StudieMatch
Zoeken
Menu

Hoe werkt het mbo?

Na de middelbare school kun je kiezen voor een mbo-opleiding. Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Vmbo en mbo, het lijkt op elkaar. Toch gaan de dingen op het mbo net even anders. Dit staat jou straks te wachten. 

Heb je andere vragen of spreek jij liever iemand persoonlijk die jou ook kan helpen bij het maken van een studiekeuze voor een mbo-opleiding? Neem dan contact op met het Studiekeuzecentrum

Wat is het mbo?

Het mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Dat betekent dat jij leert voor een beroep. Je kunt kiezen uit 500 mbo-opleidingen op verschillende niveaus: mbo niveau 1, mbo niveau 2, mbo niveau 3 en mbo niveau 4. Een ding hebben alle opleidingen gemeen en dat is de drievoudige kwalificatie. De wat?! Dat zit zo.

Op het mbo word jij:  

  • Opgeleid voor een vak 
  • Opgeleid voor een vervolgopleiding 
  • Opgeleid voor goed burgerschap

Op welke manier wil jij leren?

Op het mbo kun jij op verschillende manieren leren. Je kunt ervoor kiezen om veel tijd op school door te brengen. Of je combineert werken met leren. Voor beide manieren ontvang je hetzelfde diploma. Het is dus aan jou: hoe wil jij leren? 

Beroepsopleidende leerweg (bol) 

Een mbo bol-opleiding staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt een of meerdere stages om praktijkervaring op te doen. Deze optie wordt het vaakst gekozen door studenten. 

Bekijk hier alle bol-opleidingen van Zadkine

Beroepsbegeleidende leerweg (bbl) 

Een mbo bbl-opleiding staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Hier werkt het precies andersom. Je begint direct met werken en gaat maar een of twee dagen naar school. Wil je een bbl-opleiding volgen, dan heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. 

Bekijk hier alle bbl-opleidingen van Zadkine
 

Studeren bij Zadkine, zo werkt het mbo
Studeren bij Zadkine, zo werkt het mbo

Welke niveaus zijn er?

Het mbo biedt opleidingen op 4 verschillende niveaus. Op welk niveau je begint, hangt af van jouw vooropleiding. Dit zijn de niveaus: 

Is dit jouw vooropleiding? Zo stroom je door naar het mbo.
Is dit jouw vooropleiding? Zo stroom je door naar het mbo.

Welk diploma heb je nodig?

Op welk niveau jij begint, hangt af van jouw vooropleiding. Welk diploma heb jij? 

Hoe lang duurt een mbo-opleiding?

Dat verschilt per niveau. Over het algemeen geldt: hoe hoger het niveau, hoe langer de opleiding duurt. 

  • De mbo-opleidingen op niveau 1 duren een jaar. 
  • De mbo-opleidingen op niveau 2 duren een tot twee jaar. 
  • De mbo-opleidingen op niveau 3 duren twee tot drie jaar. 
  • De mbo-opleidingen op niveau 4 duren drie tot vier jaar.
Je bent klaar met je mbo-opleiding tussen de een en vier jaar.
Je bent klaar met je mbo-opleiding tussen de een en vier jaar.

Doorstuderen

Denk je eraan om door te studeren? In het mbo kun je opleidingen stapelen. Dat betekent dat je na een mbo niveau 3-opleiding een mbo niveau 4-opleiding kunt volgen. Meestal ben je met een vervolgopleiding binnen het mbo sneller klaar. Met een diploma op mbo niveau 4, kun je een opleiding op het hbo volgen. 

Van mbo naar hbo 

Ben jij van plan om door te stromen naar het hbo? Voor een aantal opleidingen werken we samen met een hogeschool. Hierdoor kun jij tijdens of direct na je mbo-opleiding je voorbereiden op het hbo. Door bijvoorbeeld extra onderdelen te oefenen waarmee jij te maken krijgt op het hbo. 

Rotterdam Academy

Heb jij je mbo 4-diploma op zak en wil je naar het hbo? Maar vind je 4 jaar te lang. Kies dan voor een Associate degree (Ad). Dit is een tweejarige hbo-opleiding. Je behaalt een diploma op het niveau tussen mbo niveau 4 en hbo-bachelor in. Samen met Albeda en Hogeschool Rotterdam zijn we Rotterdam Academy gestart.

Colleges

Bij Zadkine kun je kiezen uit 12 verschillende scholen. Wij noemen dit colleges. Elk college geeft een vakrichting aan, zoals horeca, business, veiligheid of beauty & fashion. Onder een college vind je alle mbo-opleidingen die bij elkaar horen. Dat maakt het makkelijk om je te oriënteren. 

Heb jij interesse in een bepaalde richting? Bijvoorbeeld omdat jij wilt werken in het bedrijfsleven, in de horeca of in de zorg? Scroll eens door alle colleges.

Wanneer kan je starten?

Op het mbo kun je op twee momenten starten met een opleiding: in februari en in augustus. Bij sommige opleidingen zijn er meerdere momenten om te starten. Het startmoment van jouw opleiding vind je op de opleidingspagina.

Starten in augustus

Het schooljaar begint officieel op 1 augustus. De eerste schooldag start vaak later in augustus of soms zelfs in september. Dat hangt af van hoe lang de zomervakantie duurt bijvoorbeeld. Nadat jij geplaatst bent voor een opleiding, hoor je wanneer je eerste lesdag is.

Starten in februari

Sommige opleidingen starten in het midden van het schooljaar, namelijk in februari. Je stroomt dan halverwege in. Dit komt voor als je bijvoorbeeld te laat bent met aanmelden voor een mbo-opleiding of als je erachter komt dat je toch liever een andere opleiding volgt. 
 

Kies jouw mbo-opleiding

Zo, nu weet je hoe het mbo in elkaar steekt en kun je op je gemak een opleiding uitkiezen. Weet jij al wat je wilt gaan doen? Of heb je nog geen flauw idee? Een goed begin is het halve werk, zeggen ze. Begin eens bij het opleidingsoverzicht. Hier vind je alle mbo-opleidingen van Zadkine. 

Aanmelden voor een mbo-opleiding?

Een belangrijke datum om te weten voor het aanmelden voor een mbo-opleiding is 1 april. Dit kan je zien als een deadline voor het inschrijven bij een studie. Zorg dat jij je aanmeld voor 1 april, want dan heb jij het recht om te starten bij de opleiding van jouw keuze. Meld jij je hierna aan? Dat kan. Alleen is een plekje dan niet gegarandeerd. 

Om alles te weten over het aanmelden en andere dingen die te maken hebben met toelating bij Zadkine bekijk je de pagina 'aanmelden en toelating'.