vragen
branche-erkend - niveau 4
 • Start:augustus of februari
 • Crebonummer:25473
 • Duur:1,5 jaar
 • vanaf 21 jaar
Download Brochure
Gezondheidsondersteuning

Doktersassistent - 3e leerweg

Als assistent zorg jij ervoor dat de praktijk reilt en zeilt. Jij bent namelijk het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Als je werkt als assistent in de gezondheidszorg dan werk je met mensen van alle leeftijden en achtergronden die rekenen op jouw deskundige hulp en advies.

 • De opleiding

  Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor de arts en de patiënt. Je neemt de telefoon aan, maakt afspraken en voert kleine medische onderzoeken uit. Je bent minimaal 21 jaar, gemotiveerd en bereid om je handen uit de mouwen te steken en om hard te werken?

  Tijdens deze versnelde opleiding leer je hoe je een patiënt te woord staat, hoe je de praktijk organiseert en je leert een aantal medische handelingen.
  Spreekt dit je aan? Lees snel verder.

  • Meer over de opleiding

   De opleiding Doktersassistent via het traject derde leerweg is een combinatie van het volgen van lessen en zelfstudie.
   Tijdens de opleiding vindt er per week één praktijkdag plaats met daarin de lessen medisch-technisch handelen, intake, voorlichting, triage en studieloopbaan- en stagebegeleiding.

   Voor de verplichte onderdelen rekenen, Nederlands en Engels worden beperkt lessen gegeven.

   Het theoretisch gedeelte van de opleiding, met name de vakken anatomie, fysiologie, pathologie, geneesmiddelenkennis en de achtergronden van medisch-technisch handelen gaan door middel van zelfstudie, met de mogelijkheid om vragen te stellen aan een docent van Zadkine.

   De theorie wordt in verspreid over de opleiding getoetst.

   In de opleiding zijn er ook keuzedelen, die via een mix van les, zelfstudie en stage worden aangeboden.

   beeld bij doktersassistent

  • Beroepen

   • Doktersassistent
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op verschillende manieren volgen: via een beroepsopleidende leerweg (bol), een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) of een opleiding via de derde leerweg.Bij alle leerwegen ontvang je een erkend diploma.

  • Opleidingskosten


   De kosten van dit traject bedragen € 4.500,-- voor het schooljaar 2017-2018.
   Dit een all-in bedrag inclusief boeken, readers en examens.

   De kosten van de opleiding worden jaarlijks aangepast.

   Studiefinanciering

   In dit traject is er geen recht op studiefinanciering. In sommige gevallen kun je de kosten van de opleiding opvoeren bij de belastingdienst. Kijk hiervoor op de website van de belastingdienst.
  • Stage en leerwerkbedrijven


   Bij dit traject hoort ook een stageperiode van 600 uur (75 dagen). Je moet zelf voor de stageplaats zorgen.
  • Toelatingseisen

   Je kunt met de opleiding starten als je minimaal in het bezit bent van: 

   • Een vmbo-diploma theoretische leerweg of MAVO
   • Een mbo diploma op niveau 3.

   Aanvullende eisen
   Voor deze opleiding geldt een minimum leeftijd van 21 jaar.
   Werkervaring in de zorg of in een communicatief beroep is een pré.
   Ook moet je voldoen aan het MBO-4 niveau voor Nederlands, Engels en rekenen. Deze vakken worden tijdens de opleiding geëxamineerd.


   Persoonskenmerken
   Als doktersassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk en stressbestendig bent. Jij bent nl. de schakel tussen arts en patiënt. Je werkt professioneel. Dat betekent dat je klantvriendelijk bent en in staat bent in stresssituaties rustig te handelen.
   Je moet zelfstandig kunnen werken en goed kunnen organiseren, maar je moet ook flexibel zijn en goed met mensen kunnen omgaan.
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9523762,4.5533833)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Het beroep

   Binnen de gezondheidszorg heb je een belangrijke en afwisselende baan. Overal waar je werkt staat de organisatie van de praktijk en de omgang met mensen centraal. Zelfstandig of in teamverband verricht je de volgende kerntaken:

   • Triëren
   • Handelen in het kader van de individuele gezondheidszorg
   • Praktijkvoering
   • Werken aan kwaliteit en deskundigheid.
   Triëren
   Voor de patiënt ben jij het eerste aanspreekpunt aan de telefoon of balie. Het is dan ook jouw taak om daar goed mee om te gaan. Je toont belangstelling voor de patiënt en beantwoordt zijn vragen. Het aannemen van de telefoon is in de praktijk één van de belangrijkste onderdelen van je werk. Je geeft voorlichting en advies. Je zorgt voor een deskundig beleid, maakt de afspraken en regelt het spreekuur. Om de juiste beslissingen te nemen, heb je een grote dosis medische kennis nodig.

   Handelen in het kader van de individuele gezondheidszorg
   Je verricht zelfstandig diverse medisch-technische handelingen. Denk aan het meten van de bloeddruk, wondverzorging en het geven van injecties. Bij het laboratoriumonderzoek controleer je onder andere het glucose- en cholesterolgehalte. Je assisteert de arts bij kleine ingrepen, je zorgt voor de juiste instrumenten en materialen en maakt ze na afloop schoon (steriliseren en desinfecteren). Je geeft voorlichting en advies.

   Praktijkvoering
   Belangrijk is een goede spreekuurorganisatie. Dit is in de praktijk niet eenvoudig. Door een juiste planning en samenwerking met de arts ontstaan er geen wachttijden en werk je zo efficiënt mogelijk. Eigenschappen als flexibiliteit en organisatietalent zijn hier zeker nodig. De medische administratie wordt op de computer bijgehouden. Je voert nieuwe gegevens van de patiënt in, zoals laboratoriumuitslagen en brieven van specialisten. Je zorgt voor formulieren en herhalingsrecepten. Je werkt vaak in teamverband, je helpt elkaar en controleert elkaars werk.

   Werken aan kwaliteit en deskundigheid
   Vanzelfsprekend is het ook van belang om je eigen deskundigheid op peil te huden en de kwaliteit van je werk te bevorderen en te bewaken.

   Toekomstige werkplekken
   Als doktersassistent werk je bijvoorbeeld in een huisartsenpraktijk of op de polikliniek in een ziekenhuis. Ook ben je werkzaam bij de jeugdgezondheidszorg, de arbodienst of de GGD.

  • Vervolgopleiding

   Met dit diploma kun je direct gaan werken op diverse locaties in de gezondheidszorg. Je kunt er ook voor kiezen om door te stromen naar een hbo-opleiding, zoals fysiotherapie, HBO verpleegkundige of praktijkondersteuner.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Infoshop

   De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

   Lees meer over de Zadkine Infoshop

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende open dagen van Zadkine zijn op 26 en 27 januari 2018.

   Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

   Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen?

   Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past. Als je doorklikt op de button hieronder vind je een button waarmee je je kunt inschrijven. Dan weten we dat je komt en krijg je extra informatie.

   meer over de open dag

   Open dag Zadkine 26/27 januari 2018 

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

branche-erkend - niveau 4
 • Start:augustus of februari
 • Crebonummer:25473
 • Duur:1,5 jaar
 • vanaf 21 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.