vragen
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25485
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Welzijn

Onderwijsassistent | Pedagogisch werk

Een kind wat uitleg geven, zelf een les verzorgen, met een groepje leerlingen aan een opdracht werken, meewerken aan de musical en de sportdag óf helpen bij de ouderavond: als lid van het docententeam werk je mee bij alle activiteiten op school. Je bent dus echt de rechterhand van de leerkracht.

 • De opleiding

  "Juf/Meester wil je me helpen": deze vraag hoor je als onderwijsassistent regelmatig.

  Of je nu werkt in het basisonderwijs, voorgezet onderwijs of speciaal onderwijs alle leerlingen hebben behoefte aan hulp of extra uitleg tijdens de les. Als onderwijsassistent begeleid je kinderen bij het spelen en leren en ben je het extra paar ogen in de klas. Je kunt je ook inleven in de leef- en belevingswereld van kinderen en hun thuissituatie.

  Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding.

  • Meer over deze opleiding

   Deze opleiding valt onder het kwalificatiedossier Pedagogisch werk. De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen: 

   Je start de opleiding met het basisdeel van de opleiding waarin je een aantal beroepsspecifieke  vakken krijgt, zoals:

   • Ontwikkeling op het beroep, EHBO en theorieactiviteiten
   • Ontwikkeling van het kind, gesprekstechnieken, verzorging, groepsklimaat
   • Crea, bewegen, voorlezen en vertellen.

   Het profieldeel
   In het profieldeel van de opleiding ga je specialiseren om later als Onderwijsassistent aan de slag te gaan. Dit betekent dat je ook de vakken krijgt die je later in je werk nodig hebt, zoals:

   • WO Aardrijkskunde
   • WO Geschiedenis
   • Taaldidactiek
   • Rekendidactiek
   • Opvallende leerlingen
   • Pedagogiek
   • Gesprekken met collega's en ouders.
   • Werkzaamheden buiten de klas.

   De opleiding wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid.

   Tijdens de opleiding krijg je theorielessen en oefen je regelmatig in een praktijklokaal. Ook wordt gewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Ervaring doe je op tijdens je stages. Je loopt stage in verschillende onderwijsinstellingen.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal vakken die je voorbereiden op een baan maar je krijgt ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Persoonskenmerken

   Werken in het onderwijs betekent werken met mensen en vooral werken met kinderen. Je hebt een voorbeeldfunctie, waarbij je rust en stabiliteit uitstraalt. Je bent empathisch, assertief, representatief en integer.

   Je bent ook creatief en je kunt flexibel ingaan op leer- en ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen.

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.
  • Opleidingskosten

   Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hun ouders komen voor allerlei opleidingskosten te staan. In de eerste plaats zijn er schoolkosten, zoals het aanschaffen van schoolboeken. Soms komen er ook wettelijke kosten bij in de vorm van lesgeld (cursusgeld).

   Wettelijke kosten voltijd-mbo

   Je betaalt alleen lesgeld (cursusgeld) als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een voltijd-mbo-opleiding volgt. Voor schooljaar 2018-2019 is dat € 1.155.

   Wettelijke kosten deeltijd-mbo/bbl

   Je betaalt alleen lesgeld (cursusgeld) als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een deeltijd-mbo-opleiding of een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgt. Voor schooljaar 2018-2019 is dat bedrag € 240 voor niveau 1 en 2 (de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding) en € 582 voor niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding).

   Schoolkosten

   Schoolkosten zijn bijvoorbeeld:

   • leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden, zoals boeken, readers, schriften en mappen
   • meer persoonlijke zaken, zoals werkkleding of speciale schoenen, als deze nodig zijn voor een bepaalde opleiding.

   Schoolkosten

   Naast de verplichte benodigdheden bieden ook veel opleidingen aanvullende activiteiten aan zoals een excursie, extra programma’s of speciale faciliteiten. Deze activiteiten zijn niet direct verplicht maar wij adviseren wel om ze bij Zadkine te bestellen.

   Het zijn activiteiten die bijvoorbeeld belangrijk zijn om met de hele klas te doen, voor de binding met je klasgenoten, voor de betrokkenheid met de branche van de opleiding en het is vaak goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

   Kortom, naast de leermiddelen zijn deze activiteiten belangrijk voor het volgen van de studie. In de leermiddelenlijst zijn deze activiteiten per opleiding opgenomen.

   meer over boeken en leermiddelen meer over cursusgeld

  • Toelatingseisen

   Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

   • Je hebt je uiterlijk 1 april aangemeld. Mocht je pas na 1 april je keuze maken, dan kan het zijn dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Aanvullende eisen

   Wanneer je gaat leren of werken in een functie waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens of met jonge mensen, dan wordt gevraagd om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit document kun je opvragen bij je gemeente. Je krijgt in ieder geval een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de betreffende opleiding/functie.

   Je kunt met de opleiding starten als je in het bezit bent van:

   • Een vmbo-diploma theoretische of gemengde leerweg (in een enkel geval volstaat het diploma kadergerichte leerweg)
   • Een mavo-diploma of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

   Aanbevolen: Minimaal vmbo gemengde of theoretische leerweg.

   Een extra aanvullende eis is dat je aanwezig bent tijdens onze studiekeuzeadviesbijeenkomst en dat je een opdracht die je vooraf krijgt toegestuurd, meeneemt naar deze bijeenkomst.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Eikenlaan 88G
  ()
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9523762,4.5533833)
  • Eikenlaan 88G

   In Multifunctioneel Centrum De Sleutel verzorgt Zadkine de opleidingen Onderwijsassistent en Pedagogisch werker.

  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Na de opleiding Onderwijsassistent kun je natuurlijk gaan werken als onderwijsassistent, maar je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding Pedagogisch-educatief medewerker (Associate Degree), leraar basisonderwijs (Pabo) of een lerarenopleiding voor voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs.
  • Diploma wat nu

   Als onderwijsassistent bereid je lessen voor groepjes kinderen voor en voert deze ook uit. Je observeert en begeleidt kinderen bij het spelen en leren.
   Je voert zorgtaken uit, houdt toezicht, organiseert excursies en voert ook administratieve taken uit. Je bent inzetbaar in meerdere klassen en geeft les aan kleine groepjes.
   Kortom je moet het leuk vinden om breed inzetbaar te zijn. Als onderwijsassistent kun je je inleven in kinderen en hun thuissituatie. Je kunt structuur bieden aan de kinderen waar je mee werkt. Je moet dus beschikken over communicatieve vaardigheden.

   Toekomstige werkplekken

   Als onderwijsassistent kun je werkzaam zijn in het primair en speciaal onderwijs of in het voortgezet onderwijs. Ook kun je gaan werken in het beroepsonderwijs of de volwasseneneducatie. Als Onderwijsassistenten kun je ook in de buitenschoolse opvang gaan werken.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Infoshop

   Het kan heel goed zijn dat je al lang precies weet welke richting je op wilt. Dat is fijn en scheelt zorgen!

   Maar soms valt het niet mee om de juiste keus voor een opleiding te maken, zeker als je nog jong bent. Waar moet je nu op letten? Is alleen maar bedenken of iets 'leuk' het enige wat telt, of moet je ook naar andere zaken kijken zoals kans op werk? En als je straks een baan hebt, passen jouw karakter en je eigenschappen wel bij wat er dan van jou gevraagd wordt? Dat kan lastig zijn om in je eentje te bedenken.

   Voor al deze vragen en veel meer is er de Infoshop. Daar zitten mensen voor je klaar om met je mee te denken en je te helpen een goede keus te maken. Een afspraak maken is wel verstandig, dan weet je zeker dat er genoeg tijd voor je is. De Infoshop is gevestigd in de Bibliotheek in Rotterdam-Centrum.

   meer over de infoshop

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. Op dit moment is de laatste Open dag van het schooljaar geweest.

   Maar dat betekent niet dat we je niet kunnen helpen! Heb je nog vragen? Bel of mail de Infoshop of de contactpersoon van jouw opleiding (te vinden op iedere opleidingspagina). Of meld je aan voor een meeloopdag en kom ervaren hoe jouw toekomstige opleiding er uitziet.

    

 • Zadkine helpt je kiezen! Heb je nog vragen? Bel of mail de Infoshop of de contact-persoon van de opleiding.
  Zadkine helpt je kiezen
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25485
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.