vragen
bbl - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25169
 • Duur:1 - 3 jaar
Download Brochure
Horecavak

Gastronoom-Sommelier

Als gastronoom-sommelier werk je vooral in luxere restaurants of in kleinere specialistische bedrijven. Je geeft adviezen aan gasten over wijn-spijscombinaties en je bent belast met de verzorging van wijnen. Wanneer je in grote restaurantbedrijven werkzaam bent, geef je daarnaast leiding aan de werkuitvoering.

 • De opleiding

  Werk je al in een gerenommeerd en erkend horeca-leerbedrijf of heb je de juiste vooropleiding? Wil jij de beste worden in jouw vak? De opleiding Gastronoom-Sommelier is geschikt voor echte doorzetters zoals jij! De opleiding Gastronoom-Sommelier duurt, afhankelijk van je vooropleiding, een tot drie jaar.

  • Meer over deze opleiding

   De opleiding Gastronoom-Sommelier beroepsbegeleidende leerweg (bbl) duurt, afhankelijk van je vooropleiding, een tot drie jaar (zie ook: Toelatingseisen). De bbl-opleiding bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens de opleiding ga je een dag per week naar school voor de theorie en de resterende dagen doe je praktijkervaring op in een door SBB-erkend leerbedrijf (zie www.s-bb.nl).

   Bij de opleiding Gastronoom-Sommelier leer je:
   • Gerechten bereiden
   • Keukenvoorraden beheren
   • Dienstverlening in de keuken vernieuwen en verbeteren
   • Leiding geven en beheerstaken uitvoeren
   Er komen diverse onderdelen aan de orde:
   • Modern gastheerschap
   • Gastronomie
   • Wijnkennis
   • Marketing
   • Verkoopadvies
   • Kennis van keukentechnieken

   De lessen worden gegeven door interne en externe specialisten. Denk aan lessen als praktisch toepasbare wijnkennis, productkennis, wijn-spijscombinaties, communicatieve en sociale vaardigheden en zaken als calculatie en voorraadbeheer. De training 'Leermeester' maakt onderdeel uit van deze opleiding.
   Een belangrijk deel van lessen volg samen met studenten van de opleiding Gespecialiseerd kok, zodat je een breed beeld krijgt van de inzet van de combinatie wijn & spijs. In de opleiding Gastronoom-Sommelier staat proeven centraal.

   Vakken en keuzedelen

   Naast vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap moet je keuzedelen volgen. Engels in de beroepscontext is verplicht. Verder kies je nog twee keuzedelen uit:
   • Eetcultuur & wensen
   • Ondernemend gedrag

   Persoonskenmerken

   Naast algemene zaken als het goed kunnen werken in een team, goed kunnen plannen en gaan voor een goed resultaat, vind je het belangrijk om je werk goed te doen. Je bent servicegericht en houdt daarom rekening met de wensen van de gasten. Je werkt nauwkeurig en hygiënisch. Je bent stressbestendig en bereid om je extra in te zetten als het druk is. Je vindt het niet erg om op wisselende tijden te werken. Ook vind je het een uitdaging om je eigen vakkennis te vergroten, bestaande werkprocessen, het assortiment en de bereidingswijzen van dranken en gerechten te verbeteren of te vernieuwen.

   Als gastronoom/sommelier ben je iemand die innoveert en goed kan creëren, die altijd het overzicht heeft, die kan delegeren, controleren en corrigeren. Jij kunt nieuwe en/of lerende medewerkers begeleiden, aansturen en hen uitleggen wat er van hen wordt verwacht.

   Ook organisatietalent is noodzakelijk voor jouw werk als gastronoom/sommelier. Daarnaast is commercieel inzicht belangrijk, je wilt namelijk bijdragen aan een goede omzet van het bedrijf. Tevens speel je als gastronoom/sommelier een belangrijke rol in het creëren en bewaken van de sfeer in het bedrijf.

   Gastheer/-gastvrouw Horeca

  • Leer- en stagebedrijven

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Opleidingskosten

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

  • Toelatingseisen

   Er zijn twee leerwegen om deze opleiding te volgen:

   Je stroomt in vanaf een algemene vooropleiding (vmbo theoretisch, kader of gemengd of havo 3 en hoger) of met het diploma Gastheer/-vrouw (niveau 2) . Je volgt dan de eerste twee jaar Zelfstandig werkend gastheer/vrouw (niveau 3) en sluit dan af met een kopjaar bbl niveau 4. De gehele opleiding duurt dan 3 jaar.

   Je kunt ook doorstromen met het diploma Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (niveau 3). De opleiding duurt dan 1 jaar.

   Toelaatbaar? Dan zoek je zelf een erkend leerbedrijf in de horeca (zie www.s-bb.nl) voor een lijst van erkende leerbedrijven. Je krijgt hiervoor de benodigde informatieformulieren uitgereikt op school en bent dan zelf verantwoordelijk voor een juiste gang van zaken.
   • vmbo gemengde leerweg
   • vmbo kader
   • vmbo tl
   • mbo 3
   • havo 3
   • mbo 2
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Het beroep

   Als gastronoom-sommelier werk je vooral in luxere restaurantbedrijven of in kleinere specialistische bedrijven. Je geeft in beide gevallen adviezen aan gasten over wijn-spijscombinaties en je bent belast met de verzorging van wijnen. Wanneer je in grote restaurantbedrijven werkzaam bent, dan geef je daarnaast ook leiding aan de werkuitvoering.

   Beide soorten bedrijven zijn luxe restaurantbedrijven die over het algemeen in de sector van de gastronomische bedrijven opereren.

  • Vervolgopleiding

   Aan het einde van de opleiding is er de gelegenheid om deel te nemen aan een officieel examen dat wordt erkend door de SVH en door de SWEN op niveau 2.

   Als gastronoom-sommelier ben je de ideaal opgeleide chef de rang/sommelier in de bediening van een gastronomisch restaurant. Met een aantal jaren praktijkervaring kun je doorgroeien als Maitre of als restaurantmanager en leiding geven aan de gehele bedieningsbrigade.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bbl - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25169
 • Duur:1 - 3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.