vragen
bol - mbo niveau 3
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23163
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Sport & Bewegen

Sport- en bewegingsleider

Bij de sportopleidingen van Zadkine mag je zelf veel sporten, maar bij de opleiding komt ook flink wat leerwerk kijken, onderschat dat niet. Jouw uiteindelijke doel is om later andere mensen te laten bewegen. Je brengt bijvoorbeeld ouderen in beweging, je gaat sporten met kinderen of je probeert gehandicapten te activeren met sportieve activiteiten.

 • De opleiding

  Zoek je een opleiding waarbij je sportactiviteiten leert aanbieden aan verschillende, specifieke doelgroepen?
  Heb je voldoende verantwoordelijkheidsgevoel, een professionele beroepshouding en vind je het leuk om een training of bewegingsactiviteit te begeleiden? Dan is de opleiding Sport- en bewegingsleider zeker iets voor jou! Lees verder over de opleiding, het werk en de toekomstmogelijkheden van de Opleiding Sport- en bewegingsleider. 

  • Meer over deze opleiding

   Leren, coachen en trainen

   Bij onze opleiding word er van je verwacht dat je het beste uit jezelf haalt. Je zult moeten presteren om elke keer een stap verder te komen. Zo'n stap noemen we een prestatie. Wanneer je de laatste prestatie hebt behaald ben je klaar voor het echte examen.

   Een leerjaar is dus opgebouwd in prestaties, die 4-6 weken duren. Het 1e leerjaar is opgebouwd uit 7 prestaties waarin alle vakken een aandeel hebben. Aan het einde van de prestatie lever je de eindproducten in en/of maak je een toets. Om een prestatie te behalen moet je een voldoende halen voor jouw beroepshouding en de voorwaardelijke onderdelen. Om aan je examen te mogen beginnen moeten alle prestaties binnen een kerntaak met een voldoende zijn afgesloten.

   Tijdens de opleiding leer je om verschillende sporten te beoefenen, zodat je later deze sporten kan begeleiden. Je leert ook hoe je wedstrijden, toernooien en evenementen kan organiseren.

   Je gaat later werken met mensen. Respect en sociale vaardigheden zijn daarbij belangrijke uitgangspunten, maar je moet ook het één en ander afweten van spieren en gewrichten, zodat je blessures kunt voorkomen. En om zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren leer je natuurlijk allerlei spellen, activiteiten en vormen van sport.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen.

   In het eerste leerjaar wordt het keuzedeel Gezonde Leefstijl aangeboden.  De keuzedelen voor de jaren daarna moeten nog vastgesteld worden.

   Als je keuzedelen met succes hebt afgerond, dan ontvang je een bondsdiploma.

   Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Omdat veel docenten uit de praktijk komen weten wij wat het is om later goed je werk te doen. Wij leren je niet alleen hoe je anderen kunt motiveren en hoe je voor een groep moet staan, maar ook hoe je met de juiste mentaliteit je werk kunt doen. Sportiviteit staat bij ons hoog in het vaandel, maar ook dat je doet wat je zegt en dat je er echt voor gaat.

   Ons doel is jou te helpen je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. Dat doen we aan de hand van onze waarden: attent, uitdagend, waardevol, optimistisch en vindingrijk.

   Persoonskenmerken

   Werken in de sector Sport en Bewegen betekent dat je een professionele beroepshouding moet hebben. Het werk dat je gaat doen is lichamelijk inspannend, maar er wordt ook van jou verwacht dat je mensen enthousiast kunt maken om te gaan bewegen. Je geeft het  goede voorbeeld hoe je met mensen om moet gaan en je hebt verantwoordelijkheidsgevoel.

   Je kunt ook goed samenwerken, instructies opvolgen en je houden aan regels. Daarnaast is het belangrijk dat je plezier hebt in bewegen, mensenkennis hebt en enthousiast bent, dat je het leuk vindt om les te geven en dat je anderen kunt motiveren en stimuleren.  Een goede conditie en tot het uiterste willen gaan, zijn belangrijke eigenschappen van een student Sport & Bewegen. Daarnaast verwachten we interesse in veel verschillende sporten en algemene kennis van topsport, evenementen, enz. Herken jij jezelf hierin, dan is Sport en Bewegen echt iets voor jou. 

   Een dagje meelopen?

   Bij de opleiding sport- en bewegen kun je een dagje meelopen. Zo maak je mee wat er later in de opleiding van je wordt verwacht.

   De meeloopdagen van sport- en bewegen zijn:

   - 16 november 2017
   - 20 december 2017
   - 8 februari 2018
   - 22 maart 2018
   - 26 april 2018
   - 31 mei 2018.

   Je kunt je aanmelden voor een meeloopdag via de speciale button op de website, maar een mail sturen naar sbmeeloopdag@zadkine.nl kan ook.

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   Je leert voor een beroep in de sector van Sport en Bewegen. Daarom werkt Zadkine nauw samen met externe partners zodat jij tijdens de opleiding een geschikte stageplaats hebt. Wij werken ook samen met verschillende organisaties bij het realiseren van projecten en evenementen, denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van de marathon van Rotterdam en onze samenwerking met Sparta.

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Om toegelaten te worden tot de opleiding Sport- en bewegingsleider heb je één van de volgende diploma's nodig:

   • vmbo-kbl/gl/tl
   • mavo-diploma
   • mbo-diploma niveau 2
   • overgangsbewijs havo-4

   Aanvullende wettelijke eisen

   • Je toont aan te beschikken over de benodigde praktische bedrevenheid in bewegingsactivitei.
   • Je hebt een voldoende op de sporttest.
   • Voor de sporttest wordt een puntensysteem gehanteerd met een cesuur (grens) van 5,5 waar de grondmotorische eigenschappen worden getest.
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

  • Rotterdam

   Sparta Rotterdam is een betaald voetbalclub uit Rotterdam. Sparta werd opgericht in 1888 en is daarmee de oudste club in het betaald voetbal in Nederland.

  • Rotterdam

   Met maar liefst drie wereldrecords staat de Rotterdamse marathon zowel nationaal als internationaal bekend als een toonaangevend loopevenement. Met een supersnel parcours, een uitstekende, innovatieve organisatie, een inspirerend publiek en een unieke sfeer op onder meer de Coolsingel is de Marathon Rotterdam uitgegroeid tot de grootste marathon én het grootste eendaagse sportevenement van Nederland.

 • Na je diploma

  Je kunt gaan werken in de sector sport en bewegen in bijvoorbeeld zwembaden, fitnesscentra of een sportvereniging. Doorstuderen kan natuurlijk ook. Je kunt doorstromen naar de niveau 4 mbo opleidingen Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport en naar de opleiding Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid.

  Toekomstige werkplekken

  De sport- en bewegingsleider kan werkzaam zijn bij zwembaden, fitness- en gezondheidscentra, buitensportondernemingen, sportbuurtwerk, sociaal cultureel werk, organisaties voor sportevenementen, overheidsinstellingen (o.a. politie, defensie of justitiële inrichtingen), naschoolse en buitenschoolse opvang en sportverenigingen.

  • Het beroep

   Wat kan ik hiermee worden?

   Een sport- en bewegingsleider is een echte professional. Sporten en bewegen is natuurlijk het belangrijkste deel van je werk, maar in je werk moet je ook administratief werk doen. Je maakt bijvoorbeeld een planning voor een sporttoernooi en je zorgt er dan natuurlijk ook voor dat al het materiaal hiervoor aanwezig is. Je geeft instructies aan groepen, maar je let ook op individuele deelnemers. Wij kunnen dus gerust zeggen dat het vak sport- en bewegingsleider waardevol is voor de maatschappij en dat jij hierin een belangrijke rol gaat spelen. Je weet toch dat het bewezen is dat sporten onder begeleiding leuker, veiliger en efficiënter is?

   Als sport- en bewegingsleider werk je in een omgeving waarin activiteiten gericht op sport en bewegen worden aangeboden, uiteenlopend van kortdurende programma's van een of twee uur tot meerjarige trainingsprogramma's gericht op topsporters.

   Je verricht de dagelijkse activiteiten op een vaste locatie dan wel op diverse en/of wisselende locaties. Je hebt te maken met deelnemers die in het algemeen een doorsnede vormen van de huidige multiculturele samenleving en daarmee met een grote diversiteit aan leeftijden, culturen, leefstijlen en maatschappelijke posities.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • OPEN DAG 😀 KOM JE OOK
  OP 10 MAART?
  Schrijf je in voor de Open dag!
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bol - mbo niveau 3
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23163
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.