vragen
bbl - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:23181
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Welzijn

BGE/Maatschappelijke zorg voor ervaringsdeskundigen

Het werken in de gezondheidszorg heeft de toekomst en is daardoor misschien wel een van de boeiendste bedrijfstakken in Nederland. Door wetenschappelijk onderzoek en door nieuwe technieken is in de gezondheidszorg steeds meer mogelijk. Hierdoor zijn er altijd mogelijkheden om je te ontwikkelen of door te leren.

 • De opleiding

  Als begeleider geestelijke gezondheidszorg werk je in de geestelijke gezondheidszorg. Daar begeleid je mensen met langdurige en ernstige psychische problemen. De opleiding richt zich op studenten die zelf ervaring hebben als cliënt in de geestelijke gezondheidszorg. In combinatie met de opleiding ontwikkel je je tot ervaringsdeskundige.

  Toelating tot deze opleiding is alleen mogelijk als je minimaal 21 jaar bent en in het bezit van een stageplaats en/of betaald werk.

  Goed om te weten

  De opleiding wordt aangeboden op twee locaties, in Rotterdam en Utrecht. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met de contactpersoon van deze opleiding.

  • Meer over deze opleiding

   De beroepsopleiding Begeleider geestelijke gezondheidszorg met ervaringsdeskundigheid (BGE) is gericht op (aspirant-)studenten die zelf ervaring hebben als cliënt in de geestelijke gezondheidszorg. In combinatie met deze beroepsopleiding ontwikkel je je tot ervaringsdeskundige.

   Als begeleider geestelijke gezondheidszorg werk je in de geestelijke gezondheidszorg. Daar begeleid je mensen met langdurige en ernstige psychische problemen. Als geen ander kun jij je inleven in de problematiek van de cliënt. Je stippelt nieuwe doelen uit en laat hierbij de regie aan de cliënt. Begeleiden, samenwerken in een team en contacten onderhouden met familie en andere hulpverleners is voor jou vanzelfsprekend.

   Persoonskenmerken
   Als maatschappelijk werker speel je een belangrijke rol bij het uitoefenen van je beroep. Het is van belang dat je betrokken, empathisch, assertief, representatief en integer bent. Je bent ook stressbestendig, efficiënt en je kunt methodisch werken. Je bent milieubewust, en je let goed op een veilige werkomgeving. 

   beeld bij welzijn schilderen

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bbl-opleiding. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is heb je drie of vier dagen praktijk en een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt, gemiddeld ongeveer vier dagen per week met één dag stage of je stage is dan opgedeeld in blokken waarbij je dus een hele periode lang alleen maar stage hebt.

   Van deze opleiding is geen bol-variant. 

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.
  • Opleidingskosten

   De prijs per cursist bedraagt € 4.500,-- voor het volledige, tweejarige traject, inclusief boeken, readers etc. Het cursusgeld dient aan de start van de opleiding betaald te worden; bij voortijdig stoppen van de opleiding vindt geen restitutie plaats. Betaling in termijnen is in enkele gevallen mogelijk.

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Deze opleiding start indien minimaal 18 studenten zich hebben aangemeld.
  • Toelatingseisen

   Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

   • Je hebt je uiterlijk 1 april aangemeld. Mocht je pas na 1 april je keuze maken, dan kan het zijn dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Je kunt met de opleiding starten als je in het bezit bent van:

   • Een vmbo-diploma theoretische, kaderberoepsgerichte of gemengde leerweg
   • Een mavo-diploma of overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo
   • Eigen ervaring als cliënt bij een instelling in de geestelijke gezondheidszorg
   • Een minimumleeftijd van 21 jaar
   • In het bezit van een stageplaats en/of betaald werk in de geestelijke gezondheidszorg.

   Na aanmelding volgt op locatie een intakegesprek.

   Aanvullende eisen

   Ervaring hebben als cliënt in de geestelijke gezondheidszorg.

   Mocht je niet voldoen aan de toelatingseisen en de opleiding tóch willen doen, neem dan contact op met mevrouw Anneke van der Ham.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.927956599999987,4.4773594999999986)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.

   download locatiegids

   Prachtig gerenoveerd gebouw in het hartje van Rotterdam

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
  • Avondschool
   Accent avondschool
   Accent avondschool. School waar volwassenen met een (licht) verstandelijke berperking trainingen en cursussen volgen
  • ASVZ
   ASVZ
   ASVZ: organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking.
  • Mytylschool
   Mytylschool de Brug
   Mytylschool de Brug: school voor lichamelijk en meervoudig gehandicapten van 4-20 jaar
  • Bureau frontlijn: bureau voor innovatie en groei in de Rotterdamse achterstandswijken
  • Middin: ondersteuning en zorg op woonlocaties, aan huis en in activiteitencentra
  • Stichting Dock: bureau voor buurtbemiddeling, jeugd- en jongerenwerk, maatschappelijke participatie, maatschappelijk werk en opvoedingsondersteuning
 • Na je diploma

  Met dit diploma op zak ben je begeleider geestelijke gezondheidszorg met ervaringsdeskundigheid en werk je bij instellingen voor beschermd wonen, dagactiviteitencentra, rehabilitatiecentra, in de verslavingszorg en maatschappelijke opvang. Je kunt ook doorstromen naar de hbo-opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening of Maatschappelijk werk en dienstverlening.

  • Het beroep

   Je begeleidt mensen met een verstandelijke, lichamelijk of psychische beperking (of een combinatie hiervan). Voor de één is dat een zinvolle dagbesteding, voor de ander een gezellige leefomgeving. Jouw kwaliteiten zijn doorslaggevend voor het bereiken van de gewenste resultaten. Dit zijn pittige vraagstukken, waardoor jij stevig in je schoenen moet staan. Een dankbare baan dus, want jij zorg voor het welbevinden van de mensen waar je mee werkt.

   Je werkt met mensen die niet alleen kunnen functioneren in de maatschappij. Vaak wonen zij in een instelling zoals een psychiatrisch centrum of een verslavingskliniek, een blijf-van-mijn-lijf huis of een zorg- of welzijnsinstelling. Naast het ondersteunen van familieleden denk je ook mee over de organisatie en het beleid van de afdeling of instelling.

   Toekomstige werkplekken

   Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd, voor cliënten van alle leeftijden met een of meerdere (chronische) ziekten en /of problemen, zoals psychiatrische ziekte en/of stoornis, een verslaving, dak- of thuisloos, een psychosociaal of gedragsprobleem.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Infoshop

   De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

   Lees meer over de Zadkine Infoshop

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dag van Zadkine is op dinsdag 13 maart 2018.

   Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

   Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen?

   Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past. Als je doorklikt op de button hieronder vind je een button waarmee je je kunt inschrijven. Dan weten we dat je komt en krijg je extra informatie.

   meer over de open dag

    

 • Open dag 2018 13 mrt
  15.00-20.00
  Kom je ook?
 • Contact

  Wil je meer weten over deze opleiding? Stuur dan een email naar ...

  Stel je vraag ...

bbl - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:23181
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.