vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23163
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Sport & Bewegen

Sport- en bewegingscoördinator BOS

Bij de sportopleidingen van Zadkine mag je zelf veel sporten, maar bij de opleiding komt ook flink wat leerwerk kijken, onderschat dat niet. Jouw uiteindelijke doel is om later andere mensen te laten bewegen. Je brengt bijvoorbeeld ouderen in beweging, je gaat sporten met kinderen of je probeert gehandicapten te activeren met sportieve activiteiten.

 • De opleiding

  Heb je interesse in het volgen van de opleiding Sport- en bewegingscoördinator?

  Jij bent sportief, maatschappelijk betrokken én je vindt les geven een uitdagen. Dan is de opleiding Coördinator buurt, onderwijs en sport (BOS) echt iets voor jou.

  Wil je meer weten over deze opleiding, het beroep en de kans op werk, lees dan snel verder.

  • Meer over deze opleiding

   Leren, coachen en trainen

   Bij onze opleiding word er van je verwacht dat je het beste uit jezelf haalt. Je zult moeten presteren om elke keer een stap verder te komen. Zo'n stap noemen we een prestatie. Wanneer je de laatste prestatie hebt behaald ben je klaar voor het echte examen.

   Een leerjaar is dus opgebouwd in prestaties, die 4-6 weken duren. Het 1e leerjaar is opgebouwd uit 7 prestaties waarin alle vakken een aandeel hebben. Aan het einde van de prestatie lever je de eindproducten in en/of maak je een toets. Om een prestatie te behalen moet je een voldoende halen voor jouw beroepshouding en de voorwaardelijke onderdelen. Om aan je examen te mogen beginnen moeten alle prestaties binnen een kerntaak met een voldoende zijn afgesloten.

   Tijdens de opleiding leer je om verschillende sporten te beoefenen, zodat je later deze sporten kan begeleiden. Je leert ook hoe je wedstrijden, toernooien en evenementen kan organiseren.

   Je gaat later werken met mensen. Respect en sociale vaardigheden zijn daarbij belangrijke uitgangspunten, maar je moet ook het één en ander afweten van spieren en gewrichten, zodat je blessures kunt voorkomen. En om zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren leer je natuurlijk allerlei spellen, activiteiten en vormen van sport.

   Persoonskenmerken

   Werken in de sector Sport en Bewegen betekent dat je een professionele beroepshouding moet hebben. Het werk dat je gaat doen is lichamelijk inspannend, maar er wordt ook van jou verwacht dat je mensen enthousiast kunt maken om te gaan bewegen. Je geeft het goede voorbeeld hoe je met mensen om moet gaan en je hebt verantwoordelijkheidsgevoel.

   Je kunt ook goed samenwerken, instructies opvolgen en je houden aan regels. Daarnaast is het belangrijk dat je plezier hebt in bewegen, mensenkennis hebt en enthousiast bent, dat je het leuk vindt om les te geven en dat je anderen kunt motiveren en stimuleren.  

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen.

   In het eerste leerjaar wordt het keuzedeel Gezonde Leefstijl aangeboden.  De keuzedelen voor de jaren daarna moeten nog vastgesteld worden.

   Als je keuzedelen met succes hebt afgerond, dan ontvang je een bondsdiploma.

   Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Omdat veel docenten uit de praktijk komen weten wij wat het is om later goed je werk te doen. Wij leren je niet alleen hoe je anderen kunt motiveren en hoe je voor een groep moet staan, maar ook hoe je met de juiste mentaliteit je werk kunt doen. Sportiviteit staat bij ons hoog in het vaandel, maar ook dat je doet wat je zegt en dat je er echt voor gaat.

   Ons doel is jou te helpen je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. Dat doen we aan de hand van onze waarden: attent, uitdagend, waardevol, optimistisch en vindingrijk. 


  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   Je leert voor een beroep in de sector van Sport en Bewegen. Daarom werkt Zadkine nauw samen met externe partners zodat jij tijdens de opleiding een geschikte stageplaats hebt. Wij werken ook samen met verschillende organisaties bij het realiseren van projecten en evenementen, denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van de marathon van Rotterdam en onze samenwerking met Sparta. 

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Opleidingskosten

   Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hun ouders komen voor allerlei opleidingskosten te staan. Niet alleen schoolkosten, zoals het aanschaffen van schoolboeken, maar ook wettelijke kosten, zoals lesgeld.

   Schoolkosten

   Mbo-scholen zijn verantwoordelijk voor de basisuitrusting van hun studenten. Onder die basisuitrusting vallen bijvoorbeeld computers, kopieerapparaten en gereedschap. Studenten moeten zelf zorgen voor:

   • leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden, zoals boeken, readers, schriften en mappen. De kosten van leermiddelen blijven voor het schooljaar 2018-2019 onveranderd. Voor meer informatie, lees het nieuwsbericht hierover.
   • meer persoonlijke zaken, zoals werkkleding of speciale schoenen, als deze nodig zijn voor een bepaalde opleiding.

   SchoolkostenDe hoogte van de schoolkosten in het mbo verschilt per opleiding. Meestal liggen de kosten tussen de €500 en €1000 euro per jaar.

   Vrijwillige bijdrage

   De school mag voor extra diensten en activiteiten zoals excursies een vrijwillige bijdrage vragen. Studenten en ouders bepalen zelf of zij willen betalen om van deze diensten of activiteiten gebruik te maken. Ze zijn niet nodig om de opleiding te kunnen volgen of het diploma te behalen.

   Lesgeld en reiskosten mbo-studenten jonger dan 18 jaar

   Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. Hun ouders ontvangen nog kinderbijslag en kindgebonden budget voor hen. Minderjarige mbo’ers krijgen een studentenreisproduct (zonder studiefinanciering).

   Lesgeld mbo-studenten 18 jaar of ouder

   Mbo-studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld. Mbo-studenten van 18 jaar of ouder betalen cursusgeld als zij een deeltijdopleiding of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld. Voor voltijd-mbo is het bedrag voor 2018/2019 vastgesteld op € 1.155 voor deze leeftijdsgroep. Het deeltijdbedrag hangt af van de opleiding die de student volgt.

   Studiefinanciering mbo-studenten

   Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder krijgen studiefinanciering en een studentenreisproduct. Voor studenten aan een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 is de studiefinanciering een gift. Voor niveau 3 en 4 geldt dat de studiefinanciering een prestatiebeurs is. Studenten op niveau 3 of 4 die de opleiding niet afronden, moeten de studiefinanciering terugbetalen. De hoogte van de studiefinanciering hangt af van de thuissituatie. DUO stelt elk jaar de hoogte vast.

   meer over boeken en leermiddelen meer over cursusgeld

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Opleidingseisen

   Om toegelaten te worden tot de opleiding Coördinator sport, bewegen en gezondheid heb je één van de volgende diploma's nodig:

   • mavo-diploma
   • vmbo-gl/tl-diploma
   • overgangsbewijs naar havo-4
   • Sport- en bewegingsleider niveau 3 versneld traject

   Aanvullende wettelijke eisen

   • Je toont aan te beschikken over de benodigde praktische bedrevenheid in bewegingsactivitei.
   • Je hebt een voldoende op de sporttest.
   • Voor de sporttest wordt een puntensysteem gehanteerd met een cesuur (grens) van 5,5 waar de grondmotorische eigenschappen worden getest.
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

  • Rotterdam

   Met maar liefst drie wereldrecords staat de Rotterdamse marathon zowel nationaal als internationaal bekend als een toonaangevend loopevenement. Met een supersnel parcours, een uitstekende, innovatieve organisatie, een inspirerend publiek en een unieke sfeer op onder meer de Coolsingel is de Marathon Rotterdam uitgegroeid tot de grootste marathon én het grootste eendaagse sportevenement van Nederland.

  • Rotterdam

   Sparta Rotterdam is een betaald voetbalclub uit Rotterdam. Sparta werd opgericht in 1888 en is daarmee de oudste club in het betaald voetbal in Nederland.

 • Na je diploma

  Na het behalen van je diploma kun je natuurlijk gaan werken, maar doorstuderen kan natuurlijk ook.
  Naast werken kun je verder doorstuderen op het hbo, zoals Hogeschool Rotterdam en Halo. Soms kan dit in een verkort traject.

  • Het beroep

   Wat kan ik hiermee worden? (Het beroep)

   De Coördinator buurt, onderwijs en sport werkt vanuit een organisatie in de driehoek Buurt-Onderwijs- Sport (BOS). Het komt voor dat dit een duale aanstelling heeft, wat betekent dat je voor twee organisaties werkzaam bent. De Coördinator buurt, onderwijs en sport functioneert veelal in een omgeving waarin je anderen 'mee’ moet krijgen' om programma's te realiseren. Dit vraagt van jou dat je flexibel bent en beschikt over beïnvloedingsvermogen, over doorzettingsvermogen en over incasseringsvermogen om draagvlak te creëren en te behouden. Taken en bevoegdheden zijn niet altijd scherp afgebakend waardoor het belangrijk is dat je op kunt komen voor jouw eigen belangen en dat je jouw grenzen kunt aangeven.

   Jij bent straks een specialist in sport en bewegen. Als Coördinator buurt, onderwijs en sport kun je zelfstandig activiteiten begeleiden tijdens een sporttoernooi, tijdens een kamp, een teambuildingsdag of bij de gymles van kleuters. Jij hebt ook adviserende en coördinerende taken, bijvoorbeeld bij het organiseren van een sportevenement of het begeleiden van sportactiviteiten.

   Vaak begeleid je de jeugd in de naschoolse opvang of buurtwerk.

   Als BOS-medewerker kun je uitstekend organiseren en communiceren. Je bent sociaal, klantgericht en je volgt ontwikkelingen en trends op sportgebied. Je vindt het leuk om les te geven en om iemand te stimuleren en te motiveren.

   Toekomstige werkplekken

   Als coördinator BOS heb je veel verschillende richtingen waar je kunt gaan werken. Dit loopt uiteen van een gemeentelijke instelling, een welzijnscentrum, tot een sportvereniging of een onderwijsinstelling.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23163
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.