
Junior Boulanger
School & Stage (BOL)
Ben je creatief, zit je vol ideeën en wil je je specialiseren in brood? Heb je een havo-diploma en wil je graag met je handen werken? Dan is deze nieuwe opleiding precies wat jij zoekt!
Over jouw opleiding
De opleiding Junior Boulanger is bedoeld voor havisten met een diploma die zich willen specialiseren op het gebied van brood. In de eerste twee jaar van de opleiding leer je uitgebreid over bakken, waarbij je verschillende technieken onder de knie krijgt. Je verdiept je in diverse soorten deeg en leert hoe je deze op de juiste manier moet kneden, rijzen en bakken om hoogwaardige broodproducten en banket te kunnen maken.
In het laatste jaar van de opleiding verdiep je je specifiek in het vakgebied van de boulanger. Je krijgt de kans om je vaardigheden te verfijnen en toe te passen in een realistische werkomgeving, zoals bij een lokale bakkerij. Hier leer je niet alleen de ambachtelijke aspecten van het vak, maar ook de organisatorische kant, zoals het plannen van producties, het omgaan met klanten en het beheren van voorraden.
De opleiding Junior Boulanger biedt een uitstekende voorbereiding voor een carrière in de bakkerijsector of voor verdere studie op hbo-niveau.
Wat ga je doen?
In de eerste twee jaar van onze opleiding staan praktijkervaring en stage centraal. Wij geloven dat je het beste leert door te doen! Je gaat aan de slag met uitdagende opdrachten waarbij je verschillende soorten deeg gebruikt. Elke deegsoort is uniek en heeft zijn eigen manier van rijzen en bakken, iets wat je allemaal gaat ontdekken en leren. Van feestelijke bruidstaarten tot kunstig versierde broden, je leert het allemaal. Je verdiept je in verschillende baktechnieken en je krijgt meer inzicht in duurzaam werken en inkopen.
In het laatste jaar specialiseer je je op het gebied van boulanger. Je gaat werken bij een bakker, waar je vier dagen per week aan de slag gaat en werkt met brood en broodproducten. Eén dag per week kom je naar school voor je theoretische vakken.
Om je opleiding volledig te maken, krijg je ook les in algemene vakken:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
We hebben goede samenwerkingen met bakkersbedrijven in Rotterdam. Tijdens de opleiding krijg je de kans om deel te nemen aan interessante workshops, zowel op school als bij bedrijven. Hier leer je van echte vakmensen. Het is niet alleen leerzaam, maar biedt ook mogelijkheden voor jouw toekomstige carrière. Misschien ontdek je hier wel jouw toekomstige werkplek!
Ook onze docenten leren van deze professionals. Zo blijven onze opleidingen altijd actueel en volgen we de laatste trends in het vakgebied. Met deze kennis ben jij goed voorbereid op de steeds veranderende wereld van het bakkersvak. Het is een geweldige kans om te groeien en jouw passie voor bakken verder te ontwikkelen.
Studentverhalen
Onze locatie
Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op locatie hebben wij ruime en moderne praktijklokalen waar jij heerlijk aan het werk gaat. Je vindt hier ook onze brood- en banketwinkel 't Winkeltje waar onder andere onze broodproducten verkocht worden van onze studenten, door onze studenten.
Werken en leren
De eerste twee jaar volg je alle dagen lessen op school en ga je op stage.
Het laaste jaar volg de opleiding als bbl. Dit houdt in dat je één dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagemarkt.nl.
Aan het werk
Als boulanger ben jij de specialist op de bakkersvloer. Je werkt in je eigen broodjeszaak of bij een exclusief en ambachtelijk bedrijf die meer dan alleen 'standaard' brood aanbiedt. Maar je kunt ook aan de slag bij luxe restaurants of hotels. Je werkt met nieuwe recepten en bedenkt deze zelf ook. Hierdoor blijf je jezelf continu ontwikkelen. Presentatie en decoratie zijn ook belangrijk voor jou en je besteedt hier veel aandacht aan. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het berekenen van een goede prijs voor de producten.
Werken als boulanger betekent vroeg opstaan en vroeg aan het werk. Maar het betekent ook creatief bezig zijn en mooie dingen maken.
Vervolgopleiding
Na het behalen van je diploma kun je blijven leren. Bijna alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen. Met je diploma kun je bovendien doorstromen naar het hbo.
Veelgestelde vragen
Om met deze opleiding te kunnen starten ben je in het bezit van een havo-diploma.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.