vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25473
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Assisteren in de gezondheidszorg

Doktersassistent

Als assistent zorg jij ervoor dat de praktijk reilt en zeilt. Jij bent namelijk het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Als je werkt als assistent in de gezondheidszorg dan werk je met mensen van alle leeftijden en achtergronden die rekenen op jouw deskundige hulp en advies.

 • De opleiding

  Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor de arts en de patiënt. Je bent verantwoordelijk voor de organisatie van de praktijk, je staat patiënten te woord, maakt afspraken en neemt kleine medische onderzoeken af.

  Tijdens de opleiding leer je hoe je een patiënt te woord staat, hoe je de praktijk organiseert en leer je een aantal medische handelingen. Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding Doktersassistent.

  • Meer over deze opleiding


   Het basisdeel
   Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. Na het afronden van het basisdeel kies je voor het profieldeel en ga je je specialiseren voor je latere beroep. Vakken die je krijgt hebben te maken met je toekomstige beroep.

   In het eerste leerjaar krijg je een voorlichtingsmiddag over de keuzedelen die je kunt gaan volgen.

   Het profieldeel
   Na het afronden van het basisdeel ga je verder met jouw profieldeel, in dit deel van de opleiding ga je je verder specialiseren. In dit deel van de opleiding ga je je verder specialiseren.

   Tijdens de opleiding leer je het vak door theorie- en praktijklessen. Natuurlijk ga je niet alleen naar school. Bij voldoende studieresultaten en de juiste houding ga je ook op stage. Dan kun je laten zien dat je geschikt bent voor het vak en dat je later als doktersassistent aan de slag kunt gaan.

   Keuzedelen
   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen.

   In het begin van het 2e leerjaar besluit je welke keuzedelen je gaat volgen. Je kunt kiezen uit twee pakketten:
   A. Triage, geneesmiddelenkennis en voorbereiding HBO of
   B. Triage, geneesmiddelenkennis en ondernemend gedrag.


   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Als het past in je rooster, is het mogelijk om keuzedelen bij andere opleidingen van Zadkine te volgen.

   Hiervoor is toestemming nodig van de examencommissie.

   Persoonskenmerken

   Als doktersassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk en stressbestendig bent. Jij bent nl. de schakel tussen arts en patiënt. Je werkt professioneel. Dat betekent dat je klantvriendelijk bent en in staat bent in stresssituaties rustig te handelen. Ook kun je nauwkeurig met persoonlijke gegevens omgaan en ga je respectvol met mensen om.

    beeld bij doktersassistent

  • Beroepen

   • Doktersassistent
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Stage en leerwerkbedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.
  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Je kunt met een niveau 4 opleiding starten als je in het bezit bent van:

   • Een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg)
   • Een gelijkwaardige opleiding.

   Aanbevolen

   Gezien de studiebelasting die bij deze opleiding hoort, bevelen wij een diploma vmbo theoretische leerweg aan als minimale vooropleiding.

   Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Met dit diploma kun je direct gaan werken als doktersassistent bij een huisarts of polikliniek. Met de diploma kun je ook doorstromen naar een hbo-opleiding zoals Fysiotherapie, HBO-verpleegkundige of Praktijkondersteuner huisarts.

  • Het beroep

   Jij bent de spil van een huisartsenpraktijk, een polikliniek of een instelling in de sociale gezondheidszorg, zoals de arbodienst, jeugdgezondheidscentrum of de GGD. Voor de patiënten ben jij het eerste aanspreekpunt, voor de artsen hun steun en toeverlaat. Als doktersassistent ben je zowel medisch assistent als officemanager. Dat betekent dat jij zorgvuldig omgaat met mensen, maar ook met administratieve taken.

   Zelfstandig of in teamverband verricht je de volgende taken:

   Zorgdragen voor intake, voorlichting en advies

   Voor de patiënt ben jij het eerste aanspreekpunt aan de telefoon of balie. Het is dan ook jouw taak om daar goed mee om te gaan. Je toont belangstelling voor de patiënt en beantwoordt zijn vragen. Het aannemen van de telefoon is in de praktijk één van de belangrijkste onderdelen van je werk. Je geeft voorlichting en advies. Je zorgt voor een deskundig beleid, maakt de afspraken en regelt het spreekuur. Om de juiste beslissingen te nemen, heb je een grote dosis medische kennis nodig.

   Bijdragen aan medische zorg Je verricht zelfstandig diverse medisch-technische handelingen.
   Denk aan het meten van de bloeddruk, wondverzorging en het geven van injecties. Bij het laboratoriumonderzoek controleer je onder andere het glucose- en cholesterolgehalte. Je assisteert de arts bij kleine ingrepen, je zorgt voor de juiste instrumenten en materialen en maakt ze na afloop schoon (steriliseren en desinfecteren). Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Belangrijk is een goede spreekuurorganisatie. Dit is in de praktijk een pittige opgave. Door een juiste planning en samenwerking met de arts ontstaan er geen wachttijden en werk je zo efficiënt mogelijk. Eigenschappen als flexibiliteit en organisatietalent zijn hier zeker nodig.

   De medische administratie houd je op de computer bij.
   Je voert nieuwe gegevens van de patiënt in zoals laboratoriumuitslagen en brieven van specialisten. Je zorgt voor verwijskaarten, formulieren en herhalingsrecepten. Zelfstandig werken en goed organiseren zijn essentieel. Ook moet je flexibel en communicatief vaardig zijn.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  'Ik weet het: het is een enorm cliché. Maar ik houd er gewoon van om mensen te helpen. Daarom volg ik nu de opleiding doktersassistent. Want al wist ik dat ik mensen wilde gaan helpen, totdat ik deze opleiding ging volgen wist ik nog niet wie ik het liefst wilde gaan helpen: kinderen of zieken. Nu weet ik het wel: zieken dus!
  Tijdens de rollenspelen, die we doen, leren wij de patiënten gerust te stellen en goed door te vragen. Eigenlijk net als een journalist. Iemand die twee dagen koorts heeft, hoeft niet direct de dokter te zien, maar heeft iemand pijn op de borst, dan moet je goed doorvragen om te kijken of er niets ernstigs aan de hand is'.

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25473
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.