vragen
bbl - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25484
 • Duur:2-3 jaar
 • Voor studenten van 20+
Download Brochure
Welzijn

Kinderopvang | Gespecialiseerd pedagogisch medewerker 20-plus

Als gespecialiseerd medewerker in de kinderopvang ben je van alle markten thuis. In de eerste plaats zorg je natuurlijk voor kinderen, waarbij je hen de speciale begeleiding geeft die ze nodig hebben. Je hebt hiervoor vaak contact met hun ouders, verzorgers of begeleiders. Om alles goed te laten verlopen, organiseer en regel je wat in jouw ogen hiervoor vereist is.

 • De opleiding

  Je wordt opgeleid voor een baan waarbij geen dag hetzelfde is. Kinderen zijn niet voorspelbaar en houden zich vaak niet aan jouw agenda. Dat maakt het vak ook aantrekkelijk. Je kijkt wat de kinderen nodig hebben en stimuleert ze om zich te ontwikkelen.

  Meer weten over de opleiding? Lees dan snel verder.

  • Meer over deze opleiding

   Deze opleiding valt onder het kwalificatiedossier Pedagogisch werk.

   De duur van de opleiding hangt af van je vooropleiding, ervaring en inzet. Je begint met het maken van een portfolio, aan de hand waarvan je samen met je docent bepaalt welke vakken je moet volgen en waarvoor je vrijstelling kunt aanvragen. Hierna start je met het volgen van lessen en het maken van praktijkopdrachten, waaraan je samen met je docent zelfstandig en in groepsverband werkt. Het is van belang dat je een baan in de kinderopvang hebt. Gemiddeld is een student één tot twee jaar bezig met de opleiding.

   Vakken die bij de opleiding horen, zijn:

   • Ontwikkeling van het kind
   • Gesprekstechnieken
   • Verzorging
   • Groepsklimaat
   • Visie op kinderopvang
   • Werken aan eigen deskundigheid 
   • Bewaken van kwaliteitszorg

   Keuzedelen

   Je kunt je opleiding aanvullen met keuzedelen. Hierdoor vorm je zélf een deel van je opleiding. En dat is natuurlijk leuk! Tijdens de opleiding kun je een keuze maken uit de aangeboden keuzedelen. Keuzedelen komen op je diploma te staan. Hiermee kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Lesdag

   De lesdag op school is op woensdag en vrijdag.

   Persoonskenmerken

   Wanneer je werkt in de sociaal-agogische sector, heb je direct contact met mensen. Daarom moet je betrokken zijn en  je je goed kunnen inleven. Wanneer je te maken krijgt met moeilijke situaties, zoek je creatieve, vindingrijke oplossingen. Hiervoor is het belangrijk dat je zelfstandig, flexibel en wilskrachtig bent, en dat je leert van ervaringen die je hebt opgedaan.

   Als pedagogisch werker werk je met persoonlijke gegevens. Vanzelfsprekend ben je dus betrouwbaar. Je vervult een voorbeeldfunctie, waardoor ook van je verlangd wordt dat je representatief bent. Tot slot toon je natuurlijk begrip voor kinderen en zorg je dat ze zich beschermd en veilig voelen.

  • Beroepen

   • Assistent-leidinggevende
   • Pedagogisch medewerker
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bbl-opleiding. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan heb je per week drie of vier dagen praktijk, plus een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is er ook een bol-variant. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat kan gemiddeld ongeveer vier dagen per week zijn en één dag per week stage, of je loopt een een blokstage, waarbij je dus een hele periode lang alleen maar stage hebt.

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   Om deze opleiding te kunnen volgen moet je werkzaam zijn in de kinderopvang een werkbegeleider hebben om deze opleiding te volgen. Een extra aanvullende eis is dat je aanwezig bent tijdens onze studiekeuzeadviesbijeenkomst.

   Je kunt met de opleiding starten als je in het bezit bent van:

   • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
   • een havo-diploma of een overgangsbewijs 3 naar 4 havo of vwo.
   • een mbo-diploma niveau 2, 3, of 4
   • een erkende werkplek.

   Bovendien moet je 20 jaar of ouder zijn als je met deze opleiding wilt beginnen.

   Aanvullende eisen

   Wanneer je gaat leren of werken in een functie waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens of met jonge mensen, dan wordt gevraagd om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit document kun je opvragen bij je gemeente. Je krijgt in ieder geval een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de betreffende opleiding/functie.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  Eikenlaan 88G
  Eikenlaan 88G, 3203 BM, Spijkenisse (51.8419811,4.3386083)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

  • Eikenlaan 88G

   Eikenlaan 88G
   3203 BM Spijkenisse
   T (088) 945 42 22

   In Multifunctioneel Centrum De Sleutel verzorgt Zadkine enkele opleidingen Onderwijsassistent en Kinderopvang.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Na het behalen van je diploma kun je gaan werken bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal. Je krijgt een coördinerende rol of je bent assistent-leidinggevende.
  Doorstuderen kan natuurlijk ook. Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Cultureel maatschappelijke vorming of Pabo.

  Met de tweejarige Associate Degree Pedagogisch educatief medewerker kunnen afgestudeerde gespecialiseerde pedagogische medewerkers zich op het hbo ontwikkelingen tot 'hbo-specialist jonge kind' en de voor- en vroegschoolse educatie (VVE).

   

  • Het beroep

   Als Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker kinderopvang werk je in dezelfde instellingen als de Pedagogisch Medewerker kinderopvang op niveau 3. Maar je werkt er zowel met kinderen zonder specifieke begeleidingsvraag als met kinderen met zeer specifieke begeleidingsvragen. Je werkt samen met andere hulpverleners, met ouders en/of met vervangende opvoeders.
   Ook heb je leidinggevende taken.

   Je biedt dagelijkse opvang aan baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en jongeren. Je kunt je inleven in hun thuissituatie en biedt structuur en veiligheid aan jezelf en aan de kinderen. Goede communicatieve vaardigheden, zoals gesprekstechnieken, zijn hierbij van groot belang. 

   In de kindercentra zorg je voor een veilige en gezellige leefomgeving en stimuleer je kinderen om deel te nemen aan de groep. Je zorgt voor sfeer, uitdaging en geborgenheid. Verder stimuleer je (spelenderwijs) de cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling van elk kind.

   Je kunt in je activiteiten diverse landelijke VVE (voor- en vroegschoolse) activiteiten uitvoeren. Denk hierbij aan taalstimulering via een compleet spelprogramma. Ook kun je kinderen met 'speciaal gedrag' op maat begeleiden.

   In deze functie heb je ook andere verantwoordelijkheden, zoals het maken van roosters, ondersteunen van collega's en het maken van planningen. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor ouders, collega's en externe betrokkenen bij de begeleiding van kinderen met specifieke begeleidingsvragen.

   Toekomstige werkplekken

   Als Pedagogisch medewerker kinderopvang kun je gaan werken in een kinderdagverblijf, op een peuterspeelzaal en in de voor- en tussen schoolse opvang en in een BSO (buitenschoolse opvang).

    

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  "Toen ik jonger was, was ik lid van de kinderraad in Delfshaven. Ik mocht toen meedenken over nieuwe speelplekken, meer groen en een veiligere buurt. Hartstikke leuk. Maar ook als 'juf' kun je veel voor de buurt betekenen. Mijn juffen waren, naast mijn moeder, de liefste vrouwen in mijn leven. Zo'n iemand wil ik ook zijn. Ik wil kinderen lessen bijbrengen die ze zich hun leven lang herinneren".

bbl - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25484
 • Duur:2-3 jaar
 • Voor studenten van 20+
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.