vragen
bbl - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25179
 • Duur:1 - 3 jaar
Download Brochure
Horecavak

Gespecialiseerd kok

Als gespecialiseerd kok werk je in een keuken die in verschillende delen (parties) is opgedeeld. Je bereidt bijzondere, creatieve of luxe gerechten. Naast deze creatieve, uitvoerende werkzaamheden coördineer en organiseer je de werkzaamheden binnen de parties van de keuken.

 • De opleiding

  De opleiding Gespecialiseerd kok bbl is een een- tot driejarige opleiding die je volgt via de beroepsbegeleidende leerweg: een combinatie van werken en leren.

  Kok bij Zadkine mbo

  • Meer over deze opleiding

   De opleiding Gespecialiseerd kok is, afhankelijk van je vooropleiding, in een tot drie jaar te volgen (zie ook: Toelatingseisen). Deze bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens de opleiding ga je een dag per week naar school voor de theorie en de rest van de dagen doe je praktijkervaring op in een door SBB-erkend leerbedrijf (zie www.s-bb.nl).

   Je leert:
   • Gerechten bereiden
   • Keukenvoorraden beheren
   • Dienstverlening in de keuken vernieuwen en verbeteren
   • Leiding geven en beheerstaken uitvoeren
   Er komen diverse onderdelen aan de orde, zoals gastronomie en sociale hygiëne. De training 'Leermeester' maakt onderdeel uit van deze opleiding.

   Een belangrijk deel van lessen volg samen met studenten van de opleiding Gastronoom-Sommelier, zodat je een breed beeld krijgt van de inzet van de combinatie wijn & spijs.

   Vakken en keuzedelen

   Naast vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap moet je keuzedelen volgen. Engels in de beroepscontext is verplicht. Verder kies je nog twee keuzedelen uit:
   • Wijnkennis
   • Arbo, kwaliteit en hulpverlening
   • Ondernemend gedrag

   Persoonskenmerken

   Als kok ben je goed in het werken in een team en je bent in staat om werkprocessen en (je eigen) werkzaamheden goed te plannen. Jij gaat voor resultaat en vindt het belangrijk om je werkzaamheden goed uit te voeren. Je bent klantgericht en daarom houd je graag rekening met de wensen van de gasten. Ook werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je bent stressbestendig, hebt organisatietalent, bent bereid om je extra in te zetten als het druk is en vindt het niet erg om op wisselende tijden te werken. Het is belangrijk dat je er plezier in hebt om steeds te werken aan het vergroten van je eigen vakbekwaamheid, aan de verbetering en vernieuwing van het werkproces, het assortiment en de bereidingswijzen in de keuken.

   Naast dat je als Gespecialiseerd kok bovengenoemde eigenschappen hebt, ben je ook iemand die innoveert en creëert. Je hebt overzicht, kan delegeren, controleren en corrigeren. Jij kunt nieuwe en/of lerende medewerkers begeleiden, aansturen en uitleggen wat er van hen wordt verwacht. Ook heb je commercieel inzicht; je wilt namelijk bijdragen aan een goede omzet van het bedrijf.

  • Leer- en stagebedrijven

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Opleidingskosten

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
   Er zijn twee leerwegen om deze opleiding te volgen:

   1. Je stroomt in vanaf een algemene vooropleiding (vmbo theoretisch, kader of gemengd of havo 3 en hoger) of met het diploma Kok (niveau 2). Je volgt dan de eerste twee jaar Zelfstandig werkend kok (niveau 3) en sluit af met een kopjaar bbl niveau 4. De gehele opleiding duurt dan 3 jaar.
   2. Je kunt ook doorstromen met het diploma Zelfstandig werkend kok (niveau 3). De opleiding duurt dan 1 jaar.
   Ben je toelaatbaar? Dan zoek je zelf een erkend leerbedrijf in de horeca (zie www.s-bb.nl) voor een lijst van erkende leerbedrijven. Je krijgt hiervoor de benodigde informatieformulieren uitgereikt op school en bent dan zelf verantwoordelijk voor een juiste gang van zaken.
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Het beroep

   Als gespecialiseerd kok werk je in een keuken die in verschillende delen (parties) is opgedeeld. Je bereidt bijzondere, creatieve of luxe gerechten. Naast deze creatieve, uitvoerende werkzaamheden coördineer en organiseer je de werkzaamheden binnen de verschillende onderdelen -de parties- van de keuken.

   Je bewaakt de kwaliteit van de gemaakte gerechten of onderdelen daarvan en zorgt ervoor dat deze aan de verwachtingen van de gasten voldoen. Je bent ook verantwoordelijk voor het inkopen van ingrediënten en producten en het verwerken daarvan. Een andere taak die je uitvoert is het samenstellen en vormgeven van de menukaart.

   Je functioneert op hoog niveau en werkt zo efficiënt mogelijk. Binnen deze taken werk je in nauwe samenwerking met je leidinggevende. Tot slot help jij ook nieuwe en/of lerende medewerkers en geef je leiding aan de medewerkers binnen jouw afdeling/partie.

  • Vervolgopleiding

   Met dit diploma kun je verder studeren aan de opleiding Leidinggevende bij Zadkine. Dit is een eenjarig traject dat je uitrust met alle leidinggevende aspecten. Als je deze opleiding met succes hebt afgerond, dan ben je toelaatbaar voor de SVH-opleiding tot Gezel-chefkok. Dit is de basis voor de opleiding tot Meesterkok.

   Wil je juist gaan werken? Dan kun je aan de slag als (gespecialiseerd) kok bij restaurants in het hogere segment in binnen- en buitenland.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  Wil jij weten hoe onze studenten hun opleiding ervaren? Neem dan eens een kijkje op het blog van Zadkine.

  Bekijk een filmpje op ons blog
bbl - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25179
 • Duur:1 - 3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.