De opleiding Gastronoom-Sommelier is, afhankelijk van je vooropleiding, in een tot drie jaar te volgen (zie ook: Toelatingseisen). In deze bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) ga je de eerste twee jaar dagelijks naar school. Het laatste jaar volg je in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Dat betekent dat je het laatste jaar van je opleiding een dag per week naar school gaat voor de theorie en de rest van de dagen praktijkervaring opdoet in een door SBB-erkend leerbedrijf (zie www.s-bb.nl). Zo leer de kneepjes van het vak van echte professionals!
Bij de opleiding Gastronoom-Sommelier leer je:
- Gerechten bereiden
- Keukenvoorraden beheren
- Dienstverlening in de keuken vernieuwen en verbeteren
- Leiding geven en beheerstaken uitvoeren
Er komen diverse onderdelen aan de orde:
- Modern gastheerschap
- Gastronomie
- Wijnkennis
- Marketing
- Verkoopadvies
- Kennis van keukentechnieken
De lessen worden gegeven door interne en externe specialisten. Denk aan lessen als praktisch toepasbare wijnkennis, productkennis, wijn-spijscombinaties, communicatieve en sociale vaardigheden en zaken als calculatie en voorraadbeheer. De training 'Leermeester' maakt onderdeel uit van deze opleiding.
Een belangrijk deel van lessen volg samen met studenten van de opleiding Gespecialiseerd kok, zodat je een breed beeld krijgt van de inzet van de combinatie wijn & spijs. In de opleiding Gastronoom-Sommelier staat proeven centraal.
Vakken en keuzedelen
Naast vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap moet je keuzedelen volgen. Engels in de beroepscontext is verplicht. Verder kies je nog twee keuzedelen uit:
- Eetcultuur & wensen
- Ondernemend gedrag
Persoonskenmerken
Naast algemene zaken als het goed kunnen werken in een team, goed kunnen plannen en gaan voor een goed resultaat, vind je het belangrijk om je werk goed te doen. Je bent servicegericht en houdt daarom rekening met de wensen van de gasten. Je werkt nauwkeurig en hygiënisch. Je bent stressbestendig en bereid om je extra in te zetten als het druk is. Je vindt het niet erg om op wisselende tijden te werken. Ook vind je het een uitdaging om je eigen vakkennis te vergroten, bestaande werkprocessen, het assortiment en de bereidingswijzen van dranken en gerechten te verbeteren of te vernieuwen.
Als gastronoom/sommelier ben je iemand die innoveert en goed kan creëren, die altijd het overzicht heeft, die kan delegeren, controleren en corrigeren. Jij kunt nieuwe en/of lerende medewerkers begeleiden, aansturen en hen uitleggen wat er van hen wordt verwacht.
Ook organisatietalent is noodzakelijk voor jouw werk als gastronoom/sommelier. Daarnaast is commercieel inzicht belangrijk, je wilt namelijk bijdragen aan een goede omzet van het bedrijf. Tevens speel je als gastronoom/sommelier een belangrijke rol in het creëren en bewaken van de sfeer in het bedrijf.
