vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25162
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Detailhandel (retail)

Business and fashion

In dit beroep werk je in de retail of sales/ marketing binnen (internationaal opererende) winkelformules in de modesector. Je beheert een klein centraal geleid filiaal of een kleine afdeling. Het filiaal maakt deel uit van een grote winkel(franchise)keten of een kleinere onderneming met enkele vestigingen van een zelfstandig ondernemer/ eigenaar.

 • De opleiding

  Business and Fashion is een economische opleiding, gericht op werken in de fashionindustrie. Je leert bijvoorbeeld hoe je een modemerk met de juiste marketingtechnieken in de markt zet en op welke manieren mode wordt ontwikkeld, geproduceerd en verkocht. Ook leer je van alles over de achtergrond en de toepassing van materialen en grondstoffen die typerend zijn voor de mode. Heb jij gevoel voor mode en kleding, maar wil je niet persé van het maken van kleding jouw beroep maken? Heb je interesse in de modehandel en schuilt er wellicht een oprichter van een toekomstig modemerk in jou? Ben je zelfstandig en creatief en wil je een internationale basis die je een solide kennis op het gebied van modemanagement geeft? Lees dan snel verder over de opleiding.

   

  • Meer over deze opleiding

   De (grotendeels) Engelstalige mode-opleiding Business and fashion biedt veel extra’s: 

   • Je doet eigenlijk 2 opleidingen tegelijkertijd en krijgt dan ook een Nederlands en Engels diploma:
    • Het door de Engelse onderwijsorganisatie Edexcel geëxamineerde BTEC level 3 National Diploma in Business and Fashion (erkend in 120 landen wereldwijd)
    • Het Nederlandse mbo-diploma Manager retail (niveau 4)
   • Een stage in het buitenland in het 3e leerjaar behoort tot de mogelijkheden.
   • Tijdens de opleiding neem je deel aan het project Small Enterprise, waarmee je je mini-onderneming ook echt inschrijft bij de kamer van koophandel.

   Vakken
   Business and fashion is een handelsopleiding in de wereld van fashion. De nadruk ligt op economische vakken. Daarnaast bezoek je door middel van verscheidene excursies modemusea, modegerelateerde instituten en/of bedrijven. Je krijgt les in het gebruik van Adobe (Photoshop, Illustrator en Moviemaker). Ook worden er op school inspirerende workshops en/of presentaties van gastdocenten georganiseerd, die werkzaam zijn in de mode-industrie. Je gaat uiteraard creatief aan de slag, want daar begint fashion doorgaans mee. Je krijgt les in tekentechnieken en werkt met naaiapparatuur. Alles wat je maakt, verzamel je in een persoonlijk portfolio dat het ‘bewijs’ vormt van alles wat je hebt gedaan en gemaakt. Ook presenteer je je gemaakte werk aan het publiek in een jaarlijkse fashion show.

   Het BTEC National Diploma in Business and Fashion bestaat uit 12 units (vakgebieden). Deze behaal je door het maken van praktijkgerichte assignments (opdrachten). Deze assignments ontwikkelen we in samenwerking met het bedrijfsleven en zijn gericht op actuele bedrijfsactiviteiten. Naast de Engelse units krijg je ook vakken als Nederlands, Engels, sales, burgerschap en de keuze uit de moderne vreemde talen Duits, Spaans of Frans.

   De opleiding bestaat onder andere uit de volgende units:

   • Fashion Marketing
    Je krijgt een inleiding in het vak marketing en leert hoe je een modemerk in de markt zet. Ook ga je zelf aan de slag met marktonderzoek.
   • Fashion Retailing
    Je leert op welke manieren fashion wordt verkocht, door verschillende marketingtechnieken in te zetten. Ook onderzoek je hoe de retailwereld (winkels) in elkaar zit.
   • Fashion Visualisation
    Je leert van alles over de geschiedenis van de visualisatie van mode en mode-ideeën. Je rondt deze module af door het opbouwen van een fashion illustration portfolio, waarna je met een presentatie ook een promotieplan rond jouw eigen ontwikkelde mode-idee kenbaar maakt.
   • Fashion media techniques and technology
    Met dit vak leer je alles over het productieproces, van ontwerp tot productie. Je maakt zelf een product (een kledingstuk) en presenteert dit.

   Andere voorbeelden zijn:

   • Business Communication
   • Fashion Promotion
   • Human Resource Management in Business
   • Fashion Buying
   • Managing a Business Event

   Keuzedelen
   Naast de vakken en units is het mogelijk om 3 keuzedelen te kiezen, om de opleiding nog beter bij je wensen aan te laten sluiten. Deze keuzedelen zijn gericht op een betere voorbereiding richting het hbo of bieden je extra vaardigheden voor op de arbeidsmarkt. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

   • Moderne Vreemde taal (Spaans of Duits)
   • Innovaties in het bedrijfsleven
   • E-Commerce
   • Internationalisering
   • Ondernemerschap
   • Doorstroom hbo
   • Engels B2

   Zet je eigen onderneming op (project Small Enterprise)
   In het 2e en 3e jaar werk je aan een groot project. Samen met studiegenoten start je een onderneming. Jullie regelen alles zelf: je kiest bijvoorbeeld welk product je gaat verkopen, of je dat inkoopt of zelf maakt, schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, bepaalt wie je doelgroepen zijn en onderzoekt de markt.

   Samen werken jullie toe naar het hoogtepunt van het project: met studenten International business studies organiseer je een of meerdere events en doe je mee aan de Compagny Launch en de Nationale Marktdag via Jong Ondernemen. De studenten van International business studies hebben dan ook een onderneming opgezet en jullie presenteren je product aan elkaar en de bezoekers van het event. Als onderneming probeer je zoveel mogelijk omzet te maken, maar ook zaken als duurzaamheid, originaliteit en sociale relevantie zijn erg belangrijk. Wij doen dit project in samenwerking met Jong Ondernemen.

   Hulpmiddelen
   Tijdens de opleiding staan diverse hulpmiddelen tot je beschikking. Je werkt veel met internet, gaat op bezoek bij bedrijven en moet regelmatig je werk presenteren aan docenten en medestudenten. Daarnaast zijn er regelmatig gastsprekers vanuit het bedrijfsleven en spelen social media een grote rol.

  • Opleidingskosten

   Vanaf je 18e jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar.

   Indicatie overige kosten
   Leer- en hulpmiddelen: € 475,- per leerjaar. Dit bedrag dekt onder andere de examenkosten, excursies en stagekosten. Boekengeld is exclusief en bedraagt ongeveer € 250 per jaar. Bij deze opleiding is het hebben van een eigen laptop met Wifi-aansluiting verplicht. Daarnaast verwachten wij van studenten dat zij in het bezit zijn van representatieve kleding voor binnen- en buitenschoolse evenementen.

   Lees meer over opleidingskosten

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Intake-activiteiten
   Als verplicht onderdeel van de intake volg je een meeloopdag. De meeloopdagen worden vanaf december maandelijks georganiseerd. Je kunt je hiervoor aanmelden via onze website. Tijdens de meeloopdag krijg je een aantal praktische opdrachten en een huiswerkopdracht die je mee moet nemen bij het intakegesprek.

   Aanvullende eisen
   Om toegelaten te worden tot deze opleiding gelden ook de volgende aanvullende eisen:

   • Minimaal een 7 voor Engels (gemengd en theoretisch)
   • Minimaal een 6 voor economie of wiskunde

   Deze opleiding is een verbijzondering van de opleiding Management retail (23076). Als je niet aan deze eisen voldoet kun je de Nederlandstalige opleiding volgen.

   Advies
   Aanvullend op de wettelijke eisen adviseren we je om je alleen aan te melden voor deze opleiding als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

   • Voor instromers vanuit de havo: op het overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 een voldoende voor Nederlands, Engels en voor economie of wiskunde.
 • For young professionals

  Met jouw ambitie om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven biedt het Zadkine Business College jou de beste start. Onze opleidingen zijn sterk verbonden met de echte praktijk. Naast het opdoen van een flinke dosis kennis over je vak, kom je tijdens je studie volop in contact met bedrijven. Gecombineerd met de juiste begeleiding en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling, stimuleren we je om het maximale uit jezelf te halen. Zo stap jij straks zelfverzekerd als young professional het Nederlandse of internationale bedrijfsleven binnen.

  Lees verder over het Zadkine Business College.

  Zadkine Business College 

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Met deze diploma’s kun je solliciteren naar een uitdagende baan op middenkaderniveau bij internationaal opererende bedrijven. Denk aan een commerciële functie in de fashion branche, bijvoorbeeld in de richting marketing, sales of evenementenorganisatie. Je kunt ook doorstromen naar het hbo.

   Het beroep
   In dit beroep werk je in de retail of sales/ marketing binnen (internationaal opererende) winkelformules in de modesector. Je beheert een klein centraal geleid filiaal of een kleine afdeling. Het filiaal maakt deel uit van een grote winkel(franchise)keten of een kleinere onderneming met enkele vestigingen van een zelfstandig ondernemer/ eigenaar. Je bent gedisciplineerd om je binnen het gestelde beleid ondernemend op te stellen. Je hebt een brede kennis van essentiële onderdelen, zoals customer service, visual merchandising, assortimentsopbouw, trends en ontwikkelingen in de markt en marketing/ promotionele activiteiten. Je bent gastheer of gastvrouw binnen je filiaal/afdeling: je bent in staat relaties met je medewerkers, klanten en andere betrokkenen op te bouwen en te onderhouden. Voor de uitoefening van het beroep is een vloeiende beheersing van Engels of Duits vereist.

   Past dit beroep bij jou?
   Je hebt een zelfstandige en creatieve instelling, met een ‘grensoverschrijdende’ interesse in de modehandel en mode-industrie. Je bent representatief, sociaal vaardig en beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels. Je legt makkelijk contact, communiceert op prettige wijze en hebt geen problemen om je overtuigingskracht in te zetten. Verder heb je doorzettingsvermogen, kun je goed organiseren en plannen en heb je natuurlijk een gevoel voor mode. Herken jij jezelf hierin? Dan vind je dit beroep vast interessant.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen naar het hbo
   Je kunt ook doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld Small Business and Retail Management of Commerciële Economie. Of naar bekende hbo’s op modegebied zoals AMFI (Amsterdam).

   Internationaal

   Ook kun je naar verschillende hbo-opleidingen en Universities in Europa, waaronder Engeland en Schotland. Ook buiten Europa wordt het BTEC National Diploma gezien als toelating voor diverse Universities. Het diploma wordt wereldwijd in 120 landen erkend. Door het internationale karakter van de opleiding zijn zelfs verkorte vervolgtrajecten mogelijk, zowel in Nederland als in het buitenland.

   Er zijn goede contacten met onder andere Robert Gordon University in Aberdeen, London Metropolitan University en de University of Lincoln.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • In de praktijk

  Lees meer: onze studenten houden hun ervaringen bij op het Zadkine blog.

   

   

 • Kennismaken met...

  Kyra

  Van fashion show tot buzz campagne

  Als klein meisje was Kyra Sloff (19) al veel met kleding bezig. Dan probeerde ze bijvoorbeeld op basis van looks in te schatten wat voor soort persoon daarachter zou zitten. Een hobby die voor de tweedejaarsstudent Business and fashion steeds meer werk begint te worden.

  Mbo Business and fashion“Tot voor kort dacht ik dat mode-opleidingen vooral bedoeld waren voor mensen die willen leren patroontekenen of naaien. Ondanks mijn passie voor mode niet voor mij. Interessanter vind ik bijvoorbeeld hoe je on- en offline buzz campagnes creëert. Dus meer de commerciële kant van de mode dan het eigenlijke maken.

  Dat er een opleiding bestaat die business met fashion combineert, was voor mij een verrassing. Ik voel mij hier prima op mijn plek. Alleen al de opdracht die ik meekreeg tijdens het intakegesprek – het promoten van een zeepje uit Ierland – sprak aan. Zo leer je meteen waar de opleiding vooral over gaat: marketing, in al zijn facetten.

  Creatief zijn is daarbij super belangrijk. Want het merk dat het meest opvalt, verkoopt het best. Om je daarin te oefenen, krijg je allerlei praktijkopdrachten. De ene keer moet je een winkelpresentatie maken, dan weer een fashion show op touw zetten.

  Super bijzonder was de show voor het internationale film- en waterfestival ‘Let’s Talk About Water’, waarin we met outfits gemaakt van herbruikbare materialen aandacht vroegen voor watervervuiling in de mode-industrie.

  Ook leerzaam: dat een groot deel van de vakken in het Engels wordt gegeven. Even wennen misschien, maar wel zo handig. Evenals de buitenlandstages die mogelijk zijn. Zo vergroot je je kansen op de wereldwijde arbeidsmarkt enorm.

  Zelf hoopte ik vurig op een stage bij een Deens modemerk waar ik groot fan van ben. Maar helaas, daar was geen plek. Gelukkig zijn er andere opties, van Londen tot Madrid. Zelfs zonder aanvullend hbo-diploma, iets wat ik overigens wel ambieer, zouden de banen voor het oprapen moeten liggen.”

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25162
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.