vragen
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25490
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Gezondheidsondersteuning

Tandartsassistent

Als tandartsassistent zorg jij ervoor dat alles in de praktijk reilt en zeilt. Jij bent namelijk het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Als je werkt als assistent in de gezondheidszorg, dan werk je met mensen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden die rekenen op jouw deskundige hulp en advies. 

 • De opleiding

  Jij bent de spil in een tandheelkundige praktijk of op de afdeling. Als patiënten een vraag hebben of een afspraak willen maken, komen ze bij jou. Als tandartsassistent bied je ondersteuning aan de tandarts. Je assisteert aan de stoel, geeft voorlichting en instructie. Ook verzorg je de administratie, maakt afspraken en houd je de voorraad bij.

  Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding Tandartsassistent.

  beeld bij tandartsassistent/stoel

  • Meer over deze opleiding

   Het basisdeel
   Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. Na het afronden van het basisdeel kies je voor het profieldeel en ga je je specialiseren voor je latere beroep. Vakken die je krijgt hebben te maken met je toekomstige beroep.

   Het profieldeel
   Na het afronden van het basisdeel ga je verder met jouw profieldeel, in dit deel van de opleiding ga je je verder specialiseren. In dit deel van de opleiding ga je je verder specialiseren.

   Tijdens de opleiding leer je het vak door theorie- en praktijklessen. Natuurlijk ga je niet alleen naar school. Bij voldoende studieresultaten en de juiste houding ga je ook op stage. Dan kun je laten zien dat je geschikt bent voor het vak en dat je later als tandartsassistent aan de slag kunt gaan

   Keuzedelen
   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Persoonskenmerken

   Als tandartsassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk en stressbestendig bent. Jij bent nl. de schakel tussen tandarts en patiënt. Je werkt professioneel. Dat betekent dat je klantvriendelijk bent en in staat bent in stresssituaties rustig te handelen. Ook kun je nauwkeurig met persoonlijke gegevens omgaan en ga je respectvol met mensen om.

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.
  • Opleidingskosten

   Je betaalt lesgeld als je op 1 augustus van een studiejaar 18 jaar of ouder bent. De hoogte van het lesgeld wordt ieder jaar vastgesteld. Voor schooljaar 2016/2017 is de hoogte van het lesgeld € 1137,00.
   Daarnaast betaal je aan de opleiding een bedrag aan boekengeld en leermiddelen. De hoogte van dit bedrag is voor iedere opleiding verschillend.

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

  • Toelatingseisen

   Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

   • Je hebt je uiterlijk 1 april aangemeld. Mocht je pas na 1 april je keuze maken, dan kan het zijn dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze. Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Je kunt met een niveau 4 opleiding starten als je in het bezit bent van:

   • Een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg)
   • Een gelijkwaardige opleiding.

   Aanbevolen

   Gezien de studiebelasting die bij deze opleiding hoort, bevelen wij een diploma vmbo theoretische leerweg aan als minimale vooropleiding.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9523762,4.5533833)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag bij de tandarts, de orthodontist of op de afdeling mondziekten en kaakchirurgie van een ziekenhuis. Na het volgen van een cursus kun je ook aan de slag als preventie-assistent.  

  • Het Beroep

   Je werkt nauw samen met de tandarts en met je collega's. Jij hebt het eerste contact met de patiënt. Je maakt afspraken en controleert de patiëntgegevens. Je geeft advies over mondzorg en het voorkomen van tandheelkundige problemen.

   Je zorgt ervoor dat behandelingen vlot verlopen. Je bereidt behandelingen voor, assisteert aan de stoel of maakt materialen klaar. Ook de hygiëne van de behandelruimten, medische apparatuur en instrumenten heb jij prima voor elkaar.

   Als goede tandartsassistent zorg je voor de dagelijkse organisatie van de praktijk. Met je collega's bespreek je de taakverdeling, plan je de behandelingen en houd je de patiëntendossiers op orde.

   Je moet goed met allerlei mensen overweg kunnen, want je krijgt dagelijks te maken met patiënten van diverse leeftijden en verschillende achtergronden.

   Zelfstandig werken en goed organiseren zijn essentieel. Ook moet je flexibel en communicatief vaardig zijn.

  • Vervolgopleiding

   Doorstuderen kan natuurlijk ook. Je kunt dan de hbo-opleiding Mondzorgkunde gaan volgen. Werken bij de opleiding tandartsassistent behoort ook tot de mogelijkheden.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Infoshop

   Het kan heel goed zijn dat je al lang precies weet welke richting je op wilt. Dat is fijn en scheelt zorgen!

   Maar soms valt het niet mee om de juiste keus voor een opleiding te maken, zeker als je nog jong bent. Waar moet je nu op letten? Is alleen maar bedenken of iets 'leuk' het enige wat telt, of moet je ook naar andere zaken kijken zoals kans op werk? En als je straks een baan hebt, passen jouw karakter en je eigenschappen wel bij wat er dan van jou gevraagd wordt? Dat kan lastig zijn om in je eentje te bedenken.

   Voor al deze vragen en veel meer is er de Infoshop. Daar zitten mensen voor je klaar om met je mee te denken en je te helpen een goede keus te maken. Een afspraak maken is wel verstandig, dan weet je zeker dat er genoeg tijd voor je is. De Infoshop is gevestigd in de Bibliotheek in Rotterdam-Centrum.

   meer over de infoshop

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. Op dit moment is de laatste Open dag van het schooljaar geweest.

   Maar dat betekent niet dat we je niet kunnen helpen! Heb je nog vragen? Bel of mail de Infoshop of de contactpersoon van jouw opleiding (te vinden op iedere opleidingspagina). Of meld je aan voor een meeloopdag en kom ervaren hoe jouw toekomstige opleiding er uitziet.

    

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  'Als klein meisje vond ik het geweldig om naar de tandarts te gaan. Gebiologeerd keek ik dan om mij heen naar al die vreemd uitziende instrumenten. Maar het mooiste van al vond ik de stoel. Destijds had ik natuurlijk nog geen idee hoe al dat tandartsgereedschap werkte. Maar nu ik deze opleiding ben begonnen, heeft het vak bijna geen geheimen meer. Dat komt vooral doordat je veel handelingen oefent. Gewoon op school, in de nagebouwde tandartspraktijk. Harstikke leuk'.
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25490
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.