Zoeken
Menu
StudieMatch

Doktersassistent

School & stage (BOL)

In het kort

Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten aan de telefoon en de balie. Daardoor moet jij soms belangrijke beslissingen nemen. Dat doe je samen met de arts of collega’s, maar soms ook zelfstandig. Ook voer jij bepaalde medisch-technische handelingen uit.  

Over jouw opleiding

Je werkt dagelijks voor de arts en voor patiënten. Voor hen ben je het eerste aanspreekpunt. Je krijgt te maken met diverse mensen, jong en oud en van verschillende culturen en achtergronden. Van jou wordt verwacht dat jij deskundige hulp en advies geeft en anticipeert op hun vraag. 

Wat leer je? 

Je leert hoe je een patiënt te woord staat aan de telefoon en aan de balie en hoe je bepaalde medische handelingen uitvoert. Ook leer je hoe je ervoor zorgt dat alles goed verloopt in de praktijk.  

Je meet de bloeddruk, verzorgt wonden en geeft injecties. In het laboratoriumonderzoek controleer je onder andere het glucose- en cholesterolgehalte. Je assisteert de arts bij kleine ingrepen. Je zorgt voor de juiste instrumenten en materialen en maakt ze na afloop schoon (steriliseren en desinfecteren). Ook geef je voorlichting en advies en houd je de medische administratie bij. 

Wie ben jij? 

Als je voor een dokter en patiënten werkt, is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent en rustig blijft in stresssituaties. Je werkt professioneel en nauwkeurig en je gaat respectvol met mensen om. 

De informatie over doktersassistent start bij 00:56.

Wat ga ik doen?

In drie jaar leer je het vak van doktersassistent. Je krijgt lessen in theorie en in de praktijk.  

De opleiding tot doktersassistent bestaat uit een basisdeel en keuzedelen. Het basisdeel is voor iedereen hetzelfde. Daarnaast kies je bij het keuzedeel waar jij je nog verder in wil verdiepen. Je krijgt theorielessen en praktijklessen. 

Wat is de basis? 

Het basisdeel bestaat uit praktijkvakken zoals Medisch Technisch Handelen en Triageren (intake en advies geven aan patiënten).  Bij theorievakken moet je denken aan medische kennis en Geneesmiddelenkennis, omgangskunde (sociale en communicatieve vaardigheden) en medische administratie. Ook krijg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Iedereen volgt deze (standaard)vakken. 

Het basisdeel duurt de gehele opleiding, namelijk drie jaar. 

In het eerste leerjaar krijg je een voorlichtingsmiddag over de keuzedelen die je kunt gaan volgen. 

Tijdens de opleiding leer je het vak door theorie- en praktijklessen. Natuurlijk ga je niet alleen naar school. Bij voldoende studieresultaten en de juiste houding ga je ook op stage. Dan kun je laten zien dat je geschikt bent voor het vak en dat je later als doktersassistent aan de slag kunt gaan. 

Wat kies jij? 

In het begin van het 2e leerjaar besluit je welke keuzedelen je gaat volgen. Je kunt kiezen uit twee pakketten: 

A. Triage, geneesmiddelenkennis en voorbereiding HBO of 

B. Triage, geneesmiddelenkennis en ondernemend gedrag. 

Heb je een voldoende gehaald voor je keuzedelen? Dan komen ze op je diploma te staan. Je toekomstige werkgever ziet dan meteen wat je in huis hebt. 

Als het past in je rooster, mag je ook keuzedelen volgen bij andere opleidingen van Zadkine. Je moet dan wel eerst toestemming vragen aan de examencommissie. 

Stage lopen

Heb je goede studieresultaten gehaald? En heb je de juiste houding om doktersassistent te worden? Dan mag je stagelopen in een huisartsenpraktijk en/of op een polikliniek in een ziekenhuis. 

Je begint daarmee in de tweede helft van het tweede leerjaar. Je loopt drie dagen per week stage en gaat twee dagen naar school. 
Je gaat in totaal rond de 1200 uur stage lopen. 

Locaties

Je krijgt les in het gebouw van Zadkine op de Marten Meesweg 50. Daar vind je bijna alle opleidingen van Gezondheid, Welzijn en Sport. Je kunt er makkelijk komen met het openbaar vervoer: het is maar een minuutje lopen van station Rotterdam Alexander (trein en metro). Ook de bus stopt vlak bij ons pand.  

Aan het werk

Wil je direct aan het werk? 

Met je diploma doktersassistent kun je direct gaan werken als doktersassistent bij een huisarts of polikliniek.  

studententevredenheid

Deze opleiding
7.8
Landelijk gemiddelde
7.5
Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je liever doorleren? 

Dat kan ook. Met dit diploma kun je meteen doorstromen naar een hbo-opleiding zoals Fysiotherapie, HBO-verpleegkundige of Praktijkondersteuner huisarts. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Hilde Romeyn-van Berkel

Leraar Doktersassistente

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.