vragen
bol - mbo niveau 2
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25601
 • Duur:1,5 - 2 jaar
Download Brochure
Veva

Veva 2 Aankomend medewerker maritiem

De opleiding veiligheid en vakmanschap is een uitdagende opleiding die je klaarstoomt voor een baan bij defensie maar tegelijkertijd ook opleidt voor een mbo-vakdiploma. Na het afronden van de opleiding, kun je op verschillende plekken aan de slag binnen defensie. Besluit je na je opleiding dat defensie toch niets voor jou is dan heb je een erkend mbo-vakdiploma op zak. Met een VeVa diploma ben je vrijwel zeker van een baan bij defensie.

 

 • De opleiding

  Tijdens je opleiding Veiligheid & Vakmanschap word je voorbereid op een uitdagende maritieme startfunctie.
  Je bent vaak aan boord van een schip om alles wat daar gebeurt te leren en te ervaren. Naast vakken als Nederlands en Engels, krijg je ook vakken als burgerschap en militair Engels. Daarnaast doe je veel aan sport en ontdek je de kracht van teamwork met je medeleerlingen.

  Met je diploma op zak kun je ervoor kiezen om te gaan werken aan dek, op de brug, aan het roer of in het onderhoud van een schip. Bijvoorbeeld bij de Operationele Dienst of de Verbindingsdienst van de Marine. Mocht je na je opleiding toch buiten Defensie aan de slag willen, dan biedt deze vakrichting een mooie basis voor een baan in de maritieme branche.

  Veiligheid en vakmanschap Maritiem door Charlotte.

  • Meer over deze VeVa vakrichting

   De opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) bestaat uit twee delen:

   1. Veiligheid

   2. Vakmanschap

    

   VEILIGHEID (KENNISMAKING DEFENSIE)

   Dit traject is voor alle VeVa-vakrichtingen gelijk en duurt ongeveer vier maanden. Als VeVa student ga je gedurende een aantal periodes werken aan je BPV (=stage). Dit betekent dat je stage loopt op de kazerne zodat je goed weet wat een baan bij Defensie inhoudt. Tijdens deze periode leer je de militaire basis vaardigheden (MBV), ervaar je het werken en leven op een kazerne en maak je kennis met de door jou gekozen vakrichting. Daarnaast besteed je veel aandacht aan samenwerken en sociale vaardigheden.

   VAKMANSCHAP (HET BEROEP)

   Hier leg je de basis voor het vakmanschap (de beroepsrichting). In dit stuk van de opleiding werk je praktijkgericht aan je gekozen vakrichting. Vanaf dan krijg je per week nog steeds les in veiligheid (2 dagen) maar daarnaast krijg je ook les in de vakrichting (3 dagen). Je hebt na het positief afronden van de opleiding, mits goedgekeurd door Defensie, grote kans op een baan bij Defensie. Na de opleiding heb je tevens een mbo-diploma op niveau 2 of 3 op zak. Dit geeft betere doorstroommogelijkheden, zowel binnen Defensie als later in het bedrijfsleven.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Vooropleidingseis: vmbo basis

   Niet iedereen is geschikt voor een VeVa opleiding die jou voorbereidt op een baan bij Defensie. Omdat wij het belangrijk vinden dat je een opleiding start die bij je past, gaan we met jou aan de slag middels een intakedag.

   Op deze dag toetsen we jouw fysieke vaardigheden door je o.a. een coopertest en bootcamp te laten doen. Daarnaast kijken we ook naar competenties die horen bij het beroepsprofiel. We kijken naar je inzet, of je kunt doorzetten, of je discipline hebt, het gedrag wat je laat zien en hoe gemotiveerd je bent om deze opleiding te volgen. We vinden het ook belangrijk dat je kunt omgaan met druk, dat je kunt samenwerken en hoe je communiceert met anderen. Na het ochtendprogramma volgt er een gesprek waarin je laat zien wie je bent en motiveer je jouw keuze voor de VeVa opleiding. Ook dien je een VOG te overhandigen.

   Alle resultaten samen maken of je een positief of negatief opleidingsadvies krijgt. Als je een positief opleidingsadvies krijgt, gebeurt plaatsing op volgorde van aanmelding.

   Ben je niet door de intake heen gekomen dan kom je in aanmerking voor een gesprek bij een loopbaancoach. Deze helpt jou verder bij het zoeken naar een andere geschikte opleiding.

   Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Campusplein 16
  Campusplein 16, 3192 CD, Rotterdam Hoogvliet (51.8563819,4.3613067999999986)
  • Campusplein 16

   Campusplein 16
   3192 CD Rotterdam Hoogvliet
   T (088) 945 4800

   Bol- en bbl-opleidingen veiligheid en beveiliging, veiligheidscursussen en trainingen aan particulieren en bedrijven. Komt u met de auto? Navigeert u dan naar de Lengweg. DOWNLOAD LOCATIEGIDS

   In het nieuwe gebouw aan het Campusplein biedt de Zadkine Veiligheidsacademie alle opleidingen Veiligheid en Beveiliging, zowel in bol, bbl als in maatwerktrajecten en cursussen.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Vervolgopleiding

   Je kunt hierna doorstromen naar de interne opleidingen binnen Defensie. Is Defensie toch niets voor jou dan heb je altijd een erkend mbo-diploma op zak. Het bedrijfsleven neemt graag mensen aan die bij Defensie hebben gewerkt, omdat deze bekend staan als gedisciplineerde vakmensen.

  • Beroepen

   De medewerker algemene operationele techniek bij de Marine pleegt preventief en correctief onderhoud aan proceswerktuigen en bedient, regelt en bewaakt procesinstallaties. Voor de medewerker algemene operationele techniek ligt de nadruk op de ‘buitenkant’ van proceswerktuigen en -installaties en minder op de proces- en productenkant. Een Medewerker algemene operationele techniek draagt een redelijke mate van verantwoordelijkheid voor het voorkomen van schade aan mensen, middelen en het milieu. De kwalificatie medewerker algemene operationele techniek treft men in diverse functies aan, bijvoorbeeld als onderhoudsmedewerker, panel-operator of als installatietechnicus.


   Waar kun je bij Defensie aan de slag?

   • Matroos operationele dienst
   • Matroos technische dienst 


   Matroos Operationele dienst 

   Bij de Operationele Dienst van de Marine kun je alle kanten uit. Dit onderdeel houdt zich onder meer bezig met het varen en vechten van onze schepen. Jij en je teamgenoten houden met moderne computersystemen alles in een groot gebied rondom het schip goed in de gaten. 


   De Operationele dienst houdt zich ook bezig met het echte zeemanswerk: onderhoud van het dek en benedenschip, uitkijken vanaf de brug, het schip sturen (roerganger) en het laden en lossen. Van het bestrijden van mijnen tot het onderhoud aan dekken, sloepen en het gereedleggen van trossen. Werkzaamheden die je in een hecht team met bevriende collega’s verricht. Als matroos Operationele dienst ben je samen met je team dan ook vaak te vinden op de brug of in de commandocentrale. Maar je werkt ook vaak samen aan dek of in het benedenschip.

   In de Operationele dienst kan je voor verschillende functies kiezen. Bijvoorbeeld zeebeeld- en luchtbeeld-operator’, die houdt radarbeelden bij van het zee- en luchtverkeer in de omgeving van het schip. De ‘zeebeeld- en onderwaterbeeld-operator’ doet hetzelfde voor het zeeverkeer maar bedient daarnaast de sonarapparatuur met het doel de onderzeeboten op te sporen. Kortom, jij bent de oren en ogen van het schip. 


   Matroos technische dienst 

   Wil jij ook je wereld vergroten? En je technische talenten? Een technisch bedrijf als de Marine kan niet zonder een professionele technische dienst. Jij en je teamgenoten zijn verantwoordelijk voor de (elektro)technische installaties aan boord van de schepen.

    

   Hierbij moet je denken aan voortstuwingsinstallaties, beveiligingsinstallaties, energievoorzieningsinstallaties, hydraulische systemen en platforminstallaties (koeltechniek, hydrauliek, beveiliging). Als Matroos technische dienst hou je je bezig met de controle, de bediening en het onderhoud van de installaties. Daarnaast hou je een storingsboek bij en je assisteert bij het laden en lossen van een schip. Je mag de technische centrale, de machinekamer en de werkplaats aan boord tot je werkterrein rekenen.

    

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Voorlichtingsavonden VeVa

   Voor het komende schooljaar 2020/2021 organiseren wij zoals gebruikelijk een aantal voorlichtingsavonden. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om zowel de toekomstige student als zijn ouders/verzorgers zo goed mogelijk voor te lichten. Deze bijeenkomsten zullen ook dit schooljaar gehouden worden in de aula van de Veiligheidsacademie, Campusplein 16, Hoogvliet.

   De voorlichtingen starten om 19.00 en nemen ongeveer 2 uur in beslag (inloop 18.30 uur).

   Donderdag 26 september 2019

   Donderdag 14 november 2019

   Donderdag 21 november 2019

   Vrijdag 17 januari 2020 (Let op: voorlichting start op deze dag om 16.30 uur en eindigt om 18.00 uur!)

   Zaterdag 18 januari 2020(Let op: voorlichting start op deze dag om 11.00 uur en eindigt om 13.00 uur!)

   Donderdag 6 februari 2020

   Donderdag 19 maart 2020

   Het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst is verplicht om je te kunnen inschrijven!

   Om te kunnen deelnemen aan een van deze bijeenkomsten dien je je aan te melden via de groene aanmeldbutton op deze pagina. Om je te verzekeren van een opleidingsplaats is het van groot belang dat je je snel aanmeldt voor één van de hierboven genoemde bijeenkomsten.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   In verband met de coronavirus is het tijdelijk niet mogelijk om op locatie een dagje mee te lopen. We kunnen je wel telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact met ons op.

   Klik hier om je aan te melden voor een meeloopdag op afspraak. Wij nemen dan contact met je op!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Informatieaanvraag VeVa Maritiem

bol - mbo niveau 2
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25601
 • Duur:1,5 - 2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.