Je wordt opgeleid om te gaan werken als kapper. Het contact met klanten is van groot belang. Je leert hoe je een behandelplan kunt maken en bespreken met de klant. Ook leer je hoe je de behandelingen daarna uitvoert, onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Daarnaast leer je hoe je de behandelingen evalueert op basis van het behandelplan.
Vakken
Tijdens de opleiding leer je alle onderdelen van het vak kapper, zoals:
- Haar wassen
- Massage van de hoofdhuid
- Knippen: er zijn verschillende kniptechnieken voor bepaalde kapsels
- Snijden
- Kleuren: je leert hoe je kleuren in een kapsel zet, nadat een leidinggevende heeft aangegeven welke kleur je moet gebruiken
- Watergolven: krullen zetten
- Permanenten
- Föhnen: verschillende kapsels in model föhnen en stylen (de finishing touch)
Hiernaast krijg je ook de vakken:
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan & burgerschap
Keuzedelen
De opleiding tot kapper niveau 2 biedt een aantal keuzedelen. Ondernemend gedrag, dit is een vast onderdeel dat is opgenomen in het eerste leerjaar. In het 2e leerjaar heb je de keuze tussen:
- Black en Mixed hair
- Visagie
Kapper ‘zijn’
Het grootste deel van de opleiding Kapper volg je op school. Je krijgt theorielessen en je zult veel oefenen tijdens praktijklessen. In een simulatie van een salon leer je om kapper te zijn. Je werkt met modellen die je als klanten behandelt. De opdracht is afhankelijk van de wens van de klant. Je geeft adviezen over het kapsel, je doet suggesties voor de behandeling en je geeft adviezen over hoe de klant thuis het haar kan verzorgen. Je verkoopt daarnaast producten, die de klant daarvoor kan gebruiken.
Code van de Kapper
Je leert om kwaliteit te leveren, je werk te controleren en te laten voldoen aan afspraken die binnen het kappersvak zijn gemaakt (Code van de Kapper).
Modellen
De docent zal je regelmatig vragen een eigen model naar de les of het examen mee te nemen. Modellen kunnen gewisseld worden, dit betekent dat je misschien niet je eigen model knipt. Je moet namelijk alle kniptechnieken leren beheersen en je past de techniek altijd aan op het model. Een kapsel met lang haar knip je bijvoorbeeld heel anders dan een kapsel met laagjes.
Examen
Over alle onderdelen in de opleiding doe je examen. Dit heet de proeve van bekwaamheid en wordt verspreid over het jaar afgenomen.
Stage
Naast lessen op school doe je praktijkervaring op tijdens de stage (beroepspraktijkvorming). Na de 1e periode zal je 1 dag per week stage lopen. Op je stageplaats voer je opdrachten uit die je van school mee krijgt. Je moet ‘onderaan’ beginnen en dit betekent dat je niet direct kunt beginnen met het knippen van kapsels. Klanten betalen behoorlijk veel geld bij de kapper en verwachten geholpen te worden door iemand die het vak al verstaat. In het begin zal je wellicht gevraagd worden om de salon te vegen, koffie te zetten en de was doen (bijvoorbeeld handdoeken en kapkleden). Dit zijn taken die er ook bij horen als je werkt in een salon.
Duur van de opleiding
De beroepsopleiding Kapper duurt 2 jaar. De exacte duur is afhankelijk van je kennis, vaardigheden en voortgang.
Belangrijk om te weten
Kapper is een mooi beroep als je een passie hebt voor het vak. Je kunt er je creativiteit in kwijt. Houd er rekening mee dat het een beroep is waarbij er lichamelijk wel iets van je wordt gevraagd. Je moet bijvoorbeeld veel staan, daarvoor heb je een goede fysieke conditie nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je soepel kunt werken met je handen (een goede fijne motoriek). Bovendien werk je veel met bepaalde middelen, wat lastig kan zijn als je daarvoor overgevoelig of allergisch bent.