StudieMatch
Zoeken
Menu

Coördinator sport, bewegen en gezondheid (kopjaar)

School & Stage (BOL)

Student geeft sportles
Begeleiding geven
Begeleiden van sportlessen
Sport begeleiding geven

In het kort

Heb jij al een diploma Sport- en bewegingsleider niveau 3 en wil je verder leren? Dan is de tweejarige opleiding coördinator sport, bewegen en gezondheid wellicht een goede optie voor jou. Je begeleidt, ondersteunt en motiveert mensen om meer te bewegen en het leefpatroon te verbeteren.

Voor wie is deze opleiding?

Heb jij al eerder de opleiding Sport & Bewegen gedaan op niveau 3, dan kun jij deze opleiding in slechts twee jaar doen. Je stroomt namelijk in het derde leerjaar van de 4-jarige opleiding op niveau 4.

Over jouw opleiding

Als coördinator sport, bewegen en gezondheid help je mensen om een gezonder leefpatroon te ontwikkelen. Samen met de deelnemers of cliënten werk je eraan om hun gezondheidsrisico’s te voorkomen, terug te dringen of tot staan te brengen. 

Je werkt meestal in sport-, wellness- of gezondheidsorganisaties die een totaalpakket aanbieden op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Dat kan bijvoorbeeld een (gespecialiseerde) praktijk voor fysiotherapie zijn. Vaak werk je in een team professionals met onder andere een dokter en paramedici. Je kunt je werkzaamheden ook ambulant uitvoeren. Dat betekent dat je niet altijd op één plek werkt en misschien ook mensen thuis bezoekt. 

Wie ben jij?

Verandering van een leefpatroon is soms lastig. De motivatie van de mensen met wie je werkt kan nog wel eens veranderen tijdens de begeleiding. Dit vraagt veel van je geduld, doorzettingsvermogen en vasthoudendheid om te blijven focussen op gestelde doelen. Ook moet je je flexibel kunnen opstellen om goed in te kunnen spelen op veranderingen in motivatie of in behaalde resultaten. 

De informatie over Coördinator sport, bewegen en gezondheid begint bij 00:09.

Wat ga ik doen?

In deze opleiding ben je bezig met sport, maar dat niet alleen. Je leert hoe je op een creatieve, ondernemende en betrokken manier het verschil maakt bij andere mensen. Je wordt opgeleid tot een ondernemende professional die sport en bewegen inzet als middel om maatschappelijke impact te hebben. 

De opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. In het basisdeel zitten alle onderdelen die gemeenschappelijk zijn voor het gehele kwalificatiedossier. Dit gedeelte krijg je dus bij alle opleidingen. In het profieldeel zitten de onderdelen die specifiek zijn voor deze opleiding. Zo leer je hoe je een sportprogramma voor een gezonde(re) leefstijl aanbiedt, maar ook hoe je een sportproject coördineert en uitvoert.

Stage lopen

Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Daarom loop je ook stage tijdens je opleiding. Hou er wel altijd rekening mee dat je de meeste stages ’s avonds en in het weekend loopt, want je werkt in de vrije tijd van deelnemers.

Op kansopwerk kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

Wij bieden je een aantal stageplekken bij organisaties waar we mee samenwerken. Zo hebben wij contacten met fitnesscentra, zwembaden, basisscholen, Samen met deze organisaties bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw succesvolle toekomst.

Aan het werk

Studenten geven deze opleiding een goed rapportcijfer: een 7,1.  Het afgelopen jaar is de helft geslaagd. En maar liefst 41% stroomt door naar een hbo-opleiding.

Wil je meteen aan het werk? Met je diploma kun je aan de slag als coördinator sport, bewegen en gezondheid, bijvoorbeeld bij een: 

Een coördinator sport, bewegen en gezondheid werkt onder andere in:

  • De gehandicaptenzorg
  • Gezondheidscentrum
  • Een sportschool
  • Een verpleeghuis
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Met dit diploma kun je doorstromen naar elke hbo-opleiding. Veel van onze studenten kiezen voor: 

  • Academie voor lichamelijke oefening (ALO)
  • Leraar Basisonderwijs (Pabo)
  • Fysiotherapie
  • Sportmanagement

Veelgestelde vragen

Kom langs

Tim Dullaart

Kerndocent begeleiding Sport & Bewegen

Heb je een vraag over een opleiding bij Sport & Bewegen? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.