ (oogmeting) een belangrijk onderdeel van het vak. Het is de basis van de verkoop van een montuur of contactlenzen. Ook houd je als opticien in het oog of je de klachten van een klant verhelpt met een bril of de klant doorstuurt naar een oogarts. Met moderne apparatuur stel je een goed brilvoorschrift samen.

   Hoewel de verkoop van brillenglazen op het eerste gezicht een eenvoudige taak lijkt, komt het op jouw vakkennis aan of de klant de juiste brillenglazen in zijn montuur krijgt. Het aanbod van brillenglazen is overstelpend. Brillenglazen van glas of van kunststof, gekleurde glazen, diverse soorten ontspiegelingen of glazen die meekleuren met het licht. Als de klant daarbij ook een leesbril nodig heeft, is de keuze nog groter. Denk aan twee brillen, dubbelfocus glazen of multifocale glazen.

   Toekomstige werkplekken

   Je werkt niet alleen in de winkel en de werkplaats, maar ook in de oogmeetruimte.

    

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • OPEN DAG 😀 KOM JE OOK
  OP 10 MAART?
  Schrijf je in voor de Open dag!
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  'Ik draag al vanaf mijn vierde jaar een bril. Logisch dus dat ik koos voor de opleiding Opticien. Het contact met klanten staat bij mij op nummer 1. Mensen helpen de perfecte bril te vinden is zo leuk. Daarnaast is het het ook heel divers. Op school word je goed voorbereid op de praktijk. Zadkine heeft hiervoor het ultieme praktijklokaal: een eigen brillenwinkel, gerund door studenten. Hartstikke tof!'

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25055
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.