vragen
bbl - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25484
 • Duur:1-2 jaar
 • Alleen als je een diploma Pedagogisch medewerker Kinderopvang niveau 3 hebt
Download Brochure
Welzijn

Kinderopvang doorstroomjaar | Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Als gespecialiseerd medewerker in de kinderopvang ben je van alle markten thuis. In de eerste plaats zorg je natuurlijk voor kinderen en geef je hen de begeleiding die ze nodig hebben. Je hebt intensief contact met hun ouders, verzorgers of begeleiders. Je zorgt voor een veilige en gezellige leefomgeving en stimuleert de kinderen om deel te nemen aan de groep. Verder stimuleer je (spelenderwijs) de cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling van elk kind.

 • De opleiding

  Je wordt opgeleid voor een baan in de kinderopvang waar geen dag hetzelfde is. Dit maakt het vak zo leuk! In een verkort programma ontwikkel je de nodige vaardigheden en technieken om kinderen op de juiste manier te begeleiden. Een groot deel van deze opleiding bestaat uit praktijkervaring. Daarnaast kun je jouw studie zelf samenstellen met een aantal keuzevakken.

  • Meer over deze opleiding

   De duur van de opleiding hangt af van je vooropleiding, ervaring en inzet. Je begint met het maken van een portfolio, aan de hand waarvan je samen met je coach bepaalt welke vakken je moet volgen en waarvoor je vrijstelling kunt aanvragen. Hierna start je met het volgen van lessen en het maken van praktijkopdrachten, waaraan je samen met je coach zelfstandig en in groepsverband werkt. Voor die praktijkopdrachten moet je zelf een werkplek vinden.

   Vakken
   Tijdens de opleiding krijg je vakken als:
   - Ontwikkeling van het kind
   - Gesprekstechnieken
   - Verzorging
   - Groepsklimaat
   - Visie op kinderopvang
   - Werken aan eigen deskundigheid
   - Bewaken van kwaliteitszorg

   Keuzedelen
   Je kunt je vakkenpakket aanvullen met een aantal keuzedelen. Zo kun je dus zelf een deel van je opleiding vormen! De keuzedelen waarvoor je een voldoende hebt behaald komen op je diploma te staan. Zo laat je aan je toekomstige werkgever zien wat je allemaal in huis hebt.

   Lesdag
   De lesdag staat op vrijdag ingepland.

   Past deze opleiding bij jou?

   In de pedagogische sector heb je intensief contact met jonge kinderen, hun ouders en andere betrokkenen. Je moet dus beschikken over goede communicatieve vaardigheden en je goed kunnen inleven in anderen. En omdat in de kinderopvang geen dag hetzelfde is moet je flexibel zijn. Dus als zich een moeilijke situatie voordoet dan kun je deze op een creatieve manier oplossen. Bovendien kun je goed zelfstandig werken en leer je van je ervaringen.

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bbl-opleiding. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan heb je per week drie of vier dagen praktijk, plus een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is er ook een bol-variant. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat kan gemiddeld ongeveer vier dagen per week zijn en één dag per week stage, of je loopt een een blokstage, waarbij je dus een hele periode lang alleen maar stage hebt.

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.

  • Opleidingskosten

   Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hun ouders komen voor allerlei opleidingskosten te staan. In de eerste plaats zijn er schoolkosten, zoals het aanschaffen van schoolboeken. Soms komen er ook wettelijke kosten bij in de vorm van lesgeld (cursusgeld).

   Je betaalt alleen lesgeld als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een deeltijd-mbo-opleiding of een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgt. Voor schooljaar 2018-2019 is dat € 582.

  • Toelatingseisen

   Je kunt met de opleiding starten als je in het bezit bent van een diploma Pedagogisch medewerker Kinderopvang niveau 3. Een extra aanvullende eis is dat je aanwezig bent tijdens onze studiekeuzeadviesbijeenkomst en dat je een opdracht die je vooraf krijgt toegestuurd, meeneemt naar deze bijeenkomst.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9523762,4.5533833)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Een diploma en dan?

   Na het behalen van je diploma kun je gaan werken bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal. Je zorgt voor een veilige en gezellige leefomgeving en stimuleert de kinderen om deel te nemen aan de groep. Je zorgt voor sfeer, uitdaging en geborgenheid. Verder stimuleer je (spelenderwijs) de cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling van elk kind.

   Als Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker kinderopvang kun je werken met kinderen die specifieke begeleidingsvragen hebben. Je werkt samen met andere hulpverleners, ouders en/of met vervangende opvoeders. Je bent in staat om diverse landelijke VVE (voor- en vroegschoolse) activiteiten uit te voeren, zoals taalstimulering via een spelprogramma.

   Je krijgt een coördinerende rol of je bent assistent leidinggevende. In deze functie heb je ook andere verantwoordelijkheden, zoals het maken van roosters, ondersteunen van collega's en het maken van planningen. Tot slot, als pedagogisch werker heb je een voorbeeldfunctiewerk dus ben je representatief en ga je vertrouwelijk om met de persoonlijke gegevens.

  • Vervolgopleiding

   Na het behalen van je diploma kun je natuurlijk ook doorstuderen. Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Cultureel maatschappelijke vorming of Pabo. Met de tweejarige Associate Degree Pedagogisch educatief medewerker kunnen afgestudeerde gespecialiseerde pedagogische medewerkers zich op het hbo ontwikkelingen tot 'hbo-specialist jonge kind' en de voor- en vroegschoolse educatie (VVE).

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Infoshop

   Het kan heel goed zijn dat je al lang precies weet welke richting je op wilt. Dat is fijn en scheelt zorgen!

   Maar soms valt het niet mee om de juiste keus voor een opleiding te maken, zeker als je nog jong bent. Waar moet je nu op letten? Is alleen maar bedenken of iets 'leuk' het enige wat telt, of moet je ook naar andere zaken kijken zoals kans op werk? En als je straks een baan hebt, passen jouw karakter en je eigenschappen wel bij wat er dan van jou gevraagd wordt? Dat kan lastig zijn om in je eentje te bedenken.

   Voor al deze vragen en veel meer is er de Infoshop. Daar zitten mensen voor je klaar om met je mee te denken en je te helpen een goede keus te maken. Een afspraak maken is wel verstandig, dan weet je zeker dat er genoeg tijd voor je is. De Infoshop is gevestigd in de Bibliotheek in Rotterdam-Centrum.

   meer over de infoshop

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. Op dit moment is de laatste Open dag van het schooljaar geweest.

   Maar dat betekent niet dat we je niet kunnen helpen! Heb je nog vragen? Bel of mail de Infoshop of de contactpersoon van jouw opleiding (te vinden op iedere opleidingspagina). Of meld je aan voor een meeloopdag en kom ervaren hoe jouw toekomstige opleiding er uitziet.

    

 • Zadkine helpt je kiezen! Heb je nog vragen? Bel of mail de Infoshop of de contact-persoon van de opleiding.
  Zadkine helpt je kiezen
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bbl - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25484
 • Duur:1-2 jaar
 • Alleen als je een diploma Pedagogisch medewerker Kinderopvang niveau 3 hebt
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.