vragen
bol - niveau 4
 • Start:augustus of februari
 • Crebonummer:23183
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Welzijn

Pedagogisch werk - Uitstroom Onderwijsassistent

Kies je voor een loopbaan in de welzijnssector, dan kies je voor het werken met, en het begeleiden van mensen. En dan vooral in die situaties waarin mensen ondersteuning nodig hebben om deel uit te maken in de maatschappij. Zij rekenen daarbij op jouw deskundige hulp en begeleiding.

 • De opleiding

  Als onderwijsassistent werk je met kinderen, ondersteun je de docent bij onderwijstaken en begeleid je kinderen bij het spelen en leren. Ook voer je zorgtaken uit, houd je toezicht en ben je het extra paar ogen in de klas. Je kunt je inleven in de leef- en belevingswereld van kinderen en hun thuissituatie. Je bent in staat om structuur te bieden aan kinderen in groepen. Hierbij is het kunnen communiceren met je doelgroep zeer belangrijk.

  Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding Pedagogisch werk, uitstroomrichting Onderwijsassistent.

  • Meer over deze opleiding

   Deze opleiding valt onder het kwalificatiedossier Pedagogisch werk. De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen: 

   Je start de opleiding met het basisdeel van de opleiding waarin je een aantal beroepsspecifieke  vakken krijgt, zoals:

   • Ontwikkeling op het beroep, EHBO en theorieactiviteiten
   • Ontwikkeling van het kind, gesprekstechnieken, verzorging, groepsklimaat
   • Crea, bewegen, voorlezen en vertellen.

   Het profieldeel
   In het profieldeel van de opleiding ga je specialiseren om later als Onderwijsassistent aan de slag te gaan. Dit betekent dat je ook de vakken krijgt die je later in je werk nodig hebt, zoals:

   • WO Aardrijkskunde
   • WO Geschiedenis
   • Taaldidactiek
   • Rekendidactiek
   • Opvallende leerlingen
   • Pedagogiek
   • Gesprekken met collega's en ouders.
   • Werkzaamheden buiten de klas.

   De opleiding wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid.

   Tijdens de opleiding krijg je theorielessen en oefen je regelmatig in een praktijklokaal. Ook wordt gewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Ervaring doe je op tijdens je stages. Je loopt stage in verschillende onderwijsinstellingen.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal vakken die je voorbereiden op een baan maar je krijgt ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Persoonskenmerken

   Werken in het onderwijs betekent werken met mensen en vooral werken met kinderen. Je hebt een voorbeeldfunctie, waarbij je rust en stabiliteit uitstraalt. Je bent empathisch, assertief, representatief en integer.

   Je bent ook creatief en je kunt flexibel ingaan op leer- en ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen.

  • Het verschil tussen BOL en BBL

   Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: via een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen de leerwegen.

   BOL
   BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. De meeste opleidingen bij Zadkine kun je volgen via de BOL-leerweg en het merendeel van de studenten kiest voor deze variant.

   BBL
   BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Je kunt deze leerweg volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Op deze manier kun je werken en leren combineren. Een aantal BBL-opleidingen kan ’s avonds worden gevolgd.

  • Leer en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.
  • Opleidingskosten

   Je betaalt lesgeld als je op 1 augustus van een studiejaar 18 jaar of ouder bent. De hoogte van het lesgeld wordt ieder jaar vastgesteld. Voor schooljaar 2016/2017 is de hoogte van het lesgeld € 1137,00.
   Daarnaast betaal je aan de opleiding een bedrag aan boekengeld en leermiddelen. De hoogte van dit bedrag is voor iedere opleiding verschillend.

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

  • Toelatingseisen

   Je kunt met de opleiding starten als je in het bezit bent van:

   • Een vmbo-diploma theoretische of gemengde leerweg (in een enkel geval volstaat het diploma kadergerichte leerweg)
   • Een mavo-diploma of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

   Aanvullende eisen

   Wanneer je gaat leren of werken in een functie waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens of met jonge mensen, dan wordt gevraagd om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Je kunt deze verklaring opvragen bij je gemeente. Je krijgt in ieder geval een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de betreffende opleiding/functie.

   Aanbevolen: Minimaal vmbo gemengde of theoretische leerweg.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Eikenlaan 88G
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam
  • Eikenlaan 88G

   In Multifunctioneel Centrum De Sleutel verzorgt Zadkine de opleidingen Onderwijsassistent en Pedagogisch werker.

  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Na de opleiding Onderwijsassistent kun je natuurlijk gaan werken als onderwijsassistent, maar je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding Pedagogisch-educatief medewerker (Associate Degree), leraar basisonderwijs (Pabo) of een lerarenopleiding voor voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs.
  • Diploma wat nu

   Als onderwijsassistent bereid je lessen voor groepjes kinderen voor en voert deze ook uit. Je observeert en begeleidt kinderen bij het spelen en leren.
   Je voert zorgtaken uit, houdt toezicht, organiseert excursies en voert ook administratieve taken uit. Je bent inzetbaar in meerdere klassen en geeft les aan kleine groepjes.
   Kortom je moet het leuk vinden om breed inzetbaar te zijn. Als onderwijsassistent kun je je inleven in kinderen en hun thuissituatie. Je kunt structuur bieden aan de kinderen waar je mee werkt. Je moet dus beschikken over communicatieve vaardigheden.

   Toekomstige werkplekken

   Als onderwijsassistent kun je werkzaam zijn in het primair en speciaal onderwijs of in het voortgezet onderwijs. Ook kun je gaan werken in het beroepsonderwijs of de volwasseneneducatie. Als Onderwijsassistenten kun je ook in de buitenschoolse opvang gaan werken.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Infodagen

   De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

   Lees meer over de Zadkine Infoshop

  • Meeloopdagen

   Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

   Schrijf je in voor de Open dagen

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bol - niveau 4
 • Start:augustus of februari
 • Crebonummer:23183
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.