vragen
cursus - niveau 4
 • Start:augustus of februari
 • Crebonummer:25473
 • Duur:1,5 jaar
Download Brochure
Gezondheidsondersteuning

Doktersassistent - 3e leerweg

Als assistent zorg jij ervoor dat de praktijk reilt en zeilt. Jij bent namelijk het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Als je werkt als assistent in de gezondheidszorg dan werk je met mensen van alle leeftijden en achtergronden die rekenen op jouw deskundige hulp en advies.

 • De opleiding

  Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor de arts en de patiënt. Je neemt de telefoon aan, maakt afspraken en voert kleine medische onderzoeken uit. Je bent minimaal 21 jaar, gemotiveerd en bereid om je handen uit de mouwen te steken en om hard te werken?

  Tijdens deze versnelde opleiding leer je hoe je een patiënt te woord staat, hoe je de praktijk organiseert en je leert een aantal medische handelingen.
  Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding Doktersassistent.

  • Meer over de opleiding

   De opleiding Doktersassistent via het traject derde leerweg is een combinatie van het volgen van lessen en zelfstudie.
   Tijdens de opleiding vindt er per week één praktijkdag plaats. Op deze praktijkdagen volg je de lessen medisch-technisch handelen, intake, voorlichting, triage en leerling- stagebegeleiding.

   Voor de verplichte onderdelen rekenen, Nederlands, Engels en loopbaan en burgerschap worden beperkt lessen gegeven.

   Het theoretisch gedeelte van de opleiding met betrekking tot de vakken anatomie, fysiologie, pathologie, geneesmiddelenkennis en de achtergronden van medisch-technisch handelen gaan door middel van zelfstudie met de mogelijkheid om vragen te stellen aan een docent.

   Iedere vijf weken maak je een toets over een deel van de stof.

   Keuzedelen
   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   beeld bij doktersassistent

  • Beroepen

   • Doktersassistent
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: via een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen de leerwegen.

   Bol
   BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. De meeste opleidingen bij Zadkine kun je volgen via de bol-leerweg en het merendeel van de studenten kiest voor deze variant.

   Bbl
   Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Je kunt deze leerweg volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Op deze manier kun je werken en leren combineren. Een aantal bbl-opleidingen kan ’s avonds worden gevolgd.

  • Opleidingskosten


   De kosten van de opleiding zijn € 3.600,--, inclusief lesmateriaal en inenting tegen Hepatitis B (de kosten van de opleiding worden jaarlijks aangepast).

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

  • Stage en leerwerkbedrijven


   Tijdens deze opleiding moet er minimaal 600 uur (75 dagen) stage worden gelopen. Deze dagen zijn flexibel in te vullen. Je moet zelf voor de stageplaats zorgen.
  • Toelatingseisen

   Je kunt met de opleiding starten als je in het bezit van: 

   • Een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg)
   • Een gelijkwaardige opleiding
   • Bewijs dat je een gelijkwaardige opleiding volgde
   • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

   Aanvullende eisen

   Voor deze opleiding geldt een minimum leeftijd van 21 jaar.
   Ook moet je voldoen aan het MBO-4 niveau voor Nederlands, Engels en rekenen. Dit niveau wordt op school getoetst.

   Persoonskenmerken
   Als doktersassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk en stressbestendig bent. Jij bent nl. de schakel tussen arts en patiënt. Je werkt professioneel. Dat betekent dat je klantvriendelijk bent en in staat bent in stresssituaties rustig te handelen. Ook kun je nauwkeurig met persoonlijke gegevens omgaan en ga je respectvol met mensen om.
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Het beroep

   Binnen de gezondheidszorg heb je een belangrijke en afwisselende baan. Overal waar je werkt staat de organisatie van de praktijk en de omgang met mensen centraal. Zelfstandig of in teamverband verricht je de volgende taken:

   • Zorgdragen voor intake, voorlichting en advies 
   • Bijdragen aan medische zorg 
   • Zorgdragen voor de praktijkvoering.
   Zorgdragen voor intake, voorlichting en advies

   Voor de patiënt ben jij het eerste aanspreekpunt aan de telefoon of balie. Het is dan ook jouw taak om daar goed mee om te gaan. Je toont belangstelling voor de patiënt en beantwoordt zijn vragen. Het aannemen van de telefoon is in de praktijk één van de belangrijkste onderdelen van je werk. Je geeft voorlichting en advies. Je zorgt voor een deskundig beleid, maakt de afspraken en regelt het spreekuur. Om de juiste beslissingen te nemen, heb je een grote dosis medische kennis nodig.

   Bijdragen aan medische zorg

   Je verricht zelfstandig diverse medisch-technische handelingen. Denk aan het meten van de bloeddruk, wondverzorging en het geven van injecties. Bij het laboratoriumonderzoek controleer je onder andere het glucose- en cholesterolgehalte. Je assisteert de arts bij kleine ingrepen, je zorgt voor de juiste instrumenten en materialen en maakt ze na afloop schoon (steriliseren en desinfecteren).

   Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

   Belangrijk is een goede spreekuurorganisatie. Dit is in de praktijk niet eenvoudig. Door een juiste planning en samenwerking met de arts ontstaan er geen wachttijden en werk je zo efficiënt mogelijk. Eigenschappen als flexibiliteit en organisatietalent zijn hier zeker nodig. De medische administratie wordt op de computer bijgehouden. Je voert nieuwe gegevens van de patiënt in, zoals laboratoriumuitslagen en brieven van specialisten. Je zorgt voor formulieren en herhalingsrecepten. Je werkt vaak in teamverband, je helpt elkaar en controleert elkaars werk. Zelfstandig werken en goed organiseren zijn essentieel. Ook moet je flexibel en communicatief vaardig zijn.

   Toekomstige werkplekken

   Als doktersassistent werk je bijvoorbeeld in een huisartsenpraktijk of op de polikliniek in een ziekenhuis. Ook ben je werkzaam bij de jeugdgezondheidszorg, de arbodienst of de GGD.

  • Vervolgopleiding

   Met dit diploma kun je direct werken op diverse locaties in de gezondheidszorg. Je kunt er ook voor kiezen om door te stromen naar een hbo-opleiding, zoals fysiotherapie, HBO verpleegkundige of praktijkondersteuner.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Infoshop

   De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

   Lees meer over de Zadkine Infoshop

  • Meeloopdagen

   Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

   Schrijf je in voor de Open dagen

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

cursus - niveau 4
 • Start:augustus of februari
 • Crebonummer:25473
 • Duur:1,5 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.