Zoeken
Menu
StudieMatch

Gastronoom/sommelier

Werken & leren (BBL)

Sommelier wijnglazen inschenken
Sommelier wijnglazen
Sommelier gerecht met wijn

In het kort

Heb jij een passie voor eten en weet jij welke wijn daar het beste bij gedronken kan worden? En vind je het leuk om hier meer over te vertellen? Met de opleiding Gastronoom/Sommelier leer jij hoe je jouw gasten kan adviseren over de beste wijn- en spijscombinatie. Je leert ook hoe jij leiding geeft aan een team.

Over jouw opleiding

Deze opleiding wordt gegeven als bbl-opleiding en dit betekent dat je veel praktijkervaring doet. Je gaat vier dagen in de week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Je komt 1 dag in de week naar school, waar je naast praktijkoefeningen ook veel theorie krijgt. 

Tijdens de opleiding Gastronoom/Sommelier staat proeven centraal en houd jij je bezig met de verschillende aspecten op het gebied van eten en drinken. In onze speciaal ingerichte praktijklokalen ga je proeven en leren over verschillende soorten wijnen. 

Je leert hoe je adviezen geeft met betrekking tot het combineren van dranken en gerechten. Gastvrijheid is in deze branche belangrijk en daarom leer je hoe je om moet gaan met klanten.

In deze functie kun je doorgroeien tot restaurantmanager. Om je hiervoor klaar te stomen, krijg je les in leidinggeven. 

Wat ga ik doen?

Tijdens je opleiding tot Gastronoom/Sommelier leer je de gasten te adviseren over de ultieme combinatie van gerechten en dranken. De opleiding duurt afhankelijk van je vooropleiding 1 tot 3 jaar. 

De lessen worden gegeven door onze vakkundige docenten, maar je krijgt ook les van specialisten uit het bedrijfsleven die je de fijnste kneepjes uit het vak leren. De training 'Leermeester' maakt onderdeel uit van deze opleiding.  

Een belangrijk deel van lessen volg je samen met studenten van de opleiding Gespecialiseerd kok, zodat je een breed beeld krijgt van de inzet van de combinatie wijn & spijs.  

Stage lopen

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl. 

Locatie

Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant, ee hippe brasserie en ruime praktijklokalen waar je veel gaat oefenen. 

Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar je fijn kunt werken.  

Aan het werk

Na je opleiding ga je aan de slag als gastronoom/sommelier in luxere restaurants of in kleinere specialistische bedrijven. Jij bent de specialist op het gebied van wijnen en welke gerechten daar het best bij passen. Je werkt heel zelfstandig en je hebt een leidinggevende rol.

Met jouw kennis vertel jij graag over de verschillende wijnen die jullie op de kaart hebben staan en welke het beste past bij hun gerecht. Je laat ze de verschillende wijnen ook proeven. Je serveert de gerechten aan tafel uit of doet de voorbereidingen aan tafel. Jij doet er alles aan om jouw gasten tevreden te houden.

Als gastronoom/ sommelier heb jij een belangrijke rol in het creëren van de juiste sfeer in het bedrijf. Je kunt goed samenwerken in een team en je vindt het niet erg om op wisselende werktijden te werken.

Vervolgopleidingen

Wil je nog meer leren? Aan het einde van de opleiding is er de gelegenheid om deel te nemen aan een officieel examen dat wordt erkend door de SVH en door de SWEN op niveau 2. 

Als gastronoom-sommelier ben je de ideaal opgeleide chef de rang/sommelier in de bediening van een gastronomisch restaurant. Met een aantal jaren praktijkervaring kun je doorgroeien als Maitre of als restaurantmanager en leidinggeven aan de gehele bedieningsbrigade. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Esther van Riet

Contactpersoon Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met Esther.