vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25162
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Detailhandel (retail)

Manager retail

Als manager retail werk je in een filiaal (winkel) van een grootwinkelbedrijf. Je bent gastheer of gastvrouw binnen jouw filiaal/ afdeling. Je bent verantwoordelijk voor het hele filiaal en zorgt ervoor dat de winkel goed loopt. Daar komt veel bij kijken. En omdat je verantwoording aflegt aan het hoofdkantoor, houd je de verkoopcijfers in de gaten en weet je hoe het filiaal er financieel voor staat.

 • De opleiding

  Met de opleiding Manager retail leer je alles wat je moet weten voor dit uitdagende beroep. Denk aan personeelsmanagement, voorraadbeheer, rekenen met verkoopcijfers en budgetten, beoordelen van het assortiment en verkopen. Spreekt dit je aan? Ben je ondernemend, goed met cijfers en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan vind je deze opleiding vast interessant.

  Mbo Manager retail

  • Meer over deze opleiding

   Met de opleiding Manager retail leer je alles wat je moet weten om een filiaal van een grootwinkelbedrijf te leiden. Je leert bijvoorbeeld hoe je de voorraad beheert, het assortiment beoordeelt en hoe je de meeste producten kunt verkopen. Ook leer je alles over personeelsmanagement en leer je rekenen met verkoopcijfers en budgetten.

   Tijdens de opleiding krijg je beroepsgerichte en realistische projecten, gericht op ondernemend handelen. Je moet namelijk niet alleen veel weten, maar ook jouw kennis kunnen toepassen in de detailhandel. Je werkt in groepen of alleen aan deze opdrachten. Daarnaast krijg je ook theorielessen, talen en burgerschap.

   Vakken
   Naast de vakken Nederlands, Engels en rekenen, krijg je bijvoorbeeld de volgende vakken:

   • Commercieel economische vaardigheden
   • Management
   • Marketing
   • Bedrijfseconomie
   • Keuzevakken

   Duur van de opleiding
   De opleiding duurt 3 jaar. Heb je het diploma Verkoopspecialist (niveau 3) al behaald, dan kun je het opleidingstraject versneld doorlopen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
   Verplichte intake-activiteiten
   • Informatiebijeenkomst
   • Opdrachten maken en voor een bepaalde deadline inleveren
   • Studiekeuzegesprek

   Advies
   Aanvullend op de wettelijke eisen adviseren we je om je alleen aan te melden voor deze opleiding als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

   • Een voldoende voor economie of wiskunde op het behaalde vmbo-diploma.
   • Voor instromers vanuit de havo: op het overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4 een voldoende voor Nederlands, een moderne vreemde taal en economie of wiskunde.
 • For young professionals

  Met jouw ambitie om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven biedt het Zadkine Business College jou de beste start. Onze opleidingen zijn sterk verbonden met de echte praktijk. Naast het opdoen van een flinke dosis kennis over je vak, kom je tijdens je studie volop in contact met bedrijven. Gecombineerd met de juiste begeleiding en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling, stimuleren we je om het maximale uit jezelf te halen. Zo stap jij straks zelfverzekerd als young professional het Nederlandse of internationale bedrijfsleven binnen.

  Lees verder over het Zadkine Business College.

  Zadkine Business College 

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Prins Alexanderlaan 55
  Prins Alexanderlaan 55, 3067 GB, Rotterdam (51.9507303,4.5508539000000008)
  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Prins Alexanderlaan 55

   Prins Alexanderlaan 55
   3067 GB Rotterdam
   T (088) 945 10 00

   Opleidingen in de richtingen administratie, financieel, secretarieel, juridisch, marketing & communicatie, commercie, detailhandel (retail) en sport & bewegen. Download locatiegids 

   Prins Alexanderlaan 55: een grote, mooie locatie direct naast het trein- en metrostation Rotterdam Alexander. Je kunt ons dan ook uitstekend bereiken per openbaar vervoer.

  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Je diploma en dan?

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Diploma wat nu

   Met dit diploma kun je gaan werken als manager retail, bijvoorbeeld in een supermarkt, warenhuis, elektronicawinkel, winkel voor huishoudelijke artikelen, sportzaak of kledingwinkel. Ook kun je doorstromen naar een hbo-opleiding.

   Het beroep manager retail

   In dit beroep werk je in een filiaal (winkel) van een grootwinkelbedrijf. Je bent gastheer of gastvrouw binnen jouw filiaal/ afdeling: je bent in staat relaties met je medewerkers, klanten en andere betrokkenen op te bouwen en te onderhouden. Je bent verantwoordelijk voor het hele filiaal en zorgt ervoor dat de winkel goed loopt. Daar komt veel bij kijken. Jij zorgt er bijvoorbeeld voor dat de winkel schoon is en op de juiste manier ingericht. Je schat in hoeveel voorraad je nodig hebt en verzorgt de bestellingen. Daarnaast zorg jij ervoor dat de juiste mensen bij je werken en je neemt de hele personeelsadministratie voor je rekening. Ook stuur je het personeel aan, zodat zij hun werk goed doen. Voor jouw filiaal/ afdeling denk je commercieel: je denkt vanuit de klant, zoekt kansen en weet hoe je het beste in het belang van de organisatie én de klant kunt opereren. Omdat je verantwoording aflegt aan het hoofdkantoor, houd je de verkoopcijfers in de gaten en weet je hoe het filiaal er financieel voor staat. Voor de uitoefening van het beroep is Engels of Duits vereist.

   Past dit beroep bij jou?

   Je bent ondernemend en sociaal vaardig, vindt het leuk om te werken en wilt graag leidinggeven. Ook heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel, ben je daadkrachtig en goed met cijfers. Daarnaast durf je mensen aan te spreken en ben je niet alleen klant-, maar ook servicegericht. Je legt makkelijk contact, communiceert op prettige wijze en hebt geen problemen om je overtuigingskracht in te zetten. Een groot gedeelte van de werkzaamheden wordt staand uitgevoerd, het is dan ook belangrijk dat je een goed uithoudingsvermogen hebt. Herken jij jezelf hierin? Misschien past dit beroep dan bij jou.

    

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen naar het hbo
   Na deze opleiding kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals Small Business and Retail Management, Personeel & Arbeid of een Associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

   Doorstuderen na je mbo? Overweeg het doorstroomprogramma mbo-hbo!
   Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam.

   Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

   Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan hier voor meer info.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetest of een gesprek over studiekeuze.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

 • OPEN DAG 😀 KOM JE OOK
  OP 10 MAART?
  Schrijf je in voor de Open dag!
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  • Heb je een vraag over deze opleiding? Neem contact op met Zadkine. We zijn van dinsdag t/m donderdag van 10:00 tot 17:00 en op vrijdag van 10:00 tot 12:00.telefonisch bereikbaar op 088 945 38 88. We helpen je graag verder!
   (Studiekeuzecentrum - Benthemplein 15)

  Stel je vraag ...

 • Zadkine blog

  Op het Zadkine blog lees je hoe studenten hun opleiding ervaren.

 • Kennismaken met...

  ... instructeur Deborah

  Studenten real life trainen in de beste verkooptechnieken

  Deborah van Rossen-De Bruijn werkte jaren als verkoopster en storemanager in grote kledingzaken als Zara, Vero Moda en River Island. Om stagiaires te helpen nog betere verkoopspecialisten te worden, besloot ze onlangs de overstap naar het onderwijs te maken. Met succes, haar studenten schitteren.

  Mbo Zadkine Business College

  “Wanneer ik studenten vertel over mijn jarenlange ervaring in de detailhandel zijn ze meteen geïnteresseerd. Ze willen niets liever weten dan hoe het er in de échte wereld aan toe gaat. Mijn missie: om lessen nóg beter te laten aansluiten bij wat nodig is op de werkvloer. Gaaf is dat ik daarvoor onlangs een volledig uitgeruste simulatieruimte op de Prins Alexanderlaan mocht inrichten, compleet met kassa’s, vitrinekasten, kledingrekken, paskamer, voorraadhok en een etalage. Net een echte winkel dus, en veel dynamischer dan een statisch klaslokaal.

  Net als op onze locatie in Hoogvliet, waar studenten de afgelopen twee jaar les kregen in een echt Albert Heijn-filiaal, kunnen ze ook in deze ‘winkel’ real life alle kneepjes van de detailhandel oefenen.

  Of dat werkt? Absoluut. Zelfs verlegen types, die eerst de grootste moeite hadden om iemand überhaupt aan te spreken, groeien er uit tot gehaaide verkopers. Met dank aan onder andere de rollenspellen waarop we hard trainen.

  Al mijn studenten weten inmiddels: een product met een verhaal verkoopt beter! Dus pas maar op wanneer je de volgende keer weer gaat shoppen in de stad.”

  Zadkine Business College 

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25162
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.