Zoeken
Menu
StudieMatch

Gastronoom/sommelier

Werken & leren (BBL)

Sommelier wijnglazen inschenken
vrouwelijke sommelier
Sommelier gerecht met wijn

In het kort

Heb jij een passie voor wijnen en weet jij precies welk gerecht daar het beste bij smaakt? En vind je het leuk om hier meer over te vertellen? Met de opleiding Gastronoom/Sommelier leer jij hoe je jouw gasten adviseert over de beste wijn- en spijscombinatie. Je leert ook hoe jij leiding geeft aan een team.

Is dit wat voor jou? Lees dan verder. 

Over jouw opleiding

Deze opleiding wordt gegeven als bbl-opleiding en dit betekent dat je veel praktijkervaring opdoet. Je gaat vier dagen in de week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Je komt één dag in de week naar school, waar je in onze speciaal ingerichte praktijklokalen aan de slag gaat.  

Tijdens de opleiding Gastronoom/Sommelier staat proeven centraal. Je leert over de verschillende smaken van wijnen. Maar je leert ook alles over gerechten en welke ingredi√ęnten er worden gebruikt. Zo weet jij precies welke wijn het beste bij een gerecht past.¬†

Brede kennis

Een belangrijk deel van lessen volg je samen met studenten van de opleiding Gespecialiseerd kok. Zo krijg je een beter beeld over hoe gerechten gemaakt worden en welke wijn daarbij past. Gastvrijheid is in deze branche belangrijk en daarom leer je hoe je om moet gaan met klanten.

Doorgroeien

In deze functie kun je doorgroeien tot restaurantmanager. Om je hiervoor klaar te stomen, krijg je ook les in leidinggeven. 

Wat ga ik doen?

Tijdens je opleiding tot Gastronoom/Sommelier leer je adviseren over gerechten en dranken. Maar je volgt ook commerciele vakken en leer je hoe jij de beste wijn inkoopt. De opleiding duurt afhankelijk van je vooropleiding 1 tot 3 jaar. 

Stage lopen

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt. Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding.

Je krijgt de kans om bij toffe horecabedrijven aan de slag te gaan. Zadkine werkt intensief samen met verschillende bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo ben jij goed voorbereidt op een succesvolle toekomst.  

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl. 

Locatie

Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant, ee hippe brasserie en ruime praktijklokalen waar je veel gaat oefenen. 

Aan het werk

Na je opleiding ga je aan de slag als gastronoom/sommelier in luxere restaurants of in kleinere specialistische bedrijven. Jij bent specialist op het gebied van wijnen en welke gerechten daar het best bij passen. Je bent verantwoordelijk voor de inkoop van wijnen en je hebt een leidinggevende rol. 

Expert in jouw vakgebied

Met jouw kennis vertel jij graag over de verschillende wijnen die jullie op de kaart hebben staan en welke het beste past bij hun gerecht. Je laat ze de verschillende wijnen ook proeven. Je serveert de gerechten aan tafel uit of doet de voorbereidingen aan tafel. Jij doet er alles aan om jouw gasten tevreden te houden.

Als gastronoom/ sommelier heb jij een belangrijke rol in het cre√ęren van de juiste sfeer in het bedrijf. Je werkt goed samen in een team en je vindt het niet erg om op wisselende werktijden te werken.

Vervolgopleidingen

Wil je nog meer leren? Aan het einde van de opleiding is er de gelegenheid om deel te nemen aan een officieel examen dat wordt erkend door de SVH en door de SWEN op niveau 2. 

Als gastronoom-sommelier ben je de ideaal opgeleide chef de rang/sommelier in de bediening van een gastronomisch restaurant. Met een aantal jaren praktijkervaring kun je doorgroeien als Maitre of als restaurantmanager en leidinggeven aan de gehele bedieningsbrigade. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Esther van Riet

Contactpersoon Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.