vragen
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25166
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Detailhandel (retail)

Ondernemer retail

Als ondernemer retail run je een eigen zaak. Je werkt in principe zelfstandig, zonder supervisie en bepaalt het beleid op het gebied van marketing, verkoop, inkoop, personeel en financiën. De klant is koning, zeker voor een ondernemer.

 • De opleiding

  Tijdens de opleiding Ondernemer retail leer je onder andere hoe je een ondernemingsplan maakt en hoe je het beleid van de onderneming bewaakt. Daarnaast leer je alles over het beheren van de goederenstroom en voorraad. Ook het begeleiden en uitvoeren van verkoopactiviteiten en kassatransacties komen aan bod. Ben jij zelfstandig, ongevoelig voor stress en schakel je snel tussen activiteiten? Dan vind je deze opleiding vast interessant.

   

   
  • Meer over deze opleiding

   Vakken
   Naast de vakken Nederlands, Engels en rekenen, krijg je bijvoorbeeld de volgende vakken:

   • Marketing
   • Management
   • Bedrijfseconomie
   • Bedrijfsadministratie
   • Recht
   • Keuzevakken

   Interessant
   Je kunt je tijdens de opleiding specialiseren in de modebranche. Je volgt dan lessen Detex. Met dit vak kun je het Detex-diploma behalen, een erkend diploma in de modebranche. Dit is alleen mogelijk op locatie Benthemplein 15, Rotterdam.

   Duur van de opleiding
   De opleiding duurt 3 jaar. Heb je het diploma Verkoopspecialist (niveau 3) al behaald, dan kun je het opleidingstraject versneld doorlopen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

   Tijdens de opleiding krijg je beroepsgerichte en realistische projecten gericht op ondernemerschap. Je moet namelijk niet alleen veel weten, maar ook jouw kennis kunnen toepassen in de detailhandel. Je werkt in groepen of alleen aan deze opdrachten. Daarnaast krijg je ook theorielessen, talen en burgerschap. Deze worden afgesloten met theorie-examens. 

   Stage
   Tijdens de opleiding loop je stage. De stageperiode bestaat uit 10 aansluitende weken.

    

  • Het verschil tussen BOL en BBL

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

   Naast kosten voor cursus- of lesgeld zijn er nog kosten voor boeken, verzekeringen, excursies en andere activiteiten.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Omdat je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze. Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
   Verplichte intake-activiteiten
   • Informatiebijeenkomst
   • Opdrachten maken en voor een bepaalde deadline inleveren
   • Studiekeuzegesprek

   Advies
   Aanvullend op de wettelijke eisen adviseren we je om je alleen aan te melden voor deze opleiding als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

   • Een voldoende voor economie of wiskunde op het behaalde vmbo-diploma.
   • Voor instromers vanuit de havo: op het overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 een voldoende voor Nederlands, een moderne vreemde taal en economie of wiskunde.
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Prins Alexanderlaan 55
  Prins Alexanderlaan 55, 3067 GB, Rotterdam (51.9507303,4.5508539000000008)
  Sportlaan 15
  Sportlaan 15, 3202 VW, Spijkenisse (51.8545032,4.3090097)
  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Prins Alexanderlaan 55

   Prins Alexanderlaan 55
   3067 GB Rotterdam
   T (088) 945 10 00

   Opleidingen in de richtingen administratie, financieel, secretarieel, juridisch, marketing & communicatie, commercie, detailhandel (retail) en sport & bewegen.

   Download locatiegids 

   Prins Alexanderlaan 55: een grote, mooie locatie direct naast het trein- en metrostation Rotterdam Alexander. Je kunt ons dan ook uitstekend bereiken per openbaar vervoer.

  • Sportlaan 15

   Sportlaan 15
   3202 VW Spijkenisse
   T (0181) 67 91 11

   Opleidingen in de richtingen Financieel, Secretarieel, Handel en ICT.

   Op deze locatie worden opleidingen verzorgd van het Business College.

  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.

   download locatiegids

   Prachtig gerenoveerd gebouw in het hartje van Rotterdam

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Met dit diploma ben je ondernemer in de detailhandel. Je kunt op middenkaderniveau bij een groot aantal bedrijven aan de slag, bijvoorbeeld een supermarkt, warenhuis, sportzaak of kledingwinkel. Ook kun je werken in andere commerciële of leidinggevende functies. Verder behoort een eigen bedrijf tot je mogelijkheden. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding.

   Het beroep ondernemer retail

   Als ondernemer retail run je een eigen zaak. Je bent dan ook in staat om een uitvoerbaar ondernemingsplan te schrijven en presenteren. Je bent gastheer van je eigen onderneming: het levende visitekaartje. Je werkt in principe zelfstandig, zonder supervisie en bepaalt het beleid op het gebied van marketing, verkoop, inkoop, personeel en financiën. De klant is koning, zeker voor een ondernemer. Je zorgt voor een aantrekkelijke winkel en een goede presentatie van je artikelen. Je adviseert je klanten en besteedt aandacht aan hun klachten.

   Daarnaast onderhoud je contacten met leveranciers, de gemeente, banken, financieringsinstellingen, bedrijfsverenigingen en collega-ondernemers. Om een overzicht van alle bedrijfsgegevens te krijgen, voer je een financiële, voorraad- en personeelsadministratie. Natuurlijk is ook het stimuleren en motiveren van het personeel een belangrijke verantwoordelijkheid. Als je de producten ook via een eigen webshop wilt aanbieden, bepaal je op basis van de keuzes voor de vormgeving van de webshop de logistieke en financiële afhandeling van de verkoop. Voor de uitoefening van het beroep is Engels of Duits vereist.

   Past dit beroep bij jou?

   Je bent zelfstandig, maar je kunt ook in groepsverband werken. Je bent goed met mensen en je mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden zijn al redelijk ontwikkeld. Je staat stevig in je schoenen. Daarnaast ben je sociaal vaardig en goed in het verdelen van taken en motiveren van mensen. Je bent ongevoelig voor stress en schakelt snel tussen activiteiten. Je hakt graag knopen door. Ook vind je het leuk om oplossingen te bedenken en steek je graag je handen uit de mouwen. Herken jij jezelf hierin? Misschien past dit beroep dan bij jou.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen naar het hbo

   Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals Commerciële Economie, Small Business & Retail Management of een Associate degree (2-jarige opleiding op hbo-niveau).

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. Op dit moment is de laatste Open dag van het schooljaar geweest.

   Maar dat betekent niet dat we je niet kunnen helpen! Heb je nog vragen? Bel of mail het Studiekeuzecentrum of meld je aan voor een meeloopdag en kom ervaren hoe jouw toekomstige opleiding er uitziet.

    

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Zadkine blog

  Op het Zadkine blog lees je hoe studenten hun opleiding ervaren.

bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25166
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.