vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25485
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Welzijn

Onderwijsassistent | Pedagogisch werk

Een kind wat uitleg geven, zelf een les verzorgen, met een groepje leerlingen aan een opdracht werken, meewerken aan de musical en de sportdag óf helpen bij de ouderavond: als lid van het docententeam werk je mee bij alle activiteiten op school. Je bent dus echt de rechterhand van de leerkracht.

 • De opleiding

  "Juf/Meester wil je me helpen": deze vraag hoor je als onderwijsassistent regelmatig.

  Of je nu werkt in het basisonderwijs, voorgezet onderwijs of speciaal onderwijs alle leerlingen hebben behoefte aan hulp of extra uitleg tijdens de les. Als onderwijsassistent begeleid je kinderen bij het spelen en leren en ben je het extra paar ogen in de klas. Je kunt je ook inleven in de leef- en belevingswereld van kinderen en hun thuissituatie.

  Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding.

  • Meer over deze opleiding

   Deze opleiding valt onder het kwalificatiedossier Pedagogisch werk. De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen: 

   Je start de opleiding met het basisdeel van de opleiding waarin je een aantal beroepsspecifieke  vakken krijgt, zoals:

   • Ontwikkeling op het beroep, EHBO en theorieactiviteiten
   • Ontwikkeling van het kind, gesprekstechnieken, verzorging, groepsklimaat
   • Crea, bewegen, voorlezen en vertellen.

   Het profieldeel
   In het profieldeel van de opleiding ga je specialiseren om later als Onderwijsassistent aan de slag te gaan. Dit betekent dat je ook de vakken krijgt die je later in je werk nodig hebt, zoals:

   • WO Aardrijkskunde
   • WO Geschiedenis
   • Taaldidactiek
   • Rekendidactiek
   • Opvallende leerlingen
   • Pedagogiek
   • Gesprekken met collega's en ouders.
   • Werkzaamheden buiten de klas.

   De opleiding wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid.

   Tijdens de opleiding krijg je theorielessen en oefen je regelmatig in een praktijklokaal. Ook wordt gewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Ervaring doe je op tijdens je stages. Je loopt stage in verschillende onderwijsinstellingen.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal vakken die je voorbereiden op een baan maar je krijgt ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Persoonskenmerken

   Werken in het onderwijs betekent werken met mensen en vooral werken met kinderen. Je hebt een voorbeeldfunctie, waarbij je rust en stabiliteit uitstraalt. Je bent empathisch, assertief, representatief en integer.

   Je bent ook creatief en je kunt flexibel ingaan op leer- en ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen.

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.
  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Je kunt met de opleiding starten als je in het bezit bent van:

   • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
   • een havo-diploma of een overgangsbewijs 3 naar 4 havo of vwo.
   • een mbo niveau-2 diploma.

   Een extra aanvullende eis is dat je aanwezig bent tijdens onze studiekeuzeadviesbijeenkomst en dat je een opdracht die je vooraf krijgt toegestuurd, meeneemt naar deze bijeenkomst.

   Aanvullende eisen

   Wanneer je gaat leren of werken in een functie waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens of met jonge mensen, dan wordt gevraagd om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit document kun je opvragen bij je gemeente. Je krijgt in ieder geval een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de betreffende opleiding/functie.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Eikenlaan 88G
  Eikenlaan 88G, 3203 BM, Spijkenisse (51.8419811,4.3386083)
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  • Eikenlaan 88G

   Eikenlaan 88G
   3203 BM Spijkenisse
   T (088) 945 42 22

   In Multifunctioneel Centrum De Sleutel verzorgt Zadkine enkele opleidingen Onderwijsassistent en Kinderopvang.

  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Na de opleiding Onderwijsassistent kun je natuurlijk gaan werken als onderwijsassistent, maar je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding Pedagogisch-educatief medewerker (Associate Degree), leraar basisonderwijs (Pabo) of een lerarenopleiding voor voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs.
  • Diploma wat nu

   Als onderwijsassistent bereid je lessen voor groepjes kinderen voor en voert deze ook uit. Je observeert en begeleidt kinderen bij het spelen en leren.
   Je voert zorgtaken uit, houdt toezicht, organiseert excursies en voert ook administratieve taken uit. Je bent inzetbaar in meerdere klassen en geeft les aan kleine groepjes.
   Kortom je moet het leuk vinden om breed inzetbaar te zijn. Als onderwijsassistent kun je je inleven in kinderen en hun thuissituatie. Je kunt structuur bieden aan de kinderen waar je mee werkt. Je moet dus beschikken over communicatieve vaardigheden.

   Toekomstige werkplekken

   Als onderwijsassistent kun je werkzaam zijn in het primair en speciaal onderwijs of in het voortgezet onderwijs. Ook kun je gaan werken in het beroepsonderwijs of de volwasseneneducatie. Als Onderwijsassistenten kun je ook in de buitenschoolse opvang gaan werken.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • OPEN DAG 😀 KOM JE OOK
  OP 10 MAART?
  Schrijf je in voor de Open dag!
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25485
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.