vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25484
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Welzijn

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker praktijkroute

Je wilt het pedagogische vak leren, maar tegelijkertijd werkervaring opdoen in de branche. In samenwerking met kinderdagverblijf KindeRdam is de praktijkroute ontwikkeld voor degene die op een nieuwe praktijkgerichte manier een pedagogische studie willen volgen!

 • De opleiding

  Een stoer verhaal na schooltijd, een slaperig kind op je schouder, dat kom je tegen bij de kinderopvang. Je kiest voor een afwisselende baan, want werken met kinderen is nooit saai.

  Als gespecialiseerd medewerker in de kinderopvang heb je zowel verzorgende als coördinerende taken. Vaak ben je aanspreekpunt voor ouders of andere externe begeleiders bij kinderen die speciale begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld kinderen met een handicap.

  Meer weten over de opleiding? Lees snel verder.  • Meer over deze opleiding

   Hoe ziet mijn week eruit?

   Vanaf de start van de opleiding ga je vier dagen per week aan de slag in het kinderdagverblijf of in de buitenschoolse opvang (bso). Gedurende deze driejarige studie blijf je bij dezelfde organisatie. Van die vier dagen loop je twee dagen stage op de groep en volg je twee dagen onderwijs in het kindcentrum samen met je medestudenten die ook de praktijkroute volgen. Onze docenten komen gedurende die twee dagen naar de organisatie waar jij in de praktijk leert om jouw leerproces te begeleiden en lessen te geven. Naast je docenten word je ook begeleid door collega’s vanuit de kinderopvang. Je volgt slechts één dag per week les op school voor de algemene vakken, zoals Engels, Nederlands, rekenen, burgerschap en eventueel keuzedelen.

   Wat leer je?

   In het basisdeel leer hoe je in een veilig pedagogisch klimaat passende activiteiten kunt uitvoeren die de ontwikkeling van het kind stimuleren. Je inventariseert de behoeften en wensen van het kind en je hebt ook verzorgende taken. Je leert hoe je je werkzaamheden evalueert en werkt aan je eigen deskundigheid als professional in de kinderopvang. In het profieldeel verdiep je je in de ontwikkeling van het kind, leer je oudergesprekken voeren en een begeleidingsplan op te stellen. Daarnaast kom je meer te weten over huishoudelijke en persoonlijke verzorging en zorg je voor de uitvoering van het dagprogramma. Daarna heb je de keuze om te verbreden of te verdiepen in een aantal onderwerpen, bijvoorbeeld ‘Ondernemend gedrag’ of ‘Werken met baby’s.’ Het volgen van een keuzedeel vergroot de arbeidsmarktkansen of vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

   Deze opleiding valt onder het kwalificatiedossier Pedagogisch werk.

   De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen: 

   Je start de opleiding met het basisdeel van de opleiding waarin je een aantal beroepsspecifieke  vakken krijgt, zoals:

   • Oriëntatie op het beroep en didactiek
   • Ontwikkeling van het kind, communicatie, verzorging, groepsklimaat
   • Werken aan eigen deskundigheid en bewaken van kwaliteitszorg
   • Crea, bewegen, voorlezen en vertellen.

   Het profieldeel
   In het profieldeel van de opleiding ga je specialiseren om later als Pedagogisch medewerker aan de slag te gaan. Dit betekent dat je ook de vakken krijgt die je later in je werk nodig hebt, zoals:

   Je krijgt dan de vakken:

   • Opvallend gedrag
   • Netwerken
   • VVE
   • Methodisch handelen
   • Visies kinderopvang
   • Coördinatie en beheer
   • Beleid

   Tijdens de opleiding krijg je theorielessen en oefen je regelmatig in een praktijklokaal. Ook wordt gewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Ervaring doe je op tijdens je stages. Je loopt stage in verschillende settings.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en rekenen en burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Vanuit je opleiding krijg je vanaf je derde jaar keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Voor wie?

   Je wilt een voorbeeldfiguur zijn en straalt rust uit. Je wilt zorgen dat de kinderen en ouders zich thuisvoelen. Daar¬naast:
   1. ...ben je betrokken en kun je je inleven in de kinderen;
   2. ...kom je voor jezelf en anderen op;
   3. ...ben je eerlijk en representatief;
   4. ...kun je omgaan met vertrouwelijke informatie;
   5. ...kun je omgaan met onverwachte situaties;
   6. ...ga je respectvol, hygiënisch en veilig te werk.

    

  • Beroepen

   • Assistent-leidinggevende
   • Pedagogisch medewerker
   • Coordinator kinderdagverblijf
  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.

    

   Deze praktijkroute is in samenwerking met kinderopvang KindeRdam.

    

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   Je kunt met een vakopleiding (niveau 3 en 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt afgerond:

   • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
   • mbo-diploma niveau 2 (basisberoepsopleiding);
   • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
   • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

   Een extra aanvullende eis is dat je aanwezig bent tijdens onze studiekeuzeadviesbijeenkomst en dat je een opdracht die je vooraf krijgt toegestuurd, meeneemt naar deze bijeenkomst.

   Aanvullende eisen

   Wanneer je gaat leren of werken in een functie waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens of met jonge mensen, dan wordt gevraagd om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit document kun je opvragen bij je gemeente. Je krijgt in ieder geval een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de betreffende opleiding/functie.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Na je diploma

  Na het behalen van je diploma Gespecialiseerd Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 4 ben je opgeleid om te werken met jonge kinderen op alle niveaus tot aan de basisschool en in de tussen- en buitenschoolse opvang. Je werkt in teamverband en met ouders of verzorgers en samen met verschillende hulpverleners.

  Je kunt kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  Je kunt aan de slag bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal in een coördinerende rol of je bent assistent-leidinggevende.
  Doorstuderen kan natuurlijk ook. Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Cultureel maatschappelijke vorming of Pabo.

  Met de tweejarige Associate Degree Pedagogisch educatief medewerker kunnen afgestudeerde gespecialiseerde pedagogische medewerkers zich op het hbo ontwikkelingen tot 'hbo-specialist jonge kind' en de voor- en vroegschoolse educatie (VVE).

   

  • Het beroep

   Als Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker kinderopvang werk je in dezelfde instellingen als de Pedagogisch Medewerker kinderopvang op niveau 3. Maar je werkt er zowel met kinderen zonder specifieke begeleidingsvraag als met kinderen met zeer specifieke begeleidingsvragen. Je werkt samen met andere hulpverleners, met ouders en/of met vervangende opvoeders.
   Ook heb je leidinggevende taken.

   Je biedt dagelijkse opvang aan baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en jongeren. Je kunt je inleven in hun thuissituatie en biedt structuur en veiligheid aan jezelf en aan de kinderen. Goede communicatieve vaardigheden, zoals gesprekstechnieken, zijn hierbij van groot belang. 

   In de kindercentra zorg je voor een veilige en gezellige leefomgeving en stimuleer je kinderen om deel te nemen aan de groep. Je zorgt voor sfeer, uitdaging en geborgenheid. Verder stimuleer je (spelenderwijs) de cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling van elk kind.

   Je kunt in je activiteiten diverse landelijke VVE (voor- en vroegschoolse) activiteiten uitvoeren. Denk hierbij aan taalstimulering via een compleet spelprogramma. Ook kun je kinderen met 'speciaal gedrag' op maat begeleiden.

   In deze functie heb je ook andere verantwoordelijkheden, zoals het maken van roosters, ondersteunen van collega's en het maken van planningen. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor ouders, collega's en externe betrokkenen bij de begeleiding van kinderen met specifieke begeleidingsvragen.

   Toekomstige werkplekken

   Als Pedagogisch medewerker kinderopvang kun je gaan werken in een kinderdagverblijf, op een peuterspeelzaal en in de voor- en tussen schoolse opvang en in een BSO (buitenschoolse opvang).

    

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  "Toen ik jonger was, was ik lid van de kinderraad in Delfshaven. Ik mocht toen meedenken over nieuwe speelplekken, meer groen en een veiligere buurt. Hartstikke leuk. Maar ook als 'juf' kun je veel voor de buurt betekenen. Mijn juffen waren, naast mijn moeder, de liefste vrouwen in mijn leven. Zo'n iemand wil ik ook zijn. Ik wil kinderen lessen bijbrengen die ze zich hun leven lang herinneren".

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25484
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.