vragen
bol - mbo niveau 2
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25641
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Uiterlijke verzorging

Kapper

Als kapper heb je een uitvoerende functie in de salon. Afhankelijk van je specialisatie (dames- of herenvak) zijn knippen, snijden, (op)scheren, föhnen, stylen, kleuren en omvormen van het haar je dagelijkse werkzaamheden. Je voert de werkzaamheden uit onder begeleiding van de Hairstylist of leidinggevende. Verder maak je afspraken met klanten en ontvangt hen in de salon. Ook adviseer je je klanten en verkoop je verzorgende producten.

 • De opleiding

  Met de opleiding Kapper maak je kennis met verschillende onderdelen van het vak. Je kunt daarbij kiezen uit een dames- of herenspecialisatie. Afhankelijk van je keuze, vul je dit aan met de keuzedelen en/of workshops: Black en Mixed hair, Visagie en/of Barbier. 

  Je oefent veel met de verschillende technieken, zoals knippen, (op)scheren en verzorgen van gezichtsbeharing, maar ook kleurtechnieken, opsteken, watergolven en permanenten. Ook leer je hoe je met klanten omgaat, hoe je hen adviseert en hoe je verzorgende producten verkoopt.

  Je kunt bij ons studeren aan het Benthemplein in Rotterdam of op de Campus in Hoogvliet. De locatie in Rotterdam raakt al aardig vol. Kijk daarom ook eens of Hoogvliet bij je past. Dit is een hele mooie, moderne locatie met een eigen Haarstudio. Hier ontvang je de klanten. De locatie zit slechts twee minuten lopen vanaf metro Zalmplaat. De locatie is wat kleiner dan in Rotterdam, waardoor je iedereen snel leert kennen; studenten én docenten. 

  Ben jij klantvriendelijk en werk je nauwkeurig? Ben je creatief en kun je goed samenwerken? Dan vind je deze opleiding vast interessant!

  • Meer over deze opleiding

   Je wordt opgeleid om te gaan werken als kapper. Het contact met klanten is van groot belang. Je leert hoe je een behandelplan kunt maken en bespreken met de klant. Ook leer je hoe je de behandelingen daarna uitvoert, onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Daarnaast leer je hoe je de behandelingen evalueert op basis van het behandelplan.

   Vakken
   Tijdens de opleiding leer je alle onderdelen van het vak kapper, zoals:  

   • Haar wassen
   • Massage van de hoofdhuid
   • Knippen: er zijn verschillende kniptechnieken voor bepaalde kapsels
   • Snijden
   • Kleuren: je leert hoe je kleuren in een kapsel zet, nadat een leidinggevende heeft aangegeven welke kleur je moet gebruiken
   • Watergolven: krullen zetten
   • Permanenten
   • Föhnen: verschillende kapsels in model föhnen en stylen (de finishing touch)

   Hiernaast krijg je ook de vakken:

   • Nederlands
   • Rekenen
   • Loopbaan & burgerschap

   Keuzedelen

   De opleiding tot kapper niveau 2 biedt een aantal keuzedelen. Ondernemend gedrag, dit is een vast onderdeel dat is opgenomen in het eerste leerjaar. In het 2e leerjaar heb je de keuze tussen:

   • Black en Mixed hair
   • Visagie

   Kapper ‘zijn’
   Het grootste deel van de opleiding Kapper volg je op school. Je krijgt theorielessen en je zult veel oefenen tijdens praktijklessen. In een simulatie van een salon leer je om kapper te zijn. Je werkt met modellen die je als klanten behandelt. De opdracht is afhankelijk van de wens van de klant. Je geeft adviezen over het kapsel, je doet suggesties voor de behandeling en je geeft adviezen over hoe de klant thuis het haar kan verzorgen. Je verkoopt daarnaast producten, die de klant daarvoor kan gebruiken.

   Code van de Kapper
   Je leert om kwaliteit te leveren, je werk te controleren en te laten voldoen aan afspraken die binnen het kappersvak zijn gemaakt (Code van de Kapper).

   Modellen
   De docent zal je regelmatig vragen een eigen model naar de les of het examen mee te nemen. Modellen kunnen gewisseld worden, dit betekent dat je misschien niet je eigen model knipt. Je moet namelijk alle kniptechnieken leren beheersen en je past de techniek altijd aan op het model. Een kapsel met lang haar knip je bijvoorbeeld heel anders dan een kapsel met laagjes.

   Examen
   Over alle onderdelen in de opleiding doe je examen. Dit heet de proeve van bekwaamheid en wordt verspreid over het jaar afgenomen.

   Stage
   Naast lessen op school doe je praktijkervaring op tijdens de stage (beroepspraktijkvorming). Na de 1e periode zal je 1 dag per week stage lopen. Op je stageplaats voer je opdrachten uit die je van school mee krijgt. Je moet ‘onderaan’ beginnen en dit betekent dat je niet direct kunt beginnen met het knippen van kapsels. Klanten betalen behoorlijk veel geld bij de kapper en verwachten geholpen te worden door iemand die het vak al verstaat. In het begin zal je wellicht gevraagd worden om de salon te vegen, koffie te zetten en de was doen (bijvoorbeeld handdoeken en kapkleden). Dit zijn taken die er ook bij horen als je werkt in een salon.

   Duur van de opleiding
   De beroepsopleiding Kapper duurt 2 jaar. De exacte duur is afhankelijk van je kennis, vaardigheden en voortgang.

   Belangrijk om te weten
   Kapper is een mooi beroep als je een passie hebt voor het vak. Je kunt er je creativiteit in kwijt. Houd er rekening mee dat het een beroep is waarbij er lichamelijk wel iets van je wordt gevraagd. Je moet bijvoorbeeld veel staan, daarvoor heb je een goede fysieke conditie nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je soepel kunt werken met je handen (een goede fijne motoriek). Bovendien werk je veel met bepaalde middelen, wat lastig kan zijn als je daarvoor overgevoelig of allergisch bent. 

    

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
   Verplichte intake-activiteiten
   1. Deelname aan een informatiebijeenkomst en het invullen van een vragenlijst.
   2. Bij deze bijeenkomst wordt er een afspraak gemaakt voor een individueel gesprek.
   3. Ook activiteiten in het kader van verlengde intake zijn verplicht.
 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  Werkplein 2
  Lampreistraat 4, 3192 CB, Rotterdam Hoogvliet (51.8562454,4.3603007)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

  • Werkplein 2

   Werkplein 2
   3192 CB Rotterdam Hoogvliet
   T (088) 945 37 00

   Op deze locatie vind je de opleidingen Kapper (niveau 2) en Allround kapper (niveau 3). Komt u met de auto? Navigeert u dan naar de Lengweg.
   Download locatiegids 

   Werkplein 2 is een mooie locatie op Campus Hoogvliet speciaal voor onze studenten van de kappersopleidingen. Je kunt ons goed bereiken met het openbaar vervoer, want je vindt deze locatie direct naast het metrostation Zalmplaat.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Diploma en nu

   Met dit diploma op zak ben je kapper en kun je gaan werken in een kapsalon. Je kunt ook doorstuderen.

   Het beroep kapper

   Als kapper heb je een uitvoerende functie in de salon. Knippen, snijden, föhnen, stylen, kleuren en omvormen van het haar zijn je dagelijkse werkzaamheden. Je voert de werkzaamheden zelfstandig uit onder begeleiding van de kapper of leidinggevende. Verder maak je afspraken met klanten en ontvangt hen in de salon. Met jouw kennis over haarverzorging, haarproducten en haarversieringen adviseer je je klanten. Je legt bijvoorbeeld uit welk verzorgingsproduct het beste is voor het type haar van de klant (bijvoorbeeld gekleurd of vet haar). Daarnaast verkoop je haarverzorgende producten. Op momenten dat je geen klanten helpt, houd jij je bijvoorbeeld bezig met het bijvullen van de voorraad of met schoonmaakwerkzaamheden, zoals vegen of het schoonmaken van kasten. Als  kapper kun je altijd terugvallen op de leidinggevende in de salon.

   Past dit beroep bij jou?

   Omgaan met mensen is een belangrijk deel van je werk. Om als kapper goed te kunnen functioneren moet je klantvriendelijk en dienstverlenend zijn en goede sociale en communicatieve vaardigheden hebben. Het is belangrijk dat je hygiënisch en zorgvuldig werkt en kunt multitasken. Daarnaast ben je modebewust en creatief, neem je graag initiatief en kun je goed samenwerken in teamverband. Verder neem je verantwoordelijkheid voor je eigen werk en voor je klanten, ben je nauwkeurig en resultaatgericht. Ook beschik je over commerciële kennis en vaardigheden, omdat je ook haarverzorgende producten zult verkopen.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen

   Wil je doorstuderen? Dat kan. Als je verder wilt in de haarverzorging sluit de opleiding Allround kapper (bol of bbl) prima aan op de opleiding kapper. Daarnaast is het mogelijk om aanvullende cursussen te volgen, zoals:

   • Visagie
   • Bruidskapsels
   • Hair extensions
   • Nagelstyling
 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  Lees meer: onze studenten houden hun ervaringen bij op het Zadkine blog.

   

   

 • Interview

  Kim

  Iedereen wil een ‘coupe van Kim’

  Mbo KapperHaar vader, de vriendin van haar zus, de ouders van haar ex. Nog voor Kim Posthoorn (19) de opleiding tot kapper op niveau 2 afrondde, hield ze er al een flinke klantenschare op na. Ze willen allemaal een ‘coupe van Kim’.

  Vijf of zes jaar moet ze zijn geweest toen Kim wist: ik wil kapster worden. Haar enige klanten toen: de Barbies in haar speelgoedhoek. Dus toen ze na het vmbo een vervolgopleiding moest kiezen, wilde ze eindelijk wel eens ervaren of het kappersvak écht zo leuk is als ze altijd gedacht had. Dat bleek zo te zijn. Sterker nog, haar stiekeme verliefdheid is uitgegroeid tot een grote liefde.

  Wat ze het mooiste aan het vak vindt? Kim kan maar moeilijk kiezen. “Knippen, snijden, föhnen, stylen of watergolven; ik doe het allemaal even lief. Maar het liefste en leukste van alles vind ik de omgang met klanten.”

  “Iets waar Zadkine je al vroeg op traint”, zegt ze. “Nog los van de stages werk je in ons, naar een salon gemodelleerde, praktijklokaal met échte klanten, geef je adviezen over het kapsel en doe je suggesties voor de behandeling ervan.”

  Best eng soms om al meteen zo in het diepe te worden gegooid, vindt ze. “Zeker in het begin is daar vaak nog de angst: ik zal hem of haar toch niet verknippen? Maar dankzij de goede begeleiding van docenten gebeurt dat vrijwel nooit. Bovendien, knippen is een vak dat je vooral leert door te doen.”

  Eenmaal haar diploma op zak staat Kim echter voor een dilemma. Óf ze gaat zich specialiseren als allround kapper op niveau 3, óf ze kiest juist voor een andere opleiding in de uiterlijke verzorging. Die tot schoonheidsspecialist bijvoorbeeld.

  Haar doel: om uiteindelijk uit te groeien tot een expert op gebied van de laatste mode-, haar- en make-uptrends. En om misschien, op termijn, samen met haar zusje Deborah een eigen beauty en wellness salon te openen.
bol - mbo niveau 2
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25641
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.