Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Opticien, Certificaat Assortimentsbeheer optiek en assisteren bij refractie

Certificaatgericht volwassenonderwijs (ODT)

mbo certificaat Opticien Zadkine
mbo certificaat Optiek Zadkine
Assisteren bij refractie Opticien Zadkine

In het kort

Heb je wel eens gedacht aan een carrière in de boeiende wereld van de optiek? Waar je klanten helpt aan een modieuze oplossing voor hun kijkwensen? En waar je door kunt groeien? Maak nu kennis met de wereld van de optiek door het volgen van deze cursus. Haal het mbo-certi­ficaat en je kunt meteen aan de slag in de optiekbranche.

In drie maanden leer je assisteren bij refractie en het voeren van assortimentsbeheer, zodat je al gelijk kan werken in een optiekwinkel.

Over jouw cursus

De optiekmarkt zal de komende jaren blijven groeien door de toenemende vergrijzing onder de bevolking en door de toenemende bijziendheid (myopie) bij kinderen als gevolg van intensief beeldschermgebruik. Met name producten als brillen en contactlenzen zullen ingezet gaan worden als hulpmiddel.

Het mbo-deelcertificaat is nieuw in de optiek. Wat houdt het in?
Als je geïnteresseerd bent in de optiek kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met het vak. Je loopt drie maanden lang stage bij een optiekbedrijf, en volgt daarbij ook vakken op school. Deze periode wordt vervolgens afgesloten met een deelcertificaat op mbo-niveau.

Mocht je na het behalen van het deelcertificaat enthousiast zijn geworden, en de optiekopleiding willen gaan volgen, dan krijg je vrijstelling voor de vakken die tijdens deze drie maanden zijn behaald.

Wat leer je?

In het certificaat komen twee thema's aan de orde:

  • Assortimentsbeheer optiek: Je leert om het assortiment op de juiste wijze te beheren, zodat het optiekbedrijf altijd beschikt over de benodigde artikelen. Dit kan bijvoorbeeld voor een klant betekenen dat zij altijd het gewenste product in het optiekbedrijf kan verkrijgen en mede daarom terugkeert. 
  • Assisteren bij refractie (oogmeting): je voert assisterende werkzaamheden  uit met betrekking tot de refractie, waarbij basisinformatie over de klant wordt geïnventariseerd en automatische metingen worden uitgevoerd.

Je sluit de cursus af met een examen. Heb je het examen afgerond met een voldoende? Dan ontvang je een landelijk erkend mbo-certificaat! 

Locatie

Voor het behalen van dit mbo-certificaat ga je een dag in de week naar school en leer je in de praktijk (minimaal 2 dagen per week) bij een opticien.

Dit kun jij na deze cursus

Na het volgen van deze cursus ben je direct inzetbaar in de optiekbranche voor het assisteren bij de refractie en het voeren van assortimentsbeheer. Nog niet uitgeleerd? Je kan dan de BBL-opleiding Opticien (niveau 4) volgen. Je krijgt dan vrijstellingen voor het deel dat je al met het mbo-certificaat hebt behaald.

Met een cursus of opleiding ben je verzekerd van een leuke baan in een interessante branche: www.ziewatjekan.nl

Vervolgopleiding

Match

Opticien

Opticien bbl-opleiding Zadkine

De Kosten

  • Cursus: € 1.245,- (scholing is vrijgesteld van btw)
  • Studiemateriaal: € 100,-
  • Examen: € 150,-

Goed om te weten:

Heb je geen werk? Dan kan je met het volgen van deze cursus maximaal drie maanden vrijstelling van sollicitatieplicht krijgen en drie maanden behoud van jouw uitkering. Uitkeringsgerechtigden kunnen uitsluitend met instemming van UWV of gemeenten het scholingstraject volgen als er is sprake van een baanintentie of baangarantie. Door de samenwerking met het UWV betaalt jouw werkgever 50% van de opleidingskosten. De andere 50% betaalt het UWV.

Toelatingsvoorwaarden

  • Je bent in het bezit van een mbo niveau 3- of 4 -diploma.
  • Bij het aanmelden van deze cursus ben je werkzaam in een erkende optiekwinkel, of je gaat er starten met werken bij aanvang van de cursus. Mocht je geen werkgever kunnen vinden, dan kunnen wij je helpen bij het zoeken naar een geschikte werkgever.

Kom langs

Hans Jaap Abma

Opleidingsmanager Optiek College

Heb je een vraag over deze cursus? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan