Zoeken
Menu
StudieMatch

Sociaal werker

School & stage (BOL)
Sociaal werk evenement voor ouderen in de buurt
Sociaal werk
Sociaal werk groepsgesprek

In het kort

Je bent oplossingsgericht en weet van aanpakken. Je werkt met mensen die een zwakke sociale of financiële positie in de samenleving hebben en jouw hulp hard nodig hebben. Denk aan gedetineerden, mensen met schulden, of vluchtelingen. Ook vind je het leuk om te werken in een buurt of wijken, met mensen van diverse leeftijden en met verschillende achtergronden.

Over jouw opleiding

Een sociaal werker is iemand die mensen graag verder helpt. Je bent oplossingsgericht en weet van aanpakken! Je werkt met mensen die een zwakke sociale of financiële positie in de samenleving hebben en jouw hulp hard nodig hebben. Denk aan gedetineerden, mensen met schulden, of vluchtelingen. 

Vaak heb je als sociaal werker een functie in de wijk en krijg je het vertrouwen van bewoners. Zo kun je snel problemen signaleren en meehelpen met het zoeken naar een oplossing. Je werkt nauw samen met wijkteams en instanties.

Ook kun je allerlei activiteiten in wijken of buurten organiseren, zoals concerten, theatervoorstellingen of kaartmiddagen. Voor dit beroep leer je activiteiten coördineren, gesprekstechnieken en hulpvragen in kaart te brengen. Je rapporteert, verwerkt gegevens, voert overleg en stemt af met andere hulpverleners. 

Wie ben jij?

  • Je bent betrokken bij de maatschappij. Je hebt veel geduld, je bent integer, assertief en empathisch.
  • Je gaat respectvol om met cliënten en burgers. Je hebt een open houding waarin je vraagstukken bespreekbaar maakt. Je voelt je betrokken, maar je kunt ook weer loslaten.
  • Je kunt goed met vertrouwelijke informatie omgaan en je beschikt, indien nodig, over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Je toont eigen initiatief en je bent een goede teamspeler.

Wat ga ik doen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan. Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding.

Stage lopen

Waarom loop je stage? Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk. Daarom loop je ook stage tijdens je opleiding. Wij bieden je een aantal stageplekken bij organisaties waar we mee samenwerken. Allemaal in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw succesvolle toekomst. 

Aan het werk

Een groot percentage van de studenten is afgelopen jaar geslaagd voor deze opleiding: 58%. Maar liefst 70% van de studenten studeert verder en maakt de overstap naar het hbo. Ga je meteen aan het werk?

Met het diploma Sociaal werk kun je gaan werken als sociaal maatschappelijk dienstverlener of als sociaal cultureel werker.

Waar ga je werken?

Met het diploma Sociaal werk kun je gaan werken in diverse branches zoals de gezondheidszorg, jeugdhulpverlening, ouderenzorg of de sociale dienstverlening.

Maar je kunt ook kiezen voor maatschappelijke opvang, crisisopvang of verslaafdenzorg, of gaan werken bij woningbouwverenigingen, gemeenten, asielzoekerscentra en vluchtelingenwerk. Als je je richt op sociaal cultureel werk, kun je aan de slag bij organisaties voor kunst, cultuur en amusement, maatschappelijke opvang of buitenschoolse opvang.

Je ziet het: er zijn genoeg mogelijkheden!

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
58%
Landelijk gemiddelde
62%

Doorstroom naar hbo

Deze opleiding
70%
Landelijk gemiddelde
46%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je liever doorleren? Dat kan ook. Met je diploma kun je doorstuderen aan het hbo. Da maakt je carrièrekansen groter. Zo kun je doorstromen naar een tweejarige ad-opleiding, zoals Sociaal Financiële Dienstverlening. Ook kun je doorstromen naar een vierjarige hbo-opleiding, zoals Social Work.

Veelgestelde vragen

Kom langs