Maritiem
De medewerker algemene operationele techniek bij de Marine pleegt preventief en correctief onderhoud aan proceswerktuigen en bedient, regelt en bewaakt procesinstallaties. Voor de medewerker algemene operationele techniek ligt de nadruk op de ‘buitenkant’ van proceswerktuigen en -installaties en minder op de proces- en productenkant. Een Medewerker algemene operationele techniek draagt een redelijke mate van verantwoordelijkheid voor het voorkomen van schade aan mensen, middelen en het milieu. De kwalificatie medewerker algemene operationele techniek treft men in diverse functies aan, bijvoorbeeld als onderhoudsmedewerker, panel-operator of als installatietechnicus.
Waar kun je bij Defensie aan de slag?
- Matroos operationele dienst
- Matroos technische dienst
Matroos Operationele dienst
Bij de Operationele Dienst van de Marine kun je alle kanten uit. Dit onderdeel houdt zich onder meer bezig met het varen en vechten van onze schepen. Jij en je teamgenoten houden met moderne computersystemen alles in een groot gebied rondom het schip goed in de gaten.
De Operationele dienst houdt zich ook bezig met het echte zeemanswerk: onderhoud van het dek en benedenschip, uitkijken vanaf de brug, het schip sturen (roerganger) en het laden en lossen. Van het bestrijden van mijnen tot het onderhoud aan dekken, sloepen en het gereedleggen van trossen. Werkzaamheden die je in een hecht team met bevriende collega’s verricht. Als matroos Operationele dienst ben je samen met je team dan ook vaak te vinden op de brug of in de commandocentrale. Maar je werkt ook vaak samen aan dek of in het benedenschip.
In de Operationele dienst kan je voor verschillende functies kiezen. Bijvoorbeeld zeebeeld- en luchtbeeld-operator’, die houdt radarbeelden bij van het zee- en luchtverkeer in de omgeving van het schip. De ‘zeebeeld- en onderwaterbeeld-operator’ doet hetzelfde voor het zeeverkeer maar bedient daarnaast de sonarapparatuur met het doel de onderzeeboten op te sporen. Kortom, jij bent de oren en ogen van het schip.
Matroos technische dienst
Wil jij ook je wereld vergroten? En je technische talenten? Een technisch bedrijf als de Marine kan niet zonder een professionele technische dienst. Jij en je teamgenoten zijn verantwoordelijk voor de (elektro)technische installaties aan boord van de schepen. Hierbij moet je denken aan voortstuwingsinstallaties, beveiligingsinstallaties, energievoorzieningsinstallaties, hydraulische systemen en platforminstallaties (koeltechniek, hydrauliek, beveiliging). Als Matroos technische dienst hou je je bezig met de controle, de bediening en het onderhoud van de installaties. Daarnaast hou je een storingsboek bij en je assisteert bij het laden en lossen van een schip. Je mag de technische centrale, de machinekamer en de werkplaats aan boord tot je werkterrein rekenen.
Mechatronica/machinebouwer
Steeds meer productie in bedrijven wordt geautomatiseerd. Bedrijven investeren in complexe machines waarin mechanische delen elektronisch aangestuurd en gecontroleerd worden. Als Monteur mechatronica ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties aan deze mechatronische machines. Je bent breed inzetbaar en je kunt reparaties op zowel elektronisch, mechanisch als besturingsgebied uitvoeren.
Waar kun je bij Defensie aan de slag?
Met de opleiding Monteur mechatronica kun je bij Defensie aan de slag bij de technische dienst. Deze is verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van al het materieel van de Landmacht.
Bedrijfsautotechniek (BAT)
Als bedrijfsautotechnicus voer je standaard onderhoudsbeurten uit. Controleer en vervang je banden, uitlaten, accu’s en remmen. Ook vul of ververs je olie en andere vloeistoffen, stel je lampen bij, reinig je remmen en check je oliefilters en de lucht en brandstof toevoer. Je doet metingen aan trucks om te kijken waar een probleem zit en je doet kleine reparaties. Je vervangt onderdelen en stelt ze af en je assisteert bij keuringen en inspecties aan trucks.
Waar kun je bij Defensie aan de slag?
Met de opleiding Bedrijfsautotechnicus kun je bij Defensie aan de slag bij de technische dienst. Deze is verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van al het materieel van de Landmacht. Omdat alle voertuigen en wapensystemen modern en geavanceerd zijn, werken alle technische mannen en vrouwen uiteraard ook met de modernste middelen en technische apparatuur. Op oefeningen en uitzendingen zijn zij druk bezig al het zwaarbelaste materieel inzetbaar te houden en alles wat gerepareerd moet worden zo snel mogelijk weer inzetbaar te krijgen.
Omdat de voertuigen bij de landmacht zo divers zijn kun je als monteur dus zowel aan wiel- als rupsvoertuigen sleutelen. Ook kun je bij de technische dienst werken met diverse bergingsvoertuigen.