vragen
bol - niveau 2
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25400
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Uiterlijke verzorging

Kapper

Als kapper heb je een uitvoerende functie in de salon. Knippen, snijden, föhnen, stylen, kleuren en omvormen van het haar zijn je dagelijkse werkzaamheden. Je voert de werkzaamheden zelfstandig uit onder begeleiding van de kapper of leidinggevende. Verder maak je afspraken met klanten en ontvangt hen in de salon. Ook adviseer je je klanten en verkoop je haarverzorgende producten.

 • De opleiding

  Met de opleiding Kapper op mbo-niveau leer je alle onderdelen van het vak. Je leert hoe je de klant adviseert over welk kapsel geschikt is voor het type haar van de klant. Ook leer je hoe je behandelingen uitvoert, onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Denk bijvoorbeeld aan het knippen, kleuren of permanenten van het haar. Ben jij klantvriendelijk en werk je nauwkeurig? Ben je modebewust, creatief en kun je goed samenwerken? Dan vind je deze opleiding vast interessant!

  • Meer over deze opleiding

   Je wordt opgeleid om te gaan werken als kapper. Het contact met klanten is van groot belang. Je leert hoe je een behandelplan kunt maken en bespreken met de klant. Ook leer je hoe je de behandelingen daarna uitvoert, onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Daarnaast leer je hoe je de behandelingen evalueert op basis van het behandelplan.

   Vakken
   Tijdens de opleiding leer je alle onderdelen van het vak kapper, zoals:  

   • Haar wassen
   • Massage van de hoofdhuid
   • Knippen: er zijn verschillende kniptechnieken voor bepaalde kapsels
   • Snijden
   • Kleuren: je leert hoe je kleuren in een kapsel zet, nadat een leidinggevende heeft aangegeven welke kleur je moet gebruiken
   • Watergolven: krullen zetten
   • Permanenten
   • Föhnen: verschillende kapsels in model föhnen en stylen (de finishing touch)

   Hiernaast krijg je ook de vakken:

   • Nederlands
   • Rekenen
   • Loopbaan & burgerschap

   Keuzedelen

   De opleiding tot kapper niveau 2 biedt een aantal keuzedelen. Ondernemend gedrag, dit is een vast onderdeel dat is opgenomen in het eerste leerjaar. In het 2e leerjaar heb je de keuze tussen:

   • Black en Mixed hair
   • Visagie

   Kapper ‘zijn’
   Het grootste deel van de opleiding Kapper volg je op school. Je krijgt theorielessen en je zult veel oefenen tijdens praktijklessen. In een simulatie van een salon leer je om kapper te zijn. Je werkt met modellen die je als klanten behandelt. De opdracht is afhankelijk van de wens van de klant. Je geeft adviezen over het kapsel, je doet suggesties voor de behandeling en je geeft adviezen over hoe de klant thuis het haar kan verzorgen. Je verkoopt daarnaast producten, die de klant daarvoor kan gebruiken.

   Code van de Kapper
   Je leert om kwaliteit te leveren, je werk te controleren en te laten voldoen aan afspraken die binnen het kappersvak zijn gemaakt (Code van de Kapper).

   Modellen
   De docent zal je regelmatig vragen een eigen model naar de les of het examen mee te nemen. Modellen kunnen gewisseld worden, dit betekent dat je misschien niet je eigen model knipt. Je moet namelijk alle kniptechnieken leren beheersen en je past de techniek altijd aan op het model. Een kapsel met lang haar knip je bijvoorbeeld heel anders dan een kapsel met laagjes.

   Examen
   Over alle onderdelen in de opleiding doe je examen. Dit heet de proeve van bekwaamheid en wordt verspreid over het jaar afgenomen.

   Stage
   Naast lessen op school doe je praktijkervaring op tijdens de stage (beroepspraktijkvorming). Na de 1e periode zal je 1 dag per week stage lopen. Op je stageplaats voer je opdrachten uit die je van school mee krijgt. Je moet ‘onderaan’ beginnen en dit betekent dat je niet direct kunt beginnen met het knippen van kapsels. Klanten betalen behoorlijk veel geld bij de kapper en verwachten geholpen te worden door iemand die het vak al verstaat. In het begin zal je wellicht gevraagd worden om de salon te vegen, koffie te zetten en de was doen (bijvoorbeeld handdoeken en kapkleden). Dit zijn taken die er ook bij horen als je werkt in een salon.

   Duur van de opleiding
   De beroepsopleiding Kapper duurt 2 jaar. De exacte duur is afhankelijk van je kennis, vaardigheden en voortgang.

   Belangrijk om te weten
   Kapper is een mooi beroep als je een passie hebt voor het vak. Je kunt er je creativiteit in kwijt. Houd er rekening mee dat het een beroep is waarbij er lichamelijk wel iets van je wordt gevraagd. Je moet bijvoorbeeld veel staan, daarvoor heb je een goede fysieke conditie nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je soepel kunt werken met je handen (een goede fijne motoriek). Bovendien werk je veel met bepaalde middelen, wat lastig kan zijn als je daarvoor overgevoelig of allergisch bent. 

    

  • Het verschil tussen BOL en BBL

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

   • Je hebt je uiterlijk 1 april aangemeld. Mocht je pas na 1 april je keuze maken, dan kan het zijn dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze. Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  Werkplein 2
  Lampreistraat 4, 3192 CB, Rotterdam Hoogvliet (51.85623,4.3602946)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.

   download locatiegids

   Prachtig gerenoveerd gebouw in het hartje van Rotterdam

  • Werkplein 2

   Werkplein 2
   3192 CB Rotterdam Hoogvliet
   T (010) 303 32 30

   Op deze locatie vind je de opleidingen Kapper (niveau 2) en Allround kapper (niveau 3). Komt u met de auto? Navigeert u dan naar de Lengweg.

   Download locatiegids 

   Werkplein 2 is een mooie locatie op Campus Hoogvliet speciaal voor onze studenten van de kappersopleidingen. Je kunt ons goed bereiken met het openbaar vervoer, want je vindt deze locatie direct naast het metrostation Zalmplaat.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Diploma en nu

   Met dit diploma op zak ben je kapper en kun je gaan werken in een kapsalon. Je kunt ook doorstuderen.

   Het beroep kapper

   Als kapper heb je een uitvoerende functie in de salon. Knippen, snijden, föhnen, stylen, kleuren en omvormen van het haar zijn je dagelijkse werkzaamheden. Je voert de werkzaamheden zelfstandig uit onder begeleiding van de kapper of leidinggevende. Verder maak je afspraken met klanten en ontvangt hen in de salon. Met jouw kennis over haarverzorging, haarproducten en haarversieringen adviseer je je klanten. Je legt bijvoorbeeld uit welk verzorgingsproduct het beste is voor het type haar van de klant (bijvoorbeeld gekleurd of vet haar). Daarnaast verkoop je haarverzorgende producten. Op momenten dat je geen klanten helpt, houd jij je bijvoorbeeld bezig met het bijvullen van de voorraad of met schoonmaakwerkzaamheden, zoals vegen of het schoonmaken van kasten. Als  kapper kun je altijd terugvallen op de leidinggevende in de salon.

   Past dit beroep bij jou?

   Omgaan met mensen is een belangrijk deel van je werk. Om als kapper goed te kunnen functioneren moet je klantvriendelijk en dienstverlenend zijn en goede sociale en communicatieve vaardigheden hebben. Het is belangrijk dat je hygiënisch en zorgvuldig werkt en kunt multitasken. Daarnaast ben je modebewust en creatief, neem je graag initiatief en kun je goed samenwerken in teamverband. Verder neem je verantwoordelijkheid voor je eigen werk en voor je klanten, ben je nauwkeurig en resultaatgericht. Ook beschik je over commerciële kennis en vaardigheden, omdat je ook haarverzorgende producten zult verkopen.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen

   Wil je doorstuderen? Dat kan. Als je verder wilt in de haarverzorging sluit de opleiding Allround kapper (bol of bbl) prima aan op de opleiding kapper. Daarnaast is het mogelijk om aanvullende cursussen te volgen, zoals:

   • Visagie
   • Bruidskapsels
   • Hair extensions
   • Nagelstyling
 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Infoshop

   Het kan heel goed zijn dat je al lang precies weet welke richting je op wilt. Dat is fijn en scheelt zorgen!

   Maar soms valt het niet mee om de juiste keus voor een opleiding te maken, zeker als je nog jong bent. Waar moet je nu op letten? Is alleen maar bedenken of iets 'leuk' het enige wat telt, of moet je ook naar andere zaken kijken zoals kans op werk? En als je straks een baan hebt, passen jouw karakter en je eigenschappen wel bij wat er dan van jou gevraagd wordt? Dat kan lastig zijn om in je eentje te bedenken.

   Voor al deze vragen en veel meer is er de Infoshop. Daar zitten mensen voor je klaar om met je mee te denken en je te helpen een goede keus te maken. Een afspraak maken is wel verstandig, dan weet je zeker dat er genoeg tijd voor je is. De Infoshop is gevestigd in de Bibliotheek in Rotterdam-Centrum.

   meer over de infoshop

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dag van Zadkine is op dinsdag 13 maart 2018.

   Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

   Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen?

   Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past. Als je doorklikt op de button hieronder vind je een button waarmee je je kunt inschrijven. Dan weten we dat je komt en krijg je extra informatie.

   meer over de open dag

    

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  Lees meer: onze studenten houden hun ervaringen bij op het Zadkine blog.

   

   

 • Extra item

  Kim

  Iedereen wil een ‘coupe van Kim’

  Mbo KapperHaar vader, de vriendin van haar zus, de ouders van haar ex. Nog voor Kim Posthoorn (19) de opleiding tot kapper op niveau 2 afrondde, hield ze er al een flinke klantenschare op na. Ze willen allemaal een ‘coupe van Kim’.

  Vijf of zes jaar moet ze zijn geweest toen Kim wist: ik wil kapster worden. Haar enige klanten toen: de Barbies in haar speelgoedhoek. Dus toen ze na het vmbo een vervolgopleiding moest kiezen, wilde ze eindelijk wel eens ervaren of het kappersvak écht zo leuk is als ze altijd gedacht had. Dat bleek zo te zijn. Sterker nog, haar stiekeme verliefdheid is uitgegroeid tot een grote liefde.

  Wat ze het mooiste aan het vak vindt? Kim kan maar moeilijk kiezen. “Knippen, snijden, föhnen, stylen of watergolven; ik doe het allemaal even lief. Maar het liefste en leukste van alles vind ik de omgang met klanten.”

  “Iets waar Zadkine je al vroeg op traint”, zegt ze. “Nog los van de stages werk je in ons, naar een salon gemodelleerde, praktijklokaal met échte klanten, geef je adviezen over het kapsel en doe je suggesties voor de behandeling ervan.”

  Best eng soms om al meteen zo in het diepe te worden gegooid, vindt ze. “Zeker in het begin is daar vaak nog de angst: ik zal hem of haar toch niet verknippen? Maar dankzij de goede begeleiding van docenten gebeurt dat vrijwel nooit. Bovendien, knippen is een vak dat je vooral leert door te doen.”

  Eenmaal haar diploma op zak staat Kim echter voor een dilemma. Óf ze gaat zich specialiseren als allround kapper op niveau 3, óf ze kiest juist voor een andere opleiding in de uiterlijke verzorging. Die tot schoonheidsspecialist bijvoorbeeld.

  Haar doel: om uiteindelijk uit te groeien tot een expert op gebied van de laatste mode-, haar- en make-uptrends. En om misschien, op termijn, samen met haar zusje Deborah een eigen beauty en wellness salon te openen.
bol - niveau 2
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25400
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.