vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23163
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Sport & Bewegen

Coördinator buurt, onderwijs en sport

Heb jij een VMBO-TL of gelijkwaardig diploma en vind je het belangrijk dat andere mensen in beweging komen. Dan is de opleiding coördinator buurt, onderwijs en sport wellicht een goede optie voor jou!

 • De opleiding

  De opleiding coördinator buurt, onderwijs en sport, iets voor jou?

  De coördinator buurt, onderwijs en sport werkt vanuit een organisatie in de driehoek Buurt-Onderwijs-Sport (BOS). Het komt voor dat hij een duale aanstelling heeft, wat betekent dat hij voor twee organisaties werkzaam is. De beroepscontext verschilt per 'pijler' en loopt uiteen van gemeentelijke instelling, welzijnscentrum, sportvereniging tot onderwijsinstelling. De coördinator buurt, onderwijs en sport functioneert veelal in een omgeving waarin hij anderen 'mee moet krijgen' om programma's te realiseren. Dit vraagt van hem dat hij flexibel is en beschikt over beïnvloedingsvermogen alsook om doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen om draagvlak te creëren en te behouden. Taken en bevoegdheden zijn niet altijd scherp afgebakend waardoor het belangrijk is dat hij op kan komen voor zijn eigen belangen en zijn grenzen kan aangeven. Resultaat van het beroep is een verantwoord sport- en bewegingsaanbod dat aansluit op de lokaal-specifieke situatie en waarbij gewerkt wordt aan het realiseren van de volgende doelen:

  • Het vergroten van de maatschappelijke betekenis van sport;
  • Het versterken van de kwaliteit van sportaanbieders;
  • Het onderhouden en stimuleren van sportparticipatie;
  • Een impuls geven aan het verantwoord bewegen van jeugd binnen en buiten schooltijd.

  Wil je meer weten over deze opleiding, het beroep en de kans op werk, lees dan snel verder.

  • Meer over deze opleiding

   Bij deze opleiding werken we aan twee delen. Dit zijn het basisdeel en het profieldeel. In het basisdeel zitten alle onderdelen die gemeenschappelijk zijn voor het gehele kwalificatiedossier. Dit gedeelte krijg je dus bij alle opleidingen. In het profieldeel zitten de onderdelen die specifiek zijn voor deze opleiding. Daarbij moet je denken het kunnen aanbieden van een sportprogramma voor een gezonde(re) leefstijl maar ook het coördineren en uitvoeren van een sportproject komt aan bod.

   We bieden zo onder andere de volgende vakken aan voor het basisdeel:

   • Coachen en begeleiden
   • Trainingsleer
   • Lesgeven in de theorie en praktijk
   • EHBO
   • Toernooiorganisatie
   • Diverse sporten in de praktijk

   De vakken voor het profieldeel zijn:

   • Aanbieden van een sport- en beweegprogramma in samenwerking met buurt, onderwijs en sport Coördineren en uitvoeren van een project

   Bij deze opleiding krijg je uiteraard ook de basisvakken: Nederlands, rekenen, burgerschap en Engels. Om je te helpen bij je opleiding krijgt elke student vanuit de opleiding een eigen begeleider.

   Sportief maar vooral iemand die het verschil wil maken

   Bij onze opleiding zijn we wel bezig met sport maar daar ligt zeker niet de nadruk. We willen jou graag leren hoe je op een creatieve, ondernemende en betrokken manier het verschil gaat maken bij andere mensen. Je zal worden opgeleid tot een ondernemende professional die sport en bewegen in gaat zetten als middel om zo impact te hebben. We gaan met jou in beweging en we gaan je leren hoe jij het verschil kan maken. Kom jij met ons in beweging?

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   Je leert voor een beroep in de sector van Sport en Bewegen. Deze sector is heel divers en biedt dus voor iedereen mogelijkheden om iets te vinden wat bij hem of haar past. Daarom werkt Zadkine nauw samen met verschillende partners zodat jij tijdens de opleiding een geschikte stageplaats hebt. Zo hebben wij contacten met fitnesscentra, zwembaden, basisscholen, kinderdagopvang, verschillende sportvereniging en gemeentes. Dus waar je interesse ook ligt, er zit altijd iets voor jou bij.

   Hou er wel altijd rekening mee dat de meeste stages ’s avonds en in het weekend gelopen worden. Wij werken in de vrije tijd van onze deelnemers.

   Wij werken ook samen met verschillende organisaties bij het realiseren van projecten en evenementen. Een aantal keer per jaar bied jij ondersteuning bij kleine en/of grote evenementen in de regio Rotterdam. Je kunt dan denken aan de Rotterdam Marathon, Koningsspelen, een survivalrun, sport en fundorp, kameraadjesdag, enz.

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Opleidingskosten

   Kijk voor een overzicht van de algemene schoolkosten op www.zadkine.nl/schoolkosten. Bij de opleiding sport en bewegen bestaande kosten uit diverse onderdelen:

   • Boeken
   • Licenties
   • Verplicht kledingpakket

   Het kledingpakket kan aangeschaft worden bij Hooghuis Sport- en Kledingservice. Mocht je kiezen voor een andere leverancier dan kan dat ook mits het maar wel in de juiste kleurstelling is. Om kleding te kunnen bestellen krijg je van Hooghuis een klantnummer.

  • Studiefinancering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

   Studenten die jonger zijn dan 18 jaar kunnen wel een studentenreisproduct aanvragen.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Aanvullende eisen
   Om toegelaten te worden tot deze opleiding geldt ook de volgende aanvullende eis:

   • Je toont aan te beschikken over de benodigde praktische bedrevenheid in bewegingsactiviteit.

   Hiervoor is het handig om onderstaande filmpje te bekijken. Meer informatie hierover krijg je na je aanmelding voor deze opleiding.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

  • Met maar liefst drie wereldrecords staat de Rotterdamse marathon zowel nationaal als internationaal bekend als een toonaangevend loopevenement. Met een supersnel parcours, een uitstekende, innovatieve organisatie, een inspirerend publiek en een unieke sfeer op onder meer de Coolsingel is de Marathon Rotterdam uitgegroeid tot de grootste marathon én het grootste eendaagse sportevenement van Nederland.

  • Sparta Rotterdam is een betaald voetbalclub uit Rotterdam. Sparta werd opgericht in 1888 en is daarmee de oudste club in het betaald voetbal in Nederland.

  • Wij zijn een Centrum voor Excellent Vakmanschap -Grondoptreden en Veiligheid- in opdracht van Defensie. Dat betekent dat wij de door Defensie landelijke benoemde expert zijn op het gebied van Grondoptreden en Veiligheid, voor de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) die wij samen met Defensie aanbieden en doorontwikkelen binnen Paars Partnerschap. Defensie is ook actief betrokken in werving van nieuwe studenten tijdens Open dagen.
 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  Toekomstige werkplekken

  • Een coördinator sport, bewegen en gezondheid werkt onder andere in:
  • Een sportvereniging
  • Een sportafdeling bij de gemeente
  • Een sportprogramma bij een school
  • Het beroep

   Wat kan ik hiermee worden? (Het beroep)

   De coördinator buurt, onderwijs en sport werkt vanuit een organisatie in de driehoek Buurt-Onderwijs-Sport (BOS). Het komt voor dat hij een duale aanstelling heeft, wat betekent dat hij voor twee organisaties werkzaam is. De beroepscontext verschilt per 'pijler' en loopt uiteen van gemeentelijke instelling, welzijnscentrum, sportvereniging tot onderwijsinstelling. De coördinator buurt, onderwijs en sport functioneert veelal in een omgeving waarin hij anderen 'mee moet krijgen' om programma's te realiseren. Dit vraagt van hem dat hij flexibel is en beschikt over beïnvloedingsvermogen alsook om doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen om draagvlak te creëren en te behouden.

  • Vervolgopleiding

   Veel van onze studenten stromen door naar één van onderstaande opleiding, je kan echter naar elke HBO opleiding:

   • Academie voor lichamelijke oefening (ALO)
   • Leraar Basisonderwijs (Pabo)
   • Fysiotherapie
   • Sportmanagement
 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Student aan het woord

  Jennifer Kort had al een hele carrière achter de rug toen ze besloot terug naar school te gaan voor de opleiding Sport- en bewegingscoördinator. Heel moeilijk was dat niet. “Wanneer je je passie hebt gevonden, investeer je graag in jezelf.”

  “Een paar jaar geleden ben ik vanuit Bonaire terugverhuisd naar Nederland. Het was tijd: de baan die ik daar had, beviel niet meer. Althans, ik had een nieuwe uitdaging gevonden. Ik werkte er als bewaker in de gevangenis en was commandant van een soort interne ME die uitrukte wanneer er opstootjes uitbraken.

  Fysiek best zwaar werk, waarvoor je een topconditie nodig hebt. Dus begon ik flink te trainen. Toen bleek dat ik sporten zó leuk vind dat ik liever daar mijn beroep van maak.”

  De mbo-opleiding Sport- en bewegingscoördinator sluit naadloos op mijn wensen aan. “Behalve dat je er alles leert over bijvoorbeeld het menselijk lichaam, en hoe alles werkt, krijg je ook les in het organiseren van allerlei evenementen en projecten. Super interessant.

  Dat ik deze opleiding combineer met de opvoeding van mijn zoontje is soms best zwaar. Maar het is een noodzakelijke investering om mijn droom te volgen.” Die droom is uiteindelijk het opzetten van mijn eigen sportschool. “Zodat ik straks ook anderen kan besmetten met mijn sportkoorts. Het zal nog aardig wat vergen om die droom waar te maken. Maar ik ben ervan overtuigd dat mijn studie bij Zadkine daarvoor een goede start is.”

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23163
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.