Nieuws

Horeca loont

Bron: SMAAKmag.

Hij is een bekende in de Rotterdamse horeca. Niet omdat hij hele dagen aan de bar slijt, maar omdat deze horeca professional jarenlang kilometers aflegde achter de bar en in de bediening. Werken in de horeca doet hij nauwelijks meer, want de afgelopen veertien jaar vertaalt Gerard van der Wens zijn kennis en ervaring naar de dagelijkse praktijk van leerlingen van de horeca vakopleiding van het Zadkine Horeca College. Zelf bestiert hij in een team van vier mensen het fine dine restaurant Onder de Hofbogen. De keuken wordt gerund door vijf professionals. Allemaal ‘uit het vak’.‘Hier leiden we studenten op tot chef of bereiden we ze voor om in de betere horecagelegenheden als gastheer of -vrouw te werken’, zo licht Van der Wens toe.

De zaak vult zich met een heerlijk zachte knoflookgeur. Aan een tafel schenkt een vriendelijke jongeman een witte Chablis uit aan een elegante dame die samen met haar tafelheer een lekker hapje komt eten. ‘We zien de mensen graag hier in ons restaurant. Het geeft onze studenten de kans om ervaring op te doen. Ze leren lopen met dienblad en borden, maar bovenal leren ze zich als een attente, vriendelijke gastheer of gastvrouw te presenteren. Door te eten bij Onder de Hofbogen krijg je niet alleen een heerlijke lunch of een lekker diner, maar je draagt maatschappelijk letterlijk bij aan de training en ontwikkeling van young professionals.’

Alle gastvrouwen en heren zien er allemaal even verzorgd uit. Van der Wens: ‘Dat vind ik nou echt mooi om te zien. Mensen hebben hun mond vol over de jeugd. Dat ze alleen maar kunnen hangen of niet iets bijdragen in hun dagelijks leven, maar moet je ze hier zien lopen! Donkere broek, wit gestreken overhemd, strakke kapsels en kijk naar de chefs. Ieder kombuis even strak gestreken. Ik krijg soms kippenvel als ik die kanjers goed zie presteren in ons restaurant.’

Vetsmelters en slepers

Als een gastvrouw achter de bar iets te hard met het glaswerk omgaat, wordt al snel duidelijk dat Onder de Hofbogen een typisch Rotterdamse aangelegenheid is. In duidelijke termen en licht humoristisch wordt meteen een rake opmerking geplaatst. ‘Kijk iedereen is hier gelijkwaardig’, zo vertelt Van der Wens. ‘En fouten maken mag. Graag zelfs, want daar leren we van. Maar we leren onze studenten ook een beetje om in een wereld, waarin het hard werken is en duidelijkheid soms niets te wensen overlaat, zich staande te houden. Hier vind je nog termen als vetsmelters en slepers.’ Het is soms ook lastig en veelal zoeken als docent en mentor naar de juiste modus: ‘Het is hier ouwe jongens krentenbrood. Iedereen gaat goed en leuk met elkaar om. Als docententeam, maar ook, zo durf ik te zeggen, als studenten onderling. Tegelijkertijd weet iedereen ook waar hij of zij aan toe is. Ik heb respect voor mijn studenten en ik weet zeker dat zij respect hebben voor mij. We maken hier namelijk wel duidelijke afspraken met elkaar. Dat zijn we gewend.’

Dat is misschien ook wel de reden waarom je in een aantal grote, mooie zaken in Rotterdam en omstreken de oud leerlingen van de horeca vakopleiding tegenkomt. ‘Een aantal heeft echt mooie posities verworven. Dat komt omdat ze geleerd hebben zich aan afspraken te houden, het vak echt verstaan en gewoon plezier hebben in het toveren van een glimlach op het gezicht van de gast.’

Lees verder

In het magazine staan ook interviews met onder andere studenten van de 010 Bar Academy en de horeca opleiding. En ook docenten komen aan het woord! Lees hier het volledige stuk.

Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.