vragen
bbl - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23181
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Gezondheidszorg

MAATSCHAPPELIJKE ZORG VOOR ERVARINGSDESKUNDIGEN (BGE EN EDASU)

Ervaringsdeskundigheid staat in Nederland en ook internationaal in het brandpunt van de belangstelling en wordt in de maatschappelijke zorg steeds meer (h)erkend als een vitale, helende bijdrage aan de ontwikkeling en het herstel van cliënten. Werken als ervaringsdeskundige heeft de toekomst. Ervaringskennis wordt gezien als een waardevolle bron van kennis die gelijkwaardig is aan wetenschappelijke kennis en de praktijkkennis van professionals. In dit vakgebied zijn er altijd mogelijkheden om je te ontwikkelen en door te leren.

 • De opleiding

  Deze opleiding is speciaal voor volwassen studenten die zelf ingrijpende levenservaringen hebben doorgemaakt, die bv. ervaring hebben als cliënt in de geestelijke gezondheidszorg, met armoede, weten hoe het is om op de vlucht te zijn geweest, te maken hebben met kwetsbare situaties, hun veerkracht hebben hervonden en zich willen ontwikkelen tot ervaringsdeskundige.

  Maatschappelijke zorg BGE 

  • Meer over deze opleiding

   De beroepsopleiding Begeleider geestelijke gezondheidszorg met ervaringsdeskundigheid (BGE) is gericht op volwassen (aspirant-)studenten die zelf ervaring hebben als cliënt in de geestelijke gezondheidszorg. De opleiding wordt aangeboden op twee locaties: in Rotterdam en Utrecht.

   Als ervaringsdeskundige ben je werkzaam in de zorg en of in het sociale domein en begeleid je mensen met allerlei levensproblemen. Voorbeelden van werkomgevingen zijn de GGz, begeleid wonen, verslavingszorg, maatschappelijke opvang. Als geen ander kun jij je inleven in de problemen van mensen. Je ondersteunt mensen bij het stellen van eigen doelen en laat hierbij de regie aan mensen zelf. Begeleiden, samenwerken in een team en je team adviseren vanuit ervaringsdeskundigheid en contacten onderhouden met familie en andere hulpverleners is voor jou vanzelfsprekend. En binnen het team en de organisatie speel je een rol als kwartiermaker.

   Professionele eigenschappen

   Als ervaringsdeskundige speel je een belangrijke rol bij het uitoefenen van je beroep. Het is van belang dat je betrokken, empathisch, assertief, representatief en integer bent. Je kunt omgaan met stress en je kunt methodisch en vanuit een open dialoog werken.

   Praktijkervaring vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met organisaties in de regio Rotterdam-Rijnmond en Utrecht. Zo weten we wat er speelt in het werk en welke bekwaamheden en vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze organisaties bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op een betekenisvolle toekomst.

   Met dit diploma op zak zet jij je ervaringsdeskundigheid in en werkt bij instellingen voor beschermd wonen, geestelijke gezondheidszorg, herstel academies, in de verslavingszorg, bij de gemeente en maatschappelijke opvang. Je kunt ook doorstromen naar hbo-opleidingen ervaringsdeskundigheid en social work.

   Het beroep

   • Je begeleidt mensen met psychische en psychosociale problemen, soms hebben zij ook een licht verstandelijke beperking. Het gaat vaak om pittige vraagstukken, waardoor jij stevig in je schoenen moet staan.
   • Je werkt met mensen die tijdelijk of langdurig ondersteuning nodig hebben bij functioneren in de maatschappij. Mensen wonen thuis of in een instelling zoals een psychiatrisch centrum of een verslavingskliniek, een blijf-van-mijn-lijf huis of een zorg- of welzijnsinstelling. Naast het ondersteunen van familieleden denk je ook mee over de organisatie en het beleid van de afdeling of instelling. Een dankbare baan dus, want jij draagt bij het welbevinden van de mensen waar je mee werkt.

   Toekomstige werkplekken

   Je kunt gaan werken bij instellingen voor wonen, werken, leren of vrije tijd. De cliënten hebben een of meerdere (chronische) psychische problemen, een verslaving, zijn dak- of thuisloos of hebben psychosociale - of gedragsproblemen.

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bbl-opleiding. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan één dag per week school. Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt, gemiddeld ongeveer vier dagen per week met één dag stage of je stage is dan opgedeeld in blokken waarbij je dus een hele periode lang alleen maar stage hebt.

   Van deze opleiding is geen bol-variant. 

  • Opleidingskosten

   De prijs per cursist bedraagt € 4.200,- voor het volledige, tweejarige traject, exclusief boeken, readers etc. Boeken dienen zelf aangeschaft te worden, de kosten hiervan zijn € 300,-. Het cursusgeld dient aan de start van de opleiding betaald te worden; bij voortijdig stoppen van de opleiding vindt geen restitutie plaats. Betaling in termijnen is in enkele gevallen mogelijk.

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

  • Toelatingseisen

   Voor deze opleiding gelden de volgende toelatingseisen:

   • Een vmbo-diploma theoretische, kaderberoepsgerichte of gemengde leerweg
   • Een mavo-diploma of overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo
   • Eigen ingrijpende levenservaringen 
   • Een minimumleeftijd van 21 jaar
   • In het bezit van een stageplaats en/of betaald werk in de zorg of het sociale domein.

   Na aanmelding volgt op locatie een intakegesprek.

   Mocht je niet voldoen aan de toelatingseisen en de opleiding toch willen doen, neem dan contact op met mevrouw Anneke van der Ham.

 • Locaties

  Deze opleiding wordt aangeboden op twee locaties: in Rotterdam en Utrecht. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op de kaartjes hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt.

  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

   Wij werken samen met o.a. Breburg, Parnassia Bavo, Pret in Herstel, Yulius.

 • Na je diploma

  Met dit diploma op zak ben je begeleider geestelijke gezondheidszorg met ervaringsdeskundigheid en werk je bij instellingen voor beschermd wonen, dagactiviteitencentra, rehabilitatiecentra, in de verslavingszorg en maatschappelijke opvang. Je kunt ook doorstromen naar de hbo-opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening of Maatschappelijk werk en dienstverlening.

  • Het beroep

   Je begeleidt mensen met een verstandelijke, lichamelijk of psychische beperking (of een combinatie hiervan). Het gaat vaak om pittige vraagstukken, waardoor jij stevig in je schoenen moet staan.

   Je werkt met mensen die niet alleen kunnen functioneren in de maatschappij. Vaak wonen zij in een instelling zoals een psychiatrisch centrum of een verslavingskliniek, een blijf-van-mijn-lijf huis of een zorg- of welzijnsinstelling. Naast het ondersteunen van familieleden denk je ook mee over de organisatie en het beleid van de afdeling of instelling. Een dankbare baan dus, want jij zorgt voor het welbevinden van de mensen waar je mee werkt.

   Toekomstige werkplekken
   Je kunt gaan werken bij instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. De cliënten hebben een of meerdere (chronische) ziekten, een psychiatrische ziekte en/of -stoornis, een verslaving, zijn dak- of thuisloos of hebben een psychosociaal- of gedragsprobleem.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. De open dagen voor de BGE-opleiding zijn in Rotterdam.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Studiekeuzecentrum

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Wil je meer weten over deze opleiding? Stuur dan een email naar:

  • Anneke van der Ham
   Voor meer informatie of vragen kunt u rechtstreeks mailen naar bovenstaand e-mailadres.
   (Benthemplein 15)

  Stel je vraag ...

bbl - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23181
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.