vragen
bbl - niveau 3
  • Start:augustus
  • Crebonummer:25174
  • Duur:2 tot 3 jaar
Download Brochure
Brood & Banket

Zelfstandig werkend bakker

Jij bakt brood dat zalig ruikt als het uit de oven komt en net zo heerlijk smaakt. Jouw banket is bijna te mooi om op te eten, maar veel te lekker om te laten staan.

  • De opleiding

    Als zelfstandig werkend brood- of banketbakker beheers je alle technieken die nodig zijn voor het vervaardigen van hoogwaardige brood- en banketproducten. Van broden en boterkoekjes tot luxe bruidstaart.

    De opleiding Zelfstandig werkend bakker duurt twee tot drie jaar. Er zijn drie uitstroomprofielen: broodbakker, banketbakker of brood- en banketbakker.

    • Meer over deze opleiding

      Als zelfstandig werkend brood- of banketbakker beheers je alle technieken en processen die nodig zijn voor het vervaardigen van hoogwaardige brood- en banketproducten.

      De opleiding Zelfstandig werkend bakker duurt twee tot drie jaar (afhankelijk van je vooropleiding). Er zijn drie uitstroomprofielen: broodbakker, banketbakker of brood- en banketbakker.

      De beroepsbegeleidende leerweg (bbl) bestaat uit een combinatie van werken en leren. Een dag per week ga je naar school en de resterende dagen doe je praktijkervaring op bij jouw leerbedrijf. Hiervoor sluit je bij aanvang van de opleiding een arbeidsovereenkomst voor studenten en een bpv-overeenkomst met een erkend leerbedrijf af (zie www.s-bb.nl).

      De opleiding bestaat, naast de algemene vakken Nederlands, rekenen en burgerschap, onder meer uit het leren plannen en voorbereiden van de productie van bakkerijproducten, bestellen en controleren van grondstoffen en bewaken van de kwaliteit van de bakkerijproducten. In de praktijklessen leer je alles over banket en brood:
      • Beslag en deeg
      • Taarten en gebak
      • Decoraties en sierwerk
      • Schuim en chocoladeproducten
      • Gevulde broden
      • Speciale broodsoorten

      Als je kiest voor het uitstroomprofiel Zelfstandig werkend brood- en banketbakker krijg je les in een combinatie van deze vaardigheden.

       Brood en Banket - slagroomsoesjes

      Keuzedelen

      Bij deze opleiding volg je, naast vaktechnische en algemene vakken, drie keuzedelen. Daarvan is Engels in de beroepscontext verplicht. Daarnaast kies je nog twee keuzedelen uit het (voorlopige) aanbod: Streekproducten, Voedingsleer, Bereiding gerechten (verbreding kennis van grondstoffen).

      Persoonskenmerken

      Je bent nauwkeurig en zorgvuldig, en je werkt hygiënisch, systematisch en gedisciplineerd. Werken in een team past bij jou en je vindt een fijne werksfeer belangrijk. Doordat je veel met je handen werkt, heb je een goede oog-handcoördinatie.

    • Het verschil tussen BOL en BBL

      Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: via een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen de leerwegen.

      BOL
      BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. De meeste opleidingen bij Zadkine kun je volgen via de BOL-leerweg en het merendeel van de studenten kiest voor deze variant.

      BBL
      BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Je kunt deze leerweg volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Op deze manier kun je werken en leren combineren. Een aantal BBL-opleidingen kan ’s avonds worden gevolgd.

    • Leer- en stagebedrijven

      Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

    • Opleidingskosten

      Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

      Studiefinanciering

      Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

      Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

    • Toelatingseisen

      Om met deze opleiding te beginnen, moet je in het bezit zijn van:

      • Diploma Uitvoerend bakker (niveau 2)
      • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
      • Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4
  • Locaties

    Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

    • Benthemplein 15

      Benthemplein 15
      3032 CC Rotterdam
      T (088) 945 24 80

      De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.

      download locatiegids

  • Samenwerking

    Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

  • Na je diploma

    Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

    Je diploma Zelfstandig werkend bakker en dan?

    Je ontvangt het diploma nadat je alle onderdelen hebt behaald. Met dit diploma kun je doorstromen naar de specialistenopleiding (Patissier), de opleiding tot leidinggevende of een voorbereidende lerarenopleiding. Of ga aan de slag in de bakkersbranche.

    • Het beroep

      Als (aankomend) zelfstandig werkend brood- of banketbakker beheers je de processen en technieken die nodig zijn voor het vervaardigen van hoogwaardige brood- en/of banketproducten. Je maakt onder begeleiding creatieve producten, garneert, decoreert en ontwerpt. Je speelt daarbij in op feestdagen, speciale gebeurtenissen en specifieke vragen van klanten.

      De dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het verwerken van verse grondstoffen tot een eindproduct. Van mooie broden en boterkoekjes tot zeer luxe bruidstaart.

      Je werkt bij brood- of banketbakkerijen, warme bakkers, maar ook bij luxe restaurants of ambachtelijke bakkerijen.

  • Voorlichting

    Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

    • Infoshop

      De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

      Lees meer over de Zadkine Infoshop

    • Meeloopdagen

      Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

      Schrijf je in voor de meeloopdag

    • Open dagen

      Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

      Schrijf je in voor de Open dagen

  • Contact

    Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

    Stel je vraag ...

  • Ervaring van studenten

    Wil jij weten hoe studenten van Zadkine Toerisme hun opleiding ervaren? Neem dan eens een kijkje op het blog van Zadkine.

bbl - niveau 3
  • Start:augustus
  • Crebonummer:25174
  • Duur:2 tot 3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.