vragen
bol - niveau 2
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25416
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Veva

Veva 2 Servicemedewerker gebouwen

Dit is delpagina van VeVa Servicemedewerker gebouwen, één van de vakrichtingen van de hoofdopleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa).

Helaas zijn er geen beschikbare plaatsen meer binnen deze veiligheidsopleiding. Daarom kun je je niet meer aanmelden. We wensen je succes met je verdere studiekeuze! 


 

 • De opleiding

  Met de uitstroom Servicemedewerker gebouwen kun je gaan werken bij de genie, het bouwbedrijf van de Koninklijke Landmacht. Bij de genie kom je ongeveer dezelfde functies tegen als bij bouwbedrijven, zoals timmerman, metselaar, elektricien, installateur en machinist op een kraan of grondverzetmachine. De servicemedewerker gebouwen verricht (preventief) onderhoud in en rondom gebouwen. Dit betreft zowel (technische) installatie- als bouwtechnische en onderhoudswerkzaamheden. Met de opleiding Servicemedewerker gebouwen kun je bij defensie op twee plaatsen terecht. Namelijk bij de Pantsergenie of de Constructiegenie. Mocht je na je opleiding toch buiten Defensie aan de slag willen, dan biedt deze vakrichting een mooie basis voor uiteenlopende functies in de bouw.

  Zadkine-student Remon neemt je mee door zijn opleiding Veiligheid en Vakmanschap, uitstroomrichting Servicemedewerker gebouwen.

   

  • Meer over deze opleiding

   Met de vakrichting Bouw kun je gaan werken bij de genie, het bouwbedrijf van de Koninklijke Landmacht. Bij de genie kom je ongeveer dezelfde functies tegen als bij bouwbedrijven, zoals timmerman, metselaar, elektricien, installateur en machinist op een kraan of grondverzetmachine. Je werkt aan het aanleggen van bruggen of bouwt complete compounds met gebouwen, bunkers, observatieposten en douches. Op uitzending kun je ook worden ingezet bij de wederopbouw van openbare gebouwen, het herstellen van wegen en het aanleggen van waterpompen. Mocht je na je opleiding toch buiten Defensie aan de slag willen, dan biedt deze vakrichting een mooie basis voor uiteenlopende functies in de bouw.

   De servicemedewerker gebouwen verricht (preventief) onderhoud in en rondom gebouwen. Dit betreft zowel (technische) installatie- als bouwtechnische en onderhoudswerkzaamheden. Globaal kunnen de belangrijkste werkzaamheden van de servicemedewerker gebouwen worden samengevat onder:

   • Verrichten van preventief onderhoud aan (technische) installaties
   • Verrichten van preventief onderhoud aan gebouwen en omgeving
   • Opsporen, analyseren en verhelpen van storingen

   Bij deze opleiding volg je het vaste keuzedeel: Veiligheid & Vakmanschap 2

  • Het verschil tussen BOL en BBL

   Bij veel opleidingen heb je de keuze tussen twee leerwegen, bol of bbl. Wil je vooral op school lessen volgen en praktijkervaring opdoen via stages, dan kies je voor de beroepsopleidende leerweg (bol). Wil je juist veel praktijkervaring opdoen in een bedrijf en maar één of twee dagen per week naar school, dan is de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) je op het lijf geschreven. Bij Zadkine haal je het beste uit jezelf!

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Omdat je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze. Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Vooropleidingseis: vmbo basis

   Niet iedereen is geschikt voor een VeVa opleiding die jou voorbereid op een baan bij Defensie. Omdat wij het belangrijk vinden dat je een opleiding start die bij je past, gaan we met jou aan de slag middels een intakedag.

   Op deze dag toetsen we jouw fysieke vaardigheden door je o.a. een coopertest en bootcamp te laten doen. Daarnaast kijken we ook naar competenties die horen bij het beroepsprofiel. We kijken naar je inzet, of je kunt doorzetten, of je discipline hebt, het gedrag wat je laat zien en hoe gemotiveerd je bent om deze opleiding te volgen. We vinden het ook belangrijk dat je kunt omgaan met druk, dat je kunt samenwerken en hoe je communiceert met anderen. Na het ochtendprogramma volgt er een gesprek waarin je laat zien wie je bent en motiveer je jouw keuze voor de VeVa opleiding. Ook dien je een VOG te overhandigen.

   Alle resultaten samen maken of je een positief of negatief opleidingsadvies krijgt. Als je een positief opleidingsadvies krijgt, gebeurt plaatsing op volgorde van aanmelding.

   Ben je niet door de intake heen gekomen dan kom je in aanmerking voor een gesprek bij een loopbaancoach. Deze helpt jou verder bij het zoeken naar een andere geschikte opleiding.

  • Opleidingskosten

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

  • Leer en stagebedrijven

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Campusplein 16
  Campusplein 16, 3192 CD, Rotterdam Hoogvliet (51.8563819,4.3613067999999986)
  • Campusplein 16

   Campusplein 16
   3192 CD Rotterdam Hoogvliet
   T (010) 303 32 30

   Bol- en bbl-opleidingen veiligheid en beveiliging, veiligheidscursussen en trainingen aan particulieren en bedrijven. Komt u met de auto? Navigeert u dan naar de Lengweg.

   DOWNLOAD LOCATIEGIDS

   In het nieuwe gebouw aan het Campusplein biedt de Zadkine Veiligheidsacademie alle opleidingen Veiligheid en Beveiliging, zowel in bol, bbl als in maatwerktrajecten en cursussen.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

  • Wij zijn een Centrum voor Excellent Vakmanschap -Grondoptreden en Veiligheid- in opdracht van Defensie. Dat betekent dat wij de door Defensie landelijke benoemde expert zijn op het gebied van Grondoptreden en Veiligheid, voor de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) die wij samen met Defensie aanbieden en doorontwikkelen binnen Paars Partnerschap. Defensie is ook actief betrokken in werving van nieuwe studenten tijdens Open dagen.

  • Wij zijn lid van Paars Partnerschap. Een samenwerking bestaande uit zeven roc’s die samen met Defensie landelijke door- en uitstroomopleidingen verzorgen voor Defensiepersoneel. Deze opleidingen vinden zowel op de locaties van de roc's als op locaties van Defensie plaats. Naast de door- en uitstroomopleidingen verzorgt Paars Partnerschap met veertien partner-roc’s ook de instroomopleidingen (VeVa) voor Defensie.

  • Wij werken nauw samen met de Politie waar het gaat om de opleidingen Beveiliger 2 met ori├źntatiejaar Politie en Handhaver Toezicht en Veiligheid met keuzedeel Politie. Deze studenten lopen stage bij de Politie. Daarnaast ontwikkelen en verbeteren wij continu het onderwijs samen met de Politie. De Politie is ook actief betrokken in werving van nieuwe studenten bij onze Open dagen.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Vervolgopleiding

   Je kunt hierna doorstromen naar de interne opleidingen binnen Defensie. Is Defensie toch niets voor jou dan heb je altijd een erkend mbo-diploma op zak. Het bedrijfsleven neemt graag mensen aan die bij Defensie hebben gewerkt, omdat deze bekend staan als gedisciplineerde vakmensen.
  • Beroepen

   Waar kun je bij defensie aan de slag?
   Met de opleiding Servicemedewerker gebouwen kun je bij defensie op twee plaatsen terecht. Namelijk bij de Pantsergenie of de Constructiegenie. Beide worden op de pagina verder toegelicht.

   Pantsergenie
   Pantsergenisten worden wel de bouwvakkers van het gevechtsveld genoemd. Hun prioriteit is dan ook ondersteuning van het gevecht door het verzorgen van mobiliteit en contramobiliteit. Bij mobiliteit wordt het terrein dusdanig geconditioneerd dat eigen eenheden geen hinder hebben van natuurlijke en/of kunstmatige hindernissen zoals bijvoorbeeld water en mijnenvelden.

   Bij contramobiliteit werkt het net andersom. Hier ga je het terrein dusdanig conditioneren zodat vijandige eenheden moeten stoppen of sterk worden vertraagd. Dit resulteert in bijvoorbeeld het leggen van mijnen, het vernietigen van bruggen of het misleiden door valse sporen. Dit alles doet de pantsergenie met veel verschillende voertuigen en materiaal zoals bergingstanks, brugleggende tanks en pantservoertuigen vol met pneumatisch gereedschap. Ook kun je als sappeur in een peloton ingedeeld worden. Sappeurs maken verdedigingswerken door het maken van bijvoorbeeld tankgrachten of door met explosieven gaten in wegen te slaan.

   Mogelijke functies bij de pantsergenie:

   • Onderofficier genie
   • Soldaat genie
   • Soldaat genie/chauffeur
   • Soldaat chauffeur rupsvoertuig genie

   Constructiegenie
   De constructiegenie is een veelzijdige eenheid binnen de Landmacht. Bij de constructiegenie werken de bouwvakkers en vaklieden van weg- en waterbouw, bouw-, installatie- en elektrotechniek. Hier zitten dus de timmermannen, metselaars, elektriciens en installateurs. Ook werken hier de specialisten voor het aanleggen van bruggen, het bouwen van onderkomen en deze voorzien van alle faciliteiten (zoals douches). Op uitzending helpen ze bij de wederopbouw van woningen en het aanleggen van bijvoorbeeld bruggen en waterpompen. De constructiegenie heeft veel verschillende voertuigen zoals graafmachines, bulldozers,

   hijskranen, pompinstallaties en gereedschap. Ook heeft de constructiegenie een eigen duikpeloton. Deze voeren search- en constructiewerkzaamheden uit onder water. Er is ook een CBRN compagnie. Dit zijn de specialisten op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire middelen.

   Mogelijke functies bij constructiegenie:

   • Onderofficier genie
   • Soldaat genie/chauffeur
   • Soldaat genie schipper
   • Soldaat genie bouwtechniek
   • Soldaat genie elektrotechniek
   • Soldaat genie installatietechniek
 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Voorlichtingsavonden VeVa

   Voorlichtingsavonden

   Donderdag 17 mei 2018

   Tijdstip
   19.00 - 21.00 uur. Inloop vanaf 18.30 uur

   Locatie
   Zadkine Veiligheidsacademie, Campusplein 16

   Aanmelden
   Meld je online aan voor de voorlichting via de aanmeldknop op de opleidingspagina –Veiligheid en Vakmanschap 2 of in de Studiewijzer (op zadkine.nl). Wees er snel bij want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per voorlichting. Een aanmelding is geen garantie voor een plaats. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.
  • Open dagen

   Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

   Schrijf je in voor de Open dagen

  • Meeloopdagen

   Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Informatieaanvraag VeVa SMG

bol - niveau 2
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25416
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.