vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25166
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Detailhandel (retail)

Ondernemer retail

De klant is koning, zeker voor een ondernemer. Tijdens de opleiding Ondernemer retail leer je onder andere hoe je een ondernemingsplan maakt en hoe je het beleid van de onderneming bewaakt. Daarnaast leer je alles over het beheren van de goederenstroom en voorraad. Ook het begeleiden en uitvoeren van verkoopactiviteiten en kassatransacties komen aan bod.

 • De opleiding

  Ben jij zelfstandig, ongevoelig voor stress en schakel je snel tussen activiteiten? Dan vind je deze opleiding vast interessant.

   

   
  • Meer over deze opleiding

   Vakken
   Naast de vakken Nederlands, Engels en rekenen, krijg je bijvoorbeeld de volgende vakken:

   • Marketing
   • Management
   • Bedrijfseconomie
   • Bedrijfsadministratie
   • Recht
   • Keuzevakken

   Duur van de opleiding
   De opleiding duurt 3 jaar. Heb je het diploma Verkoopspecialist (niveau 3) al behaald, dan kun je het opleidingstraject versneld doorlopen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

   Tijdens de opleiding krijg je beroepsgerichte en realistische projecten gericht op ondernemerschap. Je moet namelijk niet alleen veel weten, maar ook jouw kennis kunnen toepassen in de detailhandel. Je werkt in groepen of alleen aan deze opdrachten. Daarnaast krijg je ook theorielessen, talen en burgerschap. Deze worden afgesloten met theorie-examens. 

   Stage
   Tijdens de opleiding loop je stage. De stageperiode bestaat uit 10 aansluitende weken.

    

  • Het verschil tussen BOL en BBL

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

   Naast kosten voor cursus- of lesgeld zijn er nog kosten voor boeken, verzekeringen, excursies en andere activiteiten.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
   Verplichte intake-activiteiten
   • Informatiebijeenkomst
   • Opdrachten maken en voor een bepaalde deadline inleveren
   • Studiekeuzegesprek

   Advies
   Aanvullend op de wettelijke eisen adviseren we je om je alleen aan te melden voor deze opleiding als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

   • Een voldoende voor economie of wiskunde op het behaalde vmbo-diploma.
   • Voor instromers vanuit de havo: op het overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 een voldoende voor Nederlands, een moderne vreemde taal en economie of wiskunde.
 • For young professionals

  Met jouw ambitie om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven biedt het Zadkine Business College jou de beste start. Onze opleidingen zijn sterk verbonden met de echte praktijk. Naast het opdoen van een flinke dosis kennis over je vak, kom je tijdens je studie volop in contact met bedrijven. Gecombineerd met de juiste begeleiding en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling, stimuleren we je om het maximale uit jezelf te halen. Zo stap jij straks zelfverzekerd als young professional het Nederlandse of internationale bedrijfsleven binnen.

  Lees verder over het Zadkine Business College.

  Zadkine Business College 

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Prins Alexanderlaan 55
  Prins Alexanderlaan 55, 3067 GB, Rotterdam (51.9507303,4.5508539000000008)
  Sportlaan 15
  Sportlaan 15, 3202 VW, Spijkenisse (51.8545032,4.3090097)
  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Prins Alexanderlaan 55

   Prins Alexanderlaan 55
   3067 GB Rotterdam
   T (088) 945 10 00

   Opleidingen in de richtingen administratie, financieel, secretarieel, juridisch, marketing & communicatie, commercie, detailhandel (retail) en sport & bewegen. Download locatiegids 

   Prins Alexanderlaan 55: een grote, mooie locatie direct naast het trein- en metrostation Rotterdam Alexander. Je kunt ons dan ook uitstekend bereiken per openbaar vervoer.

  • Sportlaan 15

   Sportlaan 15
   3202 VW Spijkenisse
   T (088) 945 36 00

   Opleidingen in de richtingen Financieel, Secretarieel, Handel en ICT.

   Op deze locatie vind je het Business College en ict-opeldingen van het Techniek College Rotterdam. Deze locatie is voor voorlichting over de opleidingen van het Techniek College Rotterdam niet geopend tijdens de Infodagen en de Open dagen van Zadkine: voor de voorlichtingsdata van het Techniek College Rotterdam verwijzen wij u vriendelijk naar https://www.techniekcollegerotterdam.nl/.

  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Met dit diploma ben je ondernemer in de detailhandel. Je kunt op middenkaderniveau bij een groot aantal bedrijven aan de slag, bijvoorbeeld een supermarkt, warenhuis, sportzaak of kledingwinkel. Ook kun je werken in andere commerciële of leidinggevende functies. Verder behoort een eigen bedrijf tot je mogelijkheden. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding.

   Het beroep ondernemer retail

   Als ondernemer retail run je een eigen zaak. Je bent dan ook in staat om een uitvoerbaar ondernemingsplan te schrijven en presenteren. Je bent gastheer van je eigen onderneming: het levende visitekaartje. Je werkt in principe zelfstandig, zonder supervisie en bepaalt het beleid op het gebied van marketing, verkoop, inkoop, personeel en financiën. De klant is koning, zeker voor een ondernemer. Je zorgt voor een aantrekkelijke winkel en een goede presentatie van je artikelen. Je adviseert je klanten en besteedt aandacht aan hun klachten.

   Daarnaast onderhoud je contacten met leveranciers, de gemeente, banken, financieringsinstellingen, bedrijfsverenigingen en collega-ondernemers. Om een overzicht van alle bedrijfsgegevens te krijgen, voer je een financiële, voorraad- en personeelsadministratie. Natuurlijk is ook het stimuleren en motiveren van het personeel een belangrijke verantwoordelijkheid. Als je de producten ook via een eigen webshop wilt aanbieden, bepaal je op basis van de keuzes voor de vormgeving van de webshop de logistieke en financiële afhandeling van de verkoop. Voor de uitoefening van het beroep is Engels of Duits vereist.

   Past dit beroep bij jou?

   Je bent zelfstandig, maar je kunt ook in groepsverband werken. Je bent goed met mensen en je mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden zijn al redelijk ontwikkeld. Je staat stevig in je schoenen. Daarnaast ben je sociaal vaardig en goed in het verdelen van taken en motiveren van mensen. Je bent ongevoelig voor stress en schakelt snel tussen activiteiten. Je hakt graag knopen door. Ook vind je het leuk om oplossingen te bedenken en steek je graag je handen uit de mouwen. Herken jij jezelf hierin? Misschien past dit beroep dan bij jou.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen naar het hbo
   Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals Commerciële Economie, Small Business & Retail Management of een Associate degree (2-jarige opleiding op hbo-niveau).

   Doorstuderen na je mbo? Overweeg het doorstroomprogramma mbo-hbo!
   Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam.

   Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

   Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan hier voor meer info.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   In verband met de coronavirus is het tijdelijk niet mogelijk om op locatie een dagje mee te lopen. We kunnen je wel telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact met ons op.

   Klik hier om je aan te melden voor een meeloopdag op afspraak. Wij nemen dan contact met je op!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Zadkine blog

  Op het Zadkine blog lees je hoe studenten hun opleiding ervaren.

 • Kennismaken met...

  ... instructeur Deborah

  Studenten real life trainen in de beste verkooptechnieken

  Deborah van Rossen-De Bruijn werkte jaren als verkoopster en storemanager in grote kledingzaken als Zara, Vero Moda en River Island. Om stagiaires te helpen nog betere verkoopspecialisten te worden, besloot ze onlangs de overstap naar het onderwijs te maken. Met succes, haar studenten schitteren.

  Mbo Zadkine Business College

  “Wanneer ik studenten vertel over mijn jarenlange ervaring in de detailhandel zijn ze meteen geïnteresseerd. Ze willen niets liever weten dan hoe het er in de échte wereld aan toe gaat. Mijn missie: om lessen nóg beter te laten aansluiten bij wat nodig is op de werkvloer. Gaaf is dat ik daarvoor onlangs een volledig uitgeruste simulatieruimte op de Prins Alexanderlaan mocht inrichten, compleet met kassa’s, vitrinekasten, kledingrekken, paskamer, voorraadhok en een etalage. Net een echte winkel dus, en veel dynamischer dan een statisch klaslokaal.

  Net als op onze locatie in Hoogvliet, waar studenten de afgelopen twee jaar les kregen in een echt Albert Heijn-filiaal, kunnen ze ook in deze ‘winkel’ real life alle kneepjes van de detailhandel oefenen.

  Of dat werkt? Absoluut. Zelfs verlegen types, die eerst de grootste moeite hadden om iemand überhaupt aan te spreken, groeien er uit tot gehaaide verkopers. Met dank aan onder andere de rollenspellen waarop we hard trainen.

  Al mijn studenten weten inmiddels: een product met een verhaal verkoopt beter! Dus pas maar op wanneer je de volgende keer weer gaat shoppen in de stad.”

   

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25166
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.