Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Jubileumjaar - Vakschool Schoonhoven 125 jaar

Wij vierden feest! 

Het jaar 2020 stond voor Zadkine Vakschool Schoonhoven voor een jaar met prachtige hoogtepunten. Eigenlijk startten die al eind 2019. In november vierden we dat onze opleiding Uurwerktechniek 100 jaar bestaat. Het ene feestje ging over in het andere. Want 2020 stond in het teken van het 125-jarig jubileum van Vakschool Schoonhoven. Reden voor een feestje! Of zeg maar gerust: feest. 

Sierraden van de Vakschool Schoonhoven
100 jaar jubileum uurwerktechniek
Jubileumfeest Vakschool Schoonhoven
Bezoek van de Koning bij een juwelier
Sierraden gemaakt door studenten van de Vakschool Schoonhoven
Jubileum rondvaart
Projectweek Zilversmeden
Stempel 125 jaar jubileum Vakschool Schoonhoven

Previously on Jubileumjaar....

Op 14 januari opende Koning Willem-Alexander het jubileumjaar bij ons op school. Wat was dat bijzonder! In diezelfde maand verwelkomden we vele internationale gemmologen tijdens het FEEG Symposium.

In maart stond alweer een volgende festiviteit op het programma: de Projectweek voor studenten. Een teleurstelling: net die week gingen de maatregelen rondom het Coronavirus in. Ook de andere geplande jubileumactiviteiten vroegen om improvisatie. Maar gelukkig werd het werk van de vele internationale Zilversmeden van de Hammerclub in het Zilvermuseum getoond. En de reünie? Die verschuiven we (bij leven en welzijn) naar ons volgende lustrum van 130 jaar bestaan! (in 2025)

Zie onderstaand de programma onderdelen die hebben plaatsgevonden. Daarnaast krijg je een goed beeld van hoe gaaf de eerdere activiteiten waren.

Natuurlijk zijn we onze sponsoren ook onwijs dankbaar!

HammerClub exposeert in Schoonhoven

juni - sept. 2020

Jaarlijks komen ruim 100 zilversmeden uit Europa en ver daarbuiten samen in een Europese stad. Hét moment om kennis en ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen voor nieuwe zilverwerken. Elke zilversmid toont zijn laatste creatieve ontwikkelingen en recente werkstukken. Niet alleen aan elkaar, ook aan publiek.

In 2020 zou Vakschool Schoonhoven locatie zijn voor het HammerClub Treffen. Helaas, vanwege het coronavirus kon dit niet plaatsvinden. De zilveren objecten kwamen wél naar Schoonhoven. Vanaf 2 juni 2020 opende het Nederlands Zilvermuseum opnieuw haar deuren en was hier de prachtige expositie 'OPEN UP!' van de HammerClub leden te bewonderen.

Met korte filmpjes gaven de smeden een kijkje achter de schermen hoe het object tot stand is gekomen. OPEN UP! was voor zowel de kunstliefhebber als leek een feest om te zien en te beleven. 

Hamers om te Zilversmeden
Hamers om te Zilversmeden

Reünie geannuleerd

Helaas hebben we moeten besluiten om de reünie van 11 september 2021 te annuleren. Dat vinden wij net zo jammer als jullie! Nog steeds zijn er teveel onduidelijkheden wanneer en onder welke voorwaarden evenementen georganiseerd mogen worden. Bij een volgend lustrum hopen we alsnog een reünie te kunnen organiseren.

FEEG Symposium

In the light of the 125th anniversary of Zadkine Vakschool Schoonhoven, the school hosted the 22nd Symposium of the Federation for European Education in Gemmology (FEEG) in its home town Schoonhoven. The symposium was held during the weekend of January 25-26, 2020.

It was a very successful Symposium with eminent speakers in the field of gemmology, workshops and the ceremony of the FEEG diploma graduation to students of 8 European countries. The hotel accomodation and the gala dinner took place on the brand new cruiseship Nickovision.

We received very positive feedback mentioning the great atmosphere, the amount of knowledge that was shared and the perfect organisation.

FEEG gediplomeerden trots op hun diploma's
FEEG gediplomeerden trots op hun diploma's

Officiële opening Jubileumjaar

Op dinsdag 14 januari jongstleden was de officiële opening van ons Jubileumjaar door Koning Willem-Alexander! Op het programma stonden een presentatie over de kracht van het MBO door onze CvB voorzitter Philippe Raets, een presentatie over de goede band in 125 jaar tussen het Koninklijk huis en Vakschool Schoonhoven door directeur Karin Voskamp en een feestelijke openingshandeling. Hierbij werd het portret van de Koning onthuld, geheel getekend in tekst '125 jaar Vakschool Schoonhoven', door uurwerktechniek student Ruben van Rumpt. De rondleiding voerde langs de praktijklokalen, waar de Koning aan een uurwerk gesleuteld heeft en een zilveren beker heeft geplaneerd. Daarna is nagepraat met de branche, studenten en docenten.

Het was een geweldige dag waarin wij als Vakschool Schoonhoven het unieke karakter van onze school hebben kunnen laten zien. Samen met de Koning en vele andere belangstellenden was ook de pers volop vertegenwoordigd. Van Hart van Nederland en Hart van Oranje tot Blauw Bloed en omroep West. Er was ook veel schrijvende pers en fotografen aanwezig. Zie voor al deze berichtgeving ons overzicht 'In de media', binnenkort ook op deze site.

Koning Willem-Alexander leert Zilversmeden op Vakschool Schoonhoven
Koning Willem-Alexander leert Zilversmeden op Vakschool Schoonhoven
Koning Willem-Alexander omringt door pers bij de opening Jubileumjaar Vakschool Schoonhoven
Koning Willem-Alexander omringt door pers bij de opening Jubileumjaar Vakschool Schoonhoven

100 jaar Uurwerktechniek

In het najaar van 2019 vierden wij: 100 jaar opleiding Uurwerktechniek! De tentoonstelling van honderd – één voor elk jaar – horloges en de presentatie van het bijbehorend boek komen uit de koker van docent Uurwerktechniek Arjan Barnard. Zij verbeelden de ontwikkeling van de reguliere horloges die op de werkbanken van horlogemakers – veelal oud-studenten van Vakschool Schoonhoven - terecht kwamen en nog komen. De tentoonstelling was opgesteld in school en was vrij te bezichtigen. Het jubileumboek '100 jaartallen en hun horloges’ is te verkrijgen op school voor €24,95 of via jubileumvakschool@zadkine.nl.


Tijdens de opening van de tentoonstelling was het volle bak met ongeveer 150 bezoekers. Het eerste exemplaar van het boek werd goed beveiligd begeleid en uitgereikt aan jongste docent Uurwerktechniek Job Schoemaker. Ook oud Vakschoolstudente Megan Young deed een mooie duit in het zakje over haar passie voor het vak horlogemaker,  haar stages bij o.a. Frederique Constant in Genève en de grote namen onder de luxe merken.

Het boek 100 jaartallen en hun horloges overhandigd aan jongste docent Uurwerktechniek
Het boek 100 jaartallen en hun horloges overhandigd aan jongste docent Uurwerktechniek
Volle bak op Vakschool Schoonhoven bij de viering van 100 jaar Uurwerktechniek
Volle bak op Vakschool Schoonhoven bij de viering van 100 jaar Uurwerktechniek

Media-overzicht

Het jubileumjaar wordt feestelijk gevierd, en dat is ook de media opgevallen.

Sponsoring

Vier met ons mee

Draagt u Vakschool Schoonhoven en het Jubileumjaar ook een warm hart toe en heeft u de mogelijkheid ons Jubileumjaar te sponsoren? Dat is helemaal geweldig! Bekijk de mogelijkheden in onze sponsorbrochure.

Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met Karin Voskamp, directeur Vakschool Schoonhoven via k.voskamp@zadkine.nl

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan