Zoeken
Menu
StudieMatch

Gastronoom/sommelier

Werken & leren (BBL)

Je kunt je hiervoor niet (meer) aanmelden
Sommelier wijnglazen inschenken
vrouwelijke sommelier
Sommelier gerecht met wijn

In het kort

Heb jij een passie voor wijnen en weet jij precies welk gerecht daar het beste bij smaakt? Met de opleiding Gastronoom/Sommelier word jij expert op het gebied van wijn. Je informeert gasten over het menu en de verschillende wijnen.

Je adviseert gasten bij het maken van mooie spijs- en wijncombinaties. Als leidinggevende coach jij jouw team. 

Is dit wat voor jou?

Je kunt je hiervoor niet (meer) aanmelden

Over jouw opleiding

Tijdens de opleiding Gastronoom/Sommelier staat proeven centraal. Je leert over de verschillende smaken van wijnen, de druifsoorten en over de regio's waar de wijnen vandaan komen. Maar je leert ook alles over gerechten en welke ingredi√ęnten er worden gebruikt. Zo weet jij precies welke wijn het beste bij een gerecht past.¬†

Brede kennis

Om meer te weten over de verschillende gerechten volg je een deel van de lessen samen met studenten van de opleiding Gespecialiseerd Kok. Zo krijg je een beter beeld over hoe gerechten gemaakt worden en welke wijn daarbij past. Gastvrijheid is in deze branche belangrijk en daarom leer je hoe je om moet gaan met klanten.

Doorgroeien

In deze functie kun je doorgroeien tot restaurantmanager en stuur jij een team aan. Om je hiervoor klaar te stomen, krijg je ook les in leidinggeven en krijg je managementvakken. 

Wat ga ik doen?

Je leert alles over verschillende soorten wijnen, welke wijn bij welk gerecht past en hoe je een wijnkaart opstelt. Ook leer je alle details van een menu toe te lichten en hoe je de perfecte culinaire sfeer cre√ęrt¬†voor je gasten.¬†

Je leert alles over gastheerschap en hoe je moet leidinggeven aan een team. Daarnaast volg je ook commerciele vakken en leer je hoe jij de beste wijn inkoopt.De opleiding Gastronoom/Sommelier bieden wij aan als BBL opleiding en duurt afhankelijk van jouw vooropleiding 1 tot 3 jaar.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf waar je nieuwe technieken leert en jouw vaardigheden verder ontwikkeld. Je komt één dag in de week naar school. 

Stage lopen

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt. Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding.

Je krijgt de kans om bij toffe horecabedrijven aan de slag te gaan. Zadkine werkt intensief samen met verschillende bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo ben jij goed voorbereidt op een succesvolle toekomst.  

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl. 

Locatie

Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant, een hippe brasserie en ruime praktijklokalen waar je veel gaat oefenen met gasten. 

Maak kennis met oud-student Soufian. Als afwashulp begonnen in een restaurant en tegenwoordig als trotste bedrijfsleider aan het werk bij Wijnbar Wijning in Schiedam.

Aan het werk

Na je opleiding ga je aan de slag als gastronoom/sommelier in luxere restaurants of in kleinere specialistische bedrijven. Jij bent specialist op het gebied van wijnen en welke gerechten daar het best bij passen. Je bent verantwoordelijk voor de inkoop van wijnen en je hebt een leidinggevende rol. 

Expert in jouw vakgebied

Met jouw kennis vertel jij graag over de verschillende wijnen die jullie op de kaart hebben staan en welke het beste past bij hun gerecht. Je laat ze de verschillende wijnen ook proeven. Je serveert de gerechten aan tafel uit of doet de voorbereidingen aan tafel. Jij doet er alles aan om jouw gasten tevreden te houden.

Als gastronoom/ sommelier heb jij een belangrijke rol in het cre√ęren van de juiste sfeer in het bedrijf. Je werkt goed samen in een team en je vindt het niet erg om op wisselende werktijden te werken.

Vervolgopleidingen

Wil je nog meer leren? Aan het einde van de opleiding is er de gelegenheid om deel te nemen aan een officieel examen dat wordt erkend door de SVH en door de SWEN op niveau 2. 

Als gastronoom-sommelier ben je de ideaal opgeleide chef de rang/sommelier in de bediening van een gastronomisch restaurant. Met een aantal jaren praktijkervaring kun je doorgroeien als Maitre of als restaurantmanager en leidinggeven aan de gehele bedieningsbrigade. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Esther van Riet

Contactpersoon Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.