vragen
Kapper
bol - niveau 2
 • Start:September
 • Crebonummer:25400
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Uiterlijke verzorging

Kapper

Als kapper heb je een uitvoerende functie in de salon. Knippen, snijden, föhnen, stylen, kleuren en omvormen van het haar zijn je dagelijkse werkzaamheden. Je voert de werkzaamheden zelfstandig uit onder begeleiding van de kapper of leidinggevende. Verder maak je afspraken met klanten en ontvangt hen in de salon. Ook adviseer je je klanten en verkoop je haarverzorgende producten.

 • De opleiding

  Met de opleiding Kapper op mbo-niveau leer je alle onderdelen van het vak. Je leert hoe je de klant adviseert over welk kapsel geschikt is voor het type haar van de klant. Ook leer je hoe je behandelingen uitvoert, onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Denk bijvoorbeeld aan het knippen, kleuren of permanenten van het haar. Ben jij klantvriendelijk en werk je nauwkeurig? Ben je modebewust, creatief en kun je goed samenwerken? Dan vind je deze opleiding vast interessant!

  • Meer over deze opleiding

   Je wordt opgeleid om te gaan werken als kapper. Het contact met klanten is van groot belang. Je leert hoe je een behandelplan kunt maken en bespreken met de klant. Ook leer je hoe je de behandelingen daarna uitvoert, onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Daarnaast leer je hoe je de behandelingen evalueert op basis van het behandelplan.

   Vakken
   Tijdens de opleiding leer je alle onderdelen van het vak kapper, zoals:  

   • Haar wassen
   • Massage van de hoofdhuid
   • Knippen: er zijn verschillende kniptechnieken voor bepaalde kapsels
   • Snijden
   • Kleuren: je leert hoe je kleuren in een kapsel zet, nadat een leidinggevende heeft aangegeven welke kleur je moet gebruiken
   • Watergolven: krullen zetten
   • Permanenten
   • Föhnen: verschillende kapsels in model föhnen en stylen (de finishing touch)

   Hiernaast krijg je ook de vakken:

   • Nederlands
   • Rekenen
   • Loopbaan & burgerschap

   Keuzedelen

   De opleiding tot kapper niveau 2 biedt een aantal keuzedelen. Ondernemend gedrag, dit is een vast onderdeel dat is opgenomen in het eerste leerjaar. In het 2e leerjaar heb je de keuze tussen:

   • Black en Mixed hair
   • Visagie

   Kapper ‘zijn’
   Het grootste deel van de opleiding Kapper volg je op school. Je krijgt theorielessen en je zult veel oefenen tijdens praktijklessen. In een simulatie van een salon leer je om kapper te zijn. Je werkt met modellen die je als klanten behandelt. De opdracht is afhankelijk van de wens van de klant. Je geeft adviezen over het kapsel, je doet suggesties voor de behandeling en je geeft adviezen over hoe de klant thuis het haar kan verzorgen. Je verkoopt daarnaast producten, die de klant daarvoor kan gebruiken.

   Code van de Kapper
   Je leert om kwaliteit te leveren, je werk te controleren en te laten voldoen aan afspraken die binnen het kappersvak zijn gemaakt (Code van de Kapper).

   Modellen
   De docent zal je regelmatig vragen een eigen model naar de les of het examen mee te nemen. Modellen kunnen gewisseld worden, dit betekent dat je misschien niet je eigen model knipt. Je moet namelijk alle kniptechnieken leren beheersen en je past de techniek altijd aan op het model. Een kapsel met lang haar knip je bijvoorbeeld heel anders dan een kapsel met laagjes.

   Examen
   Over alle onderdelen in de opleiding doe je examen. Dit heet de proeve van bekwaamheid en wordt verspreid over het jaar afgenomen.

   Stage
   Naast lessen op school doe je praktijkervaring op tijdens de stage (beroepspraktijkvorming). Na de 1e periode zal je 1 dag per week stage lopen. Op je stageplaats voer je opdrachten uit die je van school mee krijgt. Je moet ‘onderaan’ beginnen en dit betekent dat je niet direct kunt beginnen met het knippen van kapsels. Klanten betalen behoorlijk veel geld bij de kapper en verwachten geholpen te worden door iemand die het vak al verstaat. In het begin zal je wellicht gevraagd worden om de salon te vegen, koffie te zetten en de was doen (bijvoorbeeld handdoeken en kapkleden). Dit zijn taken die er ook bij horen als je werkt in een salon.

   Duur van de opleiding
   De beroepsopleiding Kapper duurt 2 jaar. De exacte duur is afhankelijk van je kennis, vaardigheden en voortgang.

   Belangrijk om te weten
   Kapper is een mooi beroep als je een passie hebt voor het vak. Je kunt er je creativiteit in kwijt. Houd er rekening mee dat het een beroep is waarbij er lichamelijk wel iets van je wordt gevraagd. Je moet bijvoorbeeld veel staan, daarvoor heb je een goede fysieke conditie nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je soepel kunt werken met je handen (een goede fijne motoriek). Bovendien werk je veel met bepaalde middelen, wat lastig kan zijn als je daarvoor overgevoelig of allergisch bent. 

    

  • Leer en stagebedrijven

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.

   download locatiegids

  • Werkplein 2

   Werkplein 2
   3192 CB Rotterdam Hoogvliet
   T (010) 303 32 30

   Op deze locatie vind je de opleidingen Kapper (niveau 2) en Allround kapper (niveau 3).

   Download locatiegids 

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Diploma en nu

   Met dit diploma op zak ben je kapper en kun je gaan werken in een kapsalon. Je kunt ook doorstuderen.

   Het beroep kapper

   Als kapper heb je een uitvoerende functie in de salon. Knippen, snijden, föhnen, stylen, kleuren en omvormen van het haar zijn je dagelijkse werkzaamheden. Je voert de werkzaamheden zelfstandig uit onder begeleiding van de kapper of leidinggevende. Verder maak je afspraken met klanten en ontvangt hen in de salon. Met jouw kennis over haarverzorging, haarproducten en haarversieringen adviseer je je klanten. Je legt bijvoorbeeld uit welk verzorgingsproduct het beste is voor het type haar van de klant (bijvoorbeeld gekleurd of vet haar). Daarnaast verkoop je haarverzorgende producten. Op momenten dat je geen klanten helpt, houd jij je bijvoorbeeld bezig met het bijvullen van de voorraad of met schoonmaakwerkzaamheden, zoals vegen of het schoonmaken van kasten. Als  kapper kun je altijd terugvallen op de leidinggevende in de salon.

   Past dit beroep bij jou?

   Omgaan met mensen is een belangrijk deel van je werk. Om als kapper goed te kunnen functioneren moet je klantvriendelijk en dienstverlenend zijn en goede sociale en communicatieve vaardigheden hebben. Het is belangrijk dat je hygiënisch en zorgvuldig werkt en kunt multitasken. Daarnaast ben je modebewust en creatief, neem je graag initiatief en kun je goed samenwerken in teamverband. Verder neem je verantwoordelijkheid voor je eigen werk en voor je klanten, ben je nauwkeurig en resultaatgericht. Ook beschik je over commerciële kennis en vaardigheden, omdat je ook haarverzorgende producten zult verkopen.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen

   Wil je doorstuderen? Dat kan. Als je verder wilt in de haarverzorging sluit de opleiding Allround kapper (bol of bbl) prima aan op de opleiding kapper. Daarnaast is het mogelijk om aanvullende cursussen te volgen, zoals:

   • Visagie
   • Bruidskapsels
   • Hair extensions
   • Nagelstyling
 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Infoshop

   De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

   Lees meer over de Zadkine Infoshop

  • Meeloopdagen

   Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

   Schrijf je in voor de Open dagen

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Leuk: in de praktijk!

  Lees meer: onze studenten houden hun ervaringen bij op het Zadkine blog.

   

   

bol - niveau 2
 • Start:September
 • Crebonummer:25400
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.