StudieMatch
Zoeken
Menu

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg i.s.m. Zuidwester

Werk & School (BBL)

In het kort

Sommige mensen met een (verstandelijke) beperking kunnen niet altijd alles alleen. Met wat ondersteuning van hun begeleider kunnen zij wel zelf hun weg in het leven vinden. Er zijn echter ook mensen die dag en nacht volledige zorg nodig hebben. 

Tijdens deze opleiding leer je meer over onderstaande doelgroepen:

  • Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)
  • Matige tot ernstige verstandelijke beperking (MVB/EVB)
  • Ernstige meervoudige beperking (EMB)
  • Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Jij leert hoe je deze mensen bij alle onderdelen van het leven het beste kunt begeleiden of ondersteunen.

Het onderwijsprogramma is samen met zorgorganisatie Zuidwester samengesteld. Dit heeft veel voordelen voor jou. De deskundigheid van Zuidwester staat garant voor praktijkgestuurd onderwijs. Daarnaast is de specifieke werkmethodiek van Zuidwester verwerkt in het programma, zodat je direct goed kunt meedraaien in de begeleiding van de cliënten van Zuidwester.

Let op: je kunt deze opleiding alleen volgen als je werkt bij zorginstelling Zuidwester

Echt alles wat je wilt weten over de opleiding

Over jouw opleiding

Praktijkgestuurd leren

Bij deze opleiding staat jouw leervraag centraal en vanuit je leervraag werk je aan leerdoelen. Jouw leervragen en leerdoelen worden beïnvloed door de ondersteuningsvraag van de cliënten van Zuidwester. Samen met jouw eigen leercoach plan je je route binnen de opleiding. Tijdens dit praktijkgerichte leertraject zijn er onder andere workshops, e-learnings en praktijkopdrachten die aansluiten bij jouw persoonlijke leervraag. Je wordt zowel door medewerkers van Zuidwester als door docenten van Zadkine gecoacht. Daarnaast is de specifieke werkmethodiek van Zuidwester verwerkt in het onderwijsprogramma, zodat je direct goed kunt meedraaien in de begeleiding van de cliënten van Zuidwester.

Duur en studiebelasting

Je bepaalt samen met je coach van school, je begeleider op je werklocatie (BPV-begeleider) en je praktijkopleider van Zuidwester, de leerroute en het studietempo binnen de gestelde kaders en wettelijke normen en op basis van het kwalificatiedossier van jouw opleiding. De duur van de opleiding is afhankelijk van jouw leerroute en duurt maximaal 2,5 tot 3 jaar.

Studiebelasting

Naast je werk (20 uur) en schooldag (8 uur) heb je nog zo’n 10 tot 12 uur per week nodig voor het uitvoeren van je opdrachten en het voorbereiden op de examens voor Nederlands, rekenen en Engels (alleen bij MZ4).

Mariëtte Brand

Docent Maatschappelijke Zorg

Wil je meer informatie over deze opleiding? Neem gerust contact met me op.

Monique Hagen

Studieloopbaanbegeleider

Wilt u meer informatie over deze opleiding? Neem gerust contact met me op.