vragen
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25162
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Detailhandel (retail)

Business and fashion

In dit beroep werk je in de retail of sales/ marketing binnen (internationaal opererende) winkelformules in de modesector. Je beheert een klein centraal geleid filiaal of een kleine afdeling. Het filiaal maakt deel uit van een grote winkel(franchise)keten of een kleinere onderneming met enkele vestigingen van een zelfstandig ondernemer/ eigenaar.

 • De opleiding

  Business and Fashion is een economische opleiding, gericht op werken in de fashionindustrie. Je leert bijvoorbeeld hoe je een modemerk met de juiste marketingtechnieken in de markt zet en op welke manieren mode wordt ontwikkeld, geproduceerd en verkocht. Ook leer je van alles over de achtergrond en de toepassing van materialen en grondstoffen die typerend zijn voor de mode. Heb jij gevoel voor mode en kleding, maar wil je niet persé van het maken van kleding jouw beroep maken? Heb je interesse in de modehandel en schuilt er wellicht een oprichter van een toekomstig modemerk in jou? Ben je zelfstandig en creatief en wil je een internationale basis die je een solide kennis op het gebied van modemanagement geeft? Lees dan snel verder over de opleiding.

   

  • Meer over deze opleiding

   De (grotendeels) Engelstalige mode-opleiding Business and Fashion biedt veel extra’s: 

   • Je doet eigenlijk 3 opleidingen tegelijkertijd en krijgt dan ook een Nederlands en Engels diploma:
    • Het door de Engelse onderwijsorganisatie Edexcel geëxamineerde BTEC level 3 National Diploma in Business and Fashion (erkend in 120 landen wereldwijd)
    • Het Nederlandse mbo-diploma Manager retail (niveau 4)
    • Het Detex diploma Mode adviseur (wordt als een pré beschouwd in de mode detailhandel)
   • Een stage in het buitenland in het 3e leerjaar behoort tot de mogelijkheden.
   • Tijdens de opleiding neem je deel aan het project Small Enterprise, waarmee je je mini-onderneming ook echt inschrijft bij de kamer van koophandel.

   Vakken
   Business and Fashion is een handelsopleiding in de wereld van fashion. De nadruk ligt op economische vakken. Daarnaast bezoek je door middel van verscheidene excursies modemusea, modegerelateerde instituten en/of bedrijven. Ook worden er op school inspirerende workshops en/of presentaties van gastdocenten georganiseerd, die werkzaam zijn in de mode industrie. Je gaat uiteraard creatief aan de slag, want daar begint fashion doorgaans mee. Je krijgt les in tekentechnieken en werkt met naaiapparatuur. Alles wat je maakt, verzamel je in een persoonlijk portfolio dat het ‘bewijs’ vormt van alles wat je hebt gedaan en gemaakt. Ook presenteer je je gemaakte werk aan het publiek in een jaarlijkse fashion show.

   Het BTEC National Certificate bestaat uit 12 units (vakgebieden). Deze behaal je door het maken van praktijkgerichte assignments (opdrachten). Deze assignments ontwikkelen we in samenwerking met het bedrijfsleven en zijn gericht op actuele bedrijfsactiviteiten. Naast de Engelse units krijg je ook vakken als Nederlands, Engels, economie, burgerschap, zoals eerder genoemd Detex en de keuze uit de moderne vreemde talen Duits, Spaans of Frans.

   De opleiding bestaat onder andere uit de volgende units:

   • Fashion Marketing
    Je krijgt een inleiding in het vak marketing en leert hoe je een modemerk in de markt zet. Ook ga je zelf aan de slag met marktonderzoek.
   • Fashion Retailing
    Je leert op welke manieren fashion wordt verkocht, door verschillende marketingtechnieken in te zetten. Ook onderzoek je hoe de retailwereld (winkels) in elkaar zit.
   • Fashion Visualisation
    Je leert van alles over de geschiedenis van de visualisatie van mode en mode-ideeën. Je rondt deze module af door het opbouwen van een fashion illustration portfolio, waarna je met een presentatie ook een promotieplan rond jouw eigen ontwikkelde mode-idee kenbaar maakt.
   • Fashion media techniques and technology
    Met dit vak leer je alles over het productieproces, van ontwerp tot productie. Je maakt zelf een product (een kledingstuk) en presenteert dit.

   Andere voorbeelden zijn:

   • Business Communication
   • Fashion Promotion
   • Human Resource Management in Business
   • Fashion Buying
   • Managing a Business Event

   Zet je eigen onderneming op (project Small Enterprise)
   In het 2e en 3e jaar werk je aan een groot project. Samen met studiegenoten start je een onderneming. Jullie regelen alles zelf: je kiest bijvoorbeeld welk product je gaat verkopen, of je dat inkoopt of zelf maakt, schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, bepaalt wie je doelgroepen zijn en onderzoekt de markt.

   Samen werken jullie toe naar het hoogtepunt van het project: met studenten International Business Studies organiseer je een event. Zij hebben dan ook een onderneming opgezet en jullie presenteren je product aan elkaar en de bezoekers van het event. Uiteraard met als doel: zoveel mogelijk verkopen.

   Hulpmiddelen
   Tijdens de opleiding staan diverse hulpmiddelen tot je beschikking. Je werkt veel met internet, gaat op bezoek bij bedrijven en moet regelmatig je werk presenteren aan docenten en medestudenten.

  • Opleidingskosten

   Vanaf je 18e jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar.

   Indicatie overige kosten

   • Leer- en hulpmiddelen in het eerste leerjaar € 550
   • Leer- en hulpmiddelen in het tweede leerjaar € 550
   • Leer- en hulpmiddelen in het derde leerjaar € 550 

   Deze bedragen dekken onder andere de examenkosten, excursies en stagekosten. Boekengeld is exclusief en bedraagt ongeveer € 250 per jaar. Studenten worden geadviseerd om een eigen laptop aan te schaffen (dit kan mogelijk via school).

   Lees meer over opleidingskosten

  • Leer en stagebedrijven

   Bij de mode-opleiding Business and Fashion loop je een aantal periodes stage. In het 1e en 2e jaar doe je dit als ‘Manager retail stagiair’ in een winkel. In het 3e jaar is een stage in het buitenland mogelijk. Bij de invulling hiervan heb je meer keuze. Afhankelijk van je inspanning loop je bijvoorbeeld stage op een hoofdkantoor of een marketingafdeling. Ook ga je een aantal keren op bedrijfsbezoek in binnen- en buitenland en worden er op school inspirerende workshops en/of presentaties van gastdocenten georganiseerd, die werkzaam zijn in de mode-industrie.

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Toelatingseisen

   De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

   Aanvullend op de wettelijke eisen adviseren we je om je alleen aan te melden voor deze opleiding als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

   • Een voldoende voor Engels op het vmbo-diploma.
   • Economie of wiskunde op het behaalde vmbo-diploma.
   • Voor instromers vanuit de havo: op het overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 een voldoende voor Nederlands, Engels en voor economie of wiskunde.
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.

   download locatiegids

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Met deze diploma’s kun je solliciteren naar een uitdagende baan op middenkaderniveau bij internationaal opererende bedrijven. Denk aan een commerciële functie in de fashion branche, bijvoorbeeld in de richting marketing, sales of evenementenorganisatie. Je kunt ook doorstromen naar het hbo.

   Het beroep
   In dit beroep werk je in de retail of sales/ marketing binnen (internationaal opererende) winkelformules in de modesector. Je beheert een klein centraal geleid filiaal of een kleine afdeling. Het filiaal maakt deel uit van een grote winkel(franchise)keten of een kleinere onderneming met enkele vestigingen van een zelfstandig ondernemer/ eigenaar. Je bent gedisciplineerd om je binnen het gestelde beleid ondernemend op te stellen. Je hebt een brede kennis van essentiële onderdelen, zoals customer service, visual merchandising, assortimentsopbouw, trends en ontwikkelingen in de markt en marketing/ promotionele activiteiten. Je bent gastheer of gastvrouw binnen je filiaal/afdeling: je bent in staat relaties met je medewerkers, klanten en andere betrokkenen op te bouwen en te onderhouden. Voor de uitoefening van het beroep is een vloeiende beheersing van Engels of Duits vereist.

   Past dit beroep bij jou?
   Je hebt een zelfstandige en creatieve instelling, met een ‘grensoverschrijdende’ interesse in de modehandel en mode-industrie. Je bent representatief, sociaal vaardig en beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels. Je legt makkelijk contact, communiceert op prettige wijze en hebt geen problemen om je overtuigingskracht in te zetten. Verder heb je doorzettingsvermogen, kun je goed organiseren en plannen en heb je natuurlijk een gevoel voor mode. Herken jij jezelf hierin? Dan vind je dit beroep vast interessant.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen naar het hbo
   Je kunt ook doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld Small Business and Retail Management of Commerciële Economie. Of naar bekende hbo’s op modegebied zoals AMFI (Amsterdam).

   Internationaal

   Ook kun je naar verschillende hbo-opleidingen en Universities in Europa, waaronder Engeland en Schotland. Ook buiten Europa wordt het BTEC National Diploma gezien als toelating voor diverse Universities. Het diploma wordt wereldwijd in 120 landen erkend. Door het internationale karakter van de opleiding zijn zelfs verkorte vervolgtrajecten mogelijk, zowel in Nederland als in het buitenland.

   Er zijn goede contacten met onder andere Robert Gordon University in Aberdeen, London Metropolitan University en de University of Lincoln.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Infoshop

   De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

   Lees meer over de Zadkine Infoshop

  • Meeloopdagen

   Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

   Schrijf je in voor de Open dagen

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Leuk: in de praktijk

  Lees meer: onze studenten houden hun ervaringen bij op het Zadkine blog.

   

   

bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25162
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.