StudieMatch
Zoeken
Menu

Medewerker Juwelier

Meesterstuk student Goudsmeden op model -  Opleiding tot Medewerker Juwelier
Etalage van de juwelierswinkel op school
Verkoopgesprek studenten juwelier
Studenten juwelier oefenen een verkoopgesprek

In het kort

Vakmanschap combineren met een commerciële instelling. Dat kan jij. Je hebt vakkennis. En vindt het leuk om klanten een goed advies te geven. Ze komen bij jou in de juwelierszaak vaak voor een belangrijk moment. Of om iets te laten repareren. Jij zorgt ervoor dat de zaak er netjes uitziet. En dat de nieuwe collecties in de etalage schitteren.

Over jouw opleiding

Let op! Deze opleiding gaat niet van start in augustus 2023, maar in augustus 2024. Aanmelden hiervoor is weer mogelijk vanaf september 2023.

Jij weet van alle opleidingen op Vakschool Schoonhoven iets af. Je leert wat er bij komt kijken om een sieraad te ontwerpen en maken. Je krijgt bijvoorbeeld ook les in edelsteenkunde. Zo word jij echt allround. Dat komt van pas als je klanten een goed advies geeft in de juwelierszaak. 

Je bent trendgevoelig en weet daardoor wat in is. Tijdens de opleiding mag je ook zelf sieraden inkopen, bijvoorbeeld tijdens een vakbeurs in het buitenland. Deze sieraden etaleer je dan in de juwelierszaak op school; Intojewels. Ze worden hier ook regelmatig verkocht. 

Je leert op de opleiding hoe je moet etaleren. Want het presenteren van sieraden is super belangrijk. Het maakt het daarbij leuk om steeds met een veranderende sieradencollectie te werken.  

Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en excursies? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals de Duitslandreis waar je samen met je klasgenoten en docenten op stap gaat. 

Wat ga ik doen?

In deze mbo-opleiding tot Medewerker Juwelier leer jij van alles over de sieradenbranche. Zo kun je altijd een passend advies geven aan de klant. Je beschikt hiervoor over vakkennis op het gebied van goud, zilver, edelstenen en uurwerken. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en kunt daardoor ook goed naar de klant luisteren. 

Naast de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je onder andere de vakken verkoopkunde, edelsteenkunde en artikelkennis. Na een oriëntatie op het vak en de branche ga je jezelf specialiseren aan de hand van thema’s als branding, sales en online marketing.  Aan het eind van het 1e semester specialiseer je jezelf door het kiezen van een keuzedeel. 

De stage is een belangrijk deel van de opleiding. Daar leer je om de opgedane kennis ook echt toe te passen.  

Stage lopen

Het eerste jaar oriënteer je jezelf op het vak en de branche op school. Ook specialiseer je jezelf aan de hand van interessante thema’s. Dan is het in het tweede jaar tijd voor stage. Je loopt dan 40 dagen stage. In het 3e jaar ben je het grootste gedeelte op stage. 

Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.   

Locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Aan het werk

Hoe ziet het werk van Medewerker juwelier eruit? Jij bent pas echt tevreden als de klant dat is. Als de klant dat unieke sieraad of dat bijzondere horloge bij jou kan kopen. Of dat sieraad kan repareren dat de klant veel waard is.  

Je werkt nu als specialist in een juwelierszaak. Het is een grote zaak vlakbij waar je woont. Er worden sieraden en uurwerken van het hogere segment verkocht. Daarom ben je erg trots dat je hier mag werken. Je vindt het nog steeds best spannend zulke dure horloges vasthouden. Maar de eigenaren van de zaak helpen je goed advies te geven.  

Het leuke is dat al jouw klasgenoten heel verschillend terechtkomen. Dat komt omdat Medewerker Juwelier zo’n brede commerciële opleiding is. Één klasgenoot van jou is bijvoorbeeld creatief inkoper in een groothandel. Zij bezoekt beurzen voor nieuwe trendy sieraden en uurwerken. Vaak in Nederland, maar soms ook in het buitenland. Er zijn ook klasgenoten die buiten het juweliersvak terechtkomen. Zij worden dan bijvoorbeeld (assistent) bedrijfsleider, groothandel medewerker, vertegenwoordiger of zelfs kunst- en antiek veilingmedewerker. Dat laatste lijkt je ook wel spannend. 

Maar voorlopig zit je hier nog hartstikke op je plek. Er stapt een klant binnen. Hij is op zoek naar een verlovingsring. Mooi! Hier weet jij alles van. Om zeker te weten dat zijn verloofde de ring mooi zal vinden vraag je naar een foto van haar. En of hij iets over haar kan vertellen. Ook wil je weten wat voor andere sieraden ze draagt. Zo weten jullie zeker dat ze straks blij verrast is!  

Kans op werk

Deze regio
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Na deze opleiding is het mogelijk om door te stromen naar de opleiding Juwelier (ondernemer) niveau 4.  

Of kies een cursus om je verder te specialiseren uit het grote aanbod Cursus & Training op deze link

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Wat zijn de toelatingseisen? Hoe kan ik een kamer vinden? Je barst vast van de vragen.

Connie Polkerman

Management assistent

Connie zorgt ervoor dat jouw vraag op de juiste plek terechtkomt.

Connie Polkerman

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.