vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25363
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Travel & Leisure

Dienstverlening in de luchtvaart

Als dienstverlener in de luchtvaart werk je bij een luchtvaartmaatschappij, een afhandelingsbedrijf, een luchthaven of een ondersteunend bedrijf voor de luchtvaartsector. Je ontvangt en begeleidt passagiers voor, tijdens en na de vlucht.

 • De opleiding

  Tijdens deze driejarige opleiding krijg je les in onder meer communicatieve vaardigheden, topografie, luchtvaartvakken en leer je vloeiend verschillende talen spreken. Bij deze opleiding is veel aandacht voor veiligheid en staat de Engelse taal centraal.

  • Meer over deze opleiding

   Tijdens deze driejarige opleiding leer je service verlenen aan internationale passagiers of gasten, en passagiers begeleiden op de luchthaven en in het vliegtuig.

   Vakken en keuzedelen

   Naast vakken als Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, rekenen en burgerschap, moet je ook keuzedelen volgen. Zo vul je een deel van je opleiding zelf in. Daarnaast volg je vakken op het gebied van grondstewardess, reserveringssystemen etc.

   Tijdens de opleiding vinden (bij voldoende deelname) jaarlijks excursies plaats in binnen- en buitenland. Bureau Control verzorgt bij de opleiding Luchtvaartdienstverlener de workshops Agressiepreventie en Conflicthantering.

   Stages

   Praktijkervaring doe je op in de vorm van stages. Je eerste stage verloopt bij een hotel in Nederland. De tweede stage van de opleiding vindt plaats bij bekende luchtvaartmaatschappijen en afhandelaars zoals KLM, Menzies, Cityjet en Aviapartner op Rotterdam The Hague Airport of Amsterdam Airport Schiphol. Je loopt dan 5 maanden stage als grondsteward(ess). Bij gebleken geschiktheid mag je ook in een hotel in het buitenland stage lopen. Hiervoor is de minimumleeftijd 18 jaar.

  • Persoonskenmerken

   Als dienstverlener in de luchtvaart ontvang en begeleid je passagiers vóór, tijdens en na de vlucht. Vrolijke vakantievierders die hun kleding alvast hebben aangepast aan het land van bestemming, ernstige zakenlieden strak in het (mantel)pak, moeilijke en makkelijke reizigers, het zijn allemaal jouw gasten.

   Als jouw karakter past bij deze opleiding en dus bij dit beroep, dan wil je maar één ding: hen daadwerkelijk als gasten behandelen. Dan geef je ze in de eerste plaats het gevoel dat je blij bent dat ze er zijn, leef je met hen mee wanneer dat nodig is, en zorg je er natuurlijk voor dat hun veiligheid nooit in het geding komt.

   Dienstverlening in de luchtvaart

   Je bent gastvrij en je kunt je goed verplaatsen in de verschillende passagiers. Toch kunnen zij, ondanks je goede zorgen, luid kenbaar maken dat ze ontevreden zijn over bijvoorbeeld de verleende service of over de kwaliteit van het eten. Dan is het belangrijk dat je rustig blijft, en voor een creatieve oplossing zorgt. Misschien heb je hierbij de hulp van een collega nodig.

   Je bent daarom ook stressbestendig en zelfverzekerd en bovendien kun je goed samenwerken. Bedenk dat je als dienstverlener in de luchtvaart, doordat je een uniform draagt, vaak het eerste aanspreekpunt bent en daarmee het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt. Een verantwoordelijke functie dus! Daarom ben je representatief, zorg je dat je in een goede conditie bent en heb je ogen in je achterhoofd. De klant is immers koning.

  • Leer- en stagebedrijven

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Opleidingskosten

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Om toegelaten te worden ben je in het bezit van een van onderstaande diploma's/bewijzen:

   • Diploma vmbo kader, gemengde of theoretische leerweg
   • Overgangsbewijs havo/vwo van leerjaar 3 naar 4
   • Mbo-diploma niveau 2

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   Voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding en op basis van aanvullende verplichte intake-activiteiten.

   Hieronder vind je de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding.

   Zoals genoemd is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor schooljaar 2019/2020 zijn dat 60 plaatsen. De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding. Meld je daarom zo snel mogelijk aan voor deze opleiding. Tot 1 april is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs. Als je je aanmeldt en de opleiding is vol, overleggen we met jou welke andere opleiding bij je past. Bij aanmelding uiterlijk 1 april geldt, voor opleidingen zonder numerus fixus, dat je recht op toelating hebt als je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen en je deelneemt aan de verplichte intake-activiteiten. Na je aanmelding krijg je bericht of je kunt deelnemen aan de intake-activiteiten.

   Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding, is het verplicht om hieraan deel te nemen.Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Indien je je twee keer afmeldt voor een intake-activiteit, dan gaan wij ervan uit dat je geen interesse meer hebt in de opleiding en melden wij je af bij de opleiding. Mocht je je daarna toch weer willen aanmelden dan kan dit, alleen kunnen wij niet garanderen dat we nog plek hebben.

   Om aan de slag te gaan bij een luchtvaartmaatschappij is het belangrijk om te weten dat er aanvullende eisen aan je worden gesteld door deze maatschappijen. Ook als je stage gaat lopen tijdens de opleiding krijg je met deze aanvullende eisen te maken. Lees deze daarom goed door voordat je je bij ons aanmeldt.

   Aanvullende eisen vanuit de luchtvaartmaatschappijen:

   • Sterkte bril of lenzen maximaal tussen -5 en +5*.
   • Geen (ge)hoorproblemen volgens luchtvaartstandaard*
   • Voor vrouwen geldt een lengte van minimaal 1.58 meter tot maximaal 1.90 meter en een confectiemaat 36-40.
   • Voor mannen geldt een lengte van minimaal 1.75 meter tot maximaal 1.90 meter lang en een confectiemaat 46-52.
   • Je bent in het bezit van een zwemdiploma A.
   • Je bent van onbesproken gedrag, een antecedentenonderzoek maakt deel uit van de aanname.
   • Je hebt de Nederlandse nationaliteit.
   • Let op dat een voorwaarde is dat je minimaal acht jaar in Nederland moet wonen.
   Belangrijk om te weten is dat veel luchtvaartmaatschappijen een achtergrondcheck uitvoeren op jou en je directe familie wanneer jij solliciteert op een stageplaats. Indien blijkt dat jij of iemand uit je directe familie ooit in aanraking is geweest met justitie, dan zul je hoogstwaarschijnlijk geweigerd worden bij de luchtvaartmaatschappij.

   *Hiervoor dien je een doktersverklaring aan te leveren dat je voldoet aan de eisen.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Met het diploma Dienstverlening in de luchtvaart kun je na diplomering aan de slag als grond- of cabinestewardess. Let op: voor alle functies geldt dat er een specifieke sollicitatieprocedure is vanuit de luchtvaartmaatschappijen. Een Flight Safety Examen is hier een onderdeel van. Ook het doorstromen naar een hbo-opleiding behoort tot de mogelijkheden.

  • Het beroep

   Als dienstverlener in de luchtvaart werk je bij een luchtvaartmaatschappij, een afhandelingsbedrijf, een luchthaven of één van de ondersteunende bedrijven voor de luchtvaartsector. Je ontvangt en begeleidt passagiers voor, tijdens en na de vlucht.

   Als grondstewardess werk je op de luchthaven en je begeleidt bijvoorbeeld de passagiers bij het inchecken, neemt bagage aan en labelt deze of bemant één van de vele (informatie)balies. Ook word je ingezet voor het begeleiden van passagiers die extra ondersteuning nodig hebben of bij het verrichten van controles bij de gate.

   Als stewardess werk je in het vliegtuig. Je controleert onder meer de uitrusting in de cabine en de galley en verzorgt en informeert de passagiers tijdens de vlucht.

  • Vervolgopleiding

   Na de opleiding Dienstverlening in de luchtvaart is het mogelijk om door te stromen naar het hbo maar de keuze in hbo-opleidingen is beperkt. De opleiding is bewust opgezet om na je diploma te gaan solliciteren bij een luchtvaartmaatschappij, een afhandelingsbedrijf of een luchthaven.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Heb je een vraag over de opleiding? Stel je vraag

 • Extra item

  Wil jij weten hoe studenten Dienstverlening in de luchtvaart hun opleiding ervaren? Neem dan eens een kijkje op het blog van Zadkine.

  Bekijk een filmpje op ons blog

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25363
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.