vragen
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25473
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Gezondheidsondersteuning

Doktersassistent

Als assistent zorg jij ervoor dat de praktijk reilt en zeilt. Jij bent namelijk het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Als je werkt als assistent in de gezondheidszorg dan werk je met mensen van alle leeftijden en achtergronden die rekenen op jouw deskundige hulp en advies.

 • De opleiding

  Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor de arts en de patiënt. Je bent verantwoordelijk voor de organisatie van de praktijk, je staat patiënten te woord, maakt afspraken en neemt kleine medische onderzoeken af.

  Tijdens de opleiding leer je hoe je een patiënt te woord staat, hoe je de praktijk organiseert en leer je een aantal medische handelingen. Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding Doktersassistent.

  • Meer over deze opleiding


   Het basisdeel
   Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. Na het afronden van het basisdeel kies je voor het profieldeel en ga je je specialiseren voor je latere beroep. Vakken die je krijgt hebben te maken met je toekomstige beroep.

   In het eerste leerjaar krijg je een voorlichtingsmiddag over de keuzedelen die je kunt gaan volgen.

   Het profieldeel
   Na het afronden van het basisdeel ga je verder met jouw profieldeel, in dit deel van de opleiding ga je je verder specialiseren. In dit deel van de opleiding ga je je verder specialiseren.

   Tijdens de opleiding leer je het vak door theorie- en praktijklessen. Natuurlijk ga je niet alleen naar school. Bij voldoende studieresultaten en de juiste houding ga je ook op stage. Dan kun je laten zien dat je geschikt bent voor het vak en dat je later als doktersassistent aan de slag kunt gaan.

   Keuzedelen
   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen.

   In het begin van het 2e leerjaar besluit je welke keuzedelen je gaat volgen. Je kunt kiezen uit twee pakketten:
   A. Triage, geneesmiddelenkennis en voorbereiding HBO of
   B. Triage, geneesmiddelenkennis en ondernemend gedrag.


   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Als het past in je rooster, is het mogelijk om keuzedelen bij andere opleidingen van Zadkine te volgen.

   Hiervoor is toestemming nodig van de examencommissie.

   Persoonskenmerken

   Als doktersassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk en stressbestendig bent. Jij bent nl. de schakel tussen arts en patiënt. Je werkt professioneel. Dat betekent dat je klantvriendelijk bent en in staat bent in stresssituaties rustig te handelen. Ook kun je nauwkeurig met persoonlijke gegevens omgaan en ga je respectvol met mensen om.

    beeld bij doktersassistent

  • Beroepen

   • Doktersassistent
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Opleidingskosten

   Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hun ouders komen voor allerlei opleidingskosten te staan. Niet alleen schoolkosten, zoals het aanschaffen van schoolboeken, maar ook wettelijke kosten, zoals lesgeld.

   Schoolkosten

   Mbo-scholen zijn verantwoordelijk voor de basisuitrusting van hun studenten. Onder die basisuitrusting vallen bijvoorbeeld computers, kopieerapparaten en gereedschap. Studenten moeten zelf zorgen voor:

   • leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden, zoals boeken, readers, schriften en mappen
   • meer persoonlijke zaken, zoals werkkleding of speciale schoenen, als deze nodig zijn voor een bepaalde opleiding.

   SchoolkostenDe hoogte van de schoolkosten in het mbo verschilt per opleiding. Meestal liggen de kosten tussen de €500 en €1000 euro per jaar.

   Vrijwillige bijdrage

   De school mag voor extra diensten en activiteiten zoals excursies een vrijwillige bijdrage vragen. Studenten en ouders bepalen zelf of zij willen betalen om van deze diensten of activiteiten gebruik te maken. Ze zijn niet nodig om de opleiding te kunnen volgen of het diploma te behalen.

   Lesgeld en reiskosten mbo-studenten jonger dan 18 jaar

   Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. Hun ouders ontvangen nog kinderbijslag en kindgebonden budget voor hen. Sinds 1 januari 2017 krijgen minderjarige mbo’ers een studentenreisproduct (zonder studiefinanciering).

   Lesgeld mbo-studenten 18 jaar of ouder

   Mbo-studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld. Mbo-studenten van 18 jaar of ouder betalen cursusgeld als zij een deeltijdopleiding of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld. Voor voltijd-mbo is het bedrag voor 2018/2019 vastgesteld op € 1.155 voor deze leeftijdsgroep. Het deeltijdbedrag hangt af van de opleiding die de student volgt.

   Studiefinanciering mbo-studenten

   Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder krijgen studiefinanciering en een studentenreisproduct. Voor studenten aan een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 is de studiefinanciering een gift. Voor niveau 3 en 4 geldt dat de studiefinanciering een prestatiebeurs is. Studenten op niveau 3 of 4 die de opleiding niet afronden, moeten de studiefinanciering terugbetalen. De hoogte van de studiefinanciering hangt af van de thuissituatie. DUO stelt elk jaar de hoogte vast.

   meer over boeken en leermiddelen meer over cursusgeld

  • Stage en leerwerkbedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.
  • Toelatingseisen

   Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

   • Je hebt je uiterlijk 1 april aangemeld. Mocht je pas na 1 april je keuze maken, dan kan het zijn dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze. Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Je kunt met een niveau 4 opleiding starten als je in het bezit bent van:

   • Een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg)
   • Een gelijkwaardige opleiding.

   Aanbevolen

   Gezien de studiebelasting die bij deze opleiding hoort, bevelen wij een diploma vmbo theoretische leerweg aan als minimale vooropleiding.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522945,4.5534045999999986)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Met dit diploma kun je direct gaan werken als doktersassistent bij een huisarts of polikliniek. Met de diploma kun je ook doorstromen naar een hbo-opleiding zoals Fysiotherapie, HBO-verpleegkundige of Praktijkondersteuner huisarts.

  • Het beroep

   Jij bent de spil van een huisartsenpraktijk, een polikliniek of een instelling in de sociale gezondheidszorg, zoals de arbodienst, jeugdgezondheidscentrum of de GGD. Voor de patiënten ben jij het eerste aanspreekpunt, voor de artsen hun steun en toeverlaat. Als doktersassistent ben je zowel medisch assistent als officemanager. Dat betekent dat jij zorgvuldig omgaat met mensen, maar ook met administratieve taken.

   Zelfstandig of in teamverband verricht je de volgende taken:

   Zorgdragen voor intake, voorlichting en advies

   Voor de patiënt ben jij het eerste aanspreekpunt aan de telefoon of balie. Het is dan ook jouw taak om daar goed mee om te gaan. Je toont belangstelling voor de patiënt en beantwoordt zijn vragen. Het aannemen van de telefoon is in de praktijk één van de belangrijkste onderdelen van je werk. Je geeft voorlichting en advies. Je zorgt voor een deskundig beleid, maakt de afspraken en regelt het spreekuur. Om de juiste beslissingen te nemen, heb je een grote dosis medische kennis nodig.

   Bijdragen aan medische zorg Je verricht zelfstandig diverse medisch-technische handelingen.
   Denk aan het meten van de bloeddruk, wondverzorging en het geven van injecties. Bij het laboratoriumonderzoek controleer je onder andere het glucose- en cholesterolgehalte. Je assisteert de arts bij kleine ingrepen, je zorgt voor de juiste instrumenten en materialen en maakt ze na afloop schoon (steriliseren en desinfecteren). Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Belangrijk is een goede spreekuurorganisatie. Dit is in de praktijk een pittige opgave. Door een juiste planning en samenwerking met de arts ontstaan er geen wachttijden en werk je zo efficiënt mogelijk. Eigenschappen als flexibiliteit en organisatietalent zijn hier zeker nodig.

   De medische administratie houd je op de computer bij.
   Je voert nieuwe gegevens van de patiënt in zoals laboratoriumuitslagen en brieven van specialisten. Je zorgt voor verwijskaarten, formulieren en herhalingsrecepten. Zelfstandig werken en goed organiseren zijn essentieel. Ook moet je flexibel en communicatief vaardig zijn.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Infoshop

   De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

   Lees meer over de Zadkine Infoshop

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dag van Zadkine is op dinsdag 13 maart 2018.

   Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

   Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen?

   Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past. Als je doorklikt op de button hieronder vind je een button waarmee je je kunt inschrijven. Dan weten we dat je komt en krijg je extra informatie.

   meer over de open dag

    

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  'Ik weet het: het is een enorm cliché. Maar ik houd er gewoon van om mensen te helpen. Daarom volg ik nu de opleiding doktersassistent. Want al wist ik dat ik mensen wilde gaan helpen, totdat ik deze opleiding ging volgen wist ik nog niet wie ik het liefst wilde gaan helpen: kinderen of zieken. Nu weet ik het wel: zieken dus!
  Tijdens de rollenspelen, die we doen, leren wij de patiënten gerust te stellen en goed door te vragen. Eigenlijk net als een journalist. Iemand die twee dagen koorts heeft, hoeft niet direct de dokter te zien, maar heeft iemand pijn op de borst, dan moet je goed doorvragen om te kijken of er niets ernstigs aan de hand is'.

bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25473
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.