vragen
bbl - niveau 3
  • Start:augustus
  • Crebonummer:25174
  • Duur:2 tot 3 jaar
Download Brochure
Brood & Banket

Zelfstandig werkend bakker

Als zelfstandig werkend bakker beheers je alle technieken die nodig zijn voor het vervaardigen van hoogwaardige brood- en banketproducten. Van broden en boterkoekjes tot luxe bruidstaart.

De opleiding Zelfstandig werkend bakker duurt twee tot drie jaar. Er zijn drie uitstroomprofielen: broodbakker, banketbakker of brood- en banketbakker.

  • De opleiding

    • Meer over deze opleiding

      De opleiding Zelfstandig werkend bakker duurt twee tot drie jaar (afhankelijk van je vooropleiding). Er zijn drie uitstroomprofielen: broodbakker, banketbakker of brood- en banketbakker.

      De opleiding bestaat, naast de algemene vakken Nederlands, rekenen en burgerschap, onder meer uit vaktheorie, voorraad & beheer, planning & organisatie, loopbaan en productontwikkeling & presentatietechnieken. Tijdens ieder jaar van de opleiding loop je tien weken stage bij een erkend leerbedrijf (zie www.s-bb.nl voor een actuele lijst).

      In de praktijklessen leer je alles over banket, sierwerk en brood:
      • Beslag en deeg
      • Taarten en gebak
      • Decoraties en sierwerk
      • Schuim en chocoladeproducten
      • Gevulde broden
      • Speciale broodsoorten

      Als je kiest voor het uitstroomprofiel Zelfstandig werkend brood- en banketbakker dan krijg je les in een combinatie van deze vaardigheden.

       Brood en Banket - slagroomsoesjes

      Keuzedelen

      Bij deze opleiding volg je, naast de eerder genoemde vakken dus ook keuzedelen volgen. Als school stellen wij het keuzedeel Ondernemend gedrag verplicht in leerjaar 1. In leerjaar 2 kies je dus nog een ander keuzedeel.

      Persoonskenmerken

      Als je later als brood- of banketbakker aan de slag gaat is het belangrijk dat je over bepaalde eigenschappen beschikt. Herken jij je in het volgende? Je bent nauwkeurig en zorgvuldig. Je werkt hygiënisch, systematisch en gedisciplineerd. Je vindt het leuk om in een team te werken en belangrijk dat er een leuke werksfeer is. Je vindt het niet vervelend om veel met je handen te werken en je hebt dan ook een goede oog-handcoördinatie.

    • Het verschil tussen BOL en BBL

      Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: via een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen de leerwegen.

      BOL
      BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. De meeste opleidingen bij Zadkine kun je volgen via de BOL-leerweg en het merendeel van de studenten kiest voor deze variant.

      BBL
      BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Je kunt deze leerweg volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Op deze manier kun je werken en leren combineren. Een aantal BBL-opleidingen kan ’s avonds worden gevolgd.

    • Leer- en stagebedrijven

      Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

    • Opleidingskosten

      Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

      Studiefinanciering

      Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

      Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

    • Toelatingseisen

      Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

      • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de vooropleidingseisen van deze opleiding.
      • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze. Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
      • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
      Je kunt met deze opleiding starten als je in het bezit bent van een van onderstaande diploma's:

      • Diploma Uitvoerend bakker (niveau 2); je stroomt dan in bij het tweede leerjaar
      • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
      • Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4

      Daarnaast volg je de verplichte intake-activiteiten:

      • Meeloopdag
      • Intakegesprek

  • Locaties

    Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

    Benthemplein 15
    Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
    • Benthemplein 15

      Benthemplein 15
      3032 CC Rotterdam
      T (088) 945 24 80

      De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.

      download locatiegids

      Prachtig gerenoveerd gebouw in het hartje van Rotterdam.

  • Samenwerking

    Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

  • Na je diploma

    Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.
    • Het beroep

      Als (aankomend) zelfstandig werkend brood- of banketbakker beheers je de processen en technieken die nodig zijn voor het vervaardigen van hoogwaardige brood- en/of banketproducten. Je maakt onder begeleiding creatieve producten, garneert, decoreert en ontwerpt. Je speelt daarbij in op feestdagen, speciale gebeurtenissen en specifieke vragen van klanten.

      De dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het verwerken van verse grondstoffen tot een eindproduct. Van mooie broden en boterkoekjes tot zeer luxe bruidstaart.

      Je werkt bij brood- of banketbakkerijen, warme bakkers, maar ook bij luxe restaurants of ambachtelijke bakkerijen.
  • Voorlichting

    Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

    • Meeloopdagen

      Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

      Schrijf je in voor de meeloopdag

    • Open dagen

      Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

      Schrijf je in voor de Open dagen

    • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

      Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

      Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

  • Contact

    Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

    Stel je vraag ...

  • Extra item

    Wil jij weten hoe studenten van Zadkine Toerisme hun opleiding ervaren? Neem dan eens een kijkje op het blog van Zadkine.

bbl - niveau 3
  • Start:augustus
  • Crebonummer:25174
  • Duur:2 tot 3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.