Zadkine Vakschool Schoonhoven

Unieke ambachtsopleidingen

Laat jij graag mensen stralen? Ben je creatief, technisch en ondernemend? Dan hebben wij de opleiding voor jou!

Vakschool Schoonhoven is uniek in Nederland

Wij bieden als enige in Nederland designopleidingen van accessoires en andere voorwerpen waar je naast heel creatief ook technisch moet zijn. Vind jij het leuk om met mensen om te gaan en heb je een vlotte babbel? Kijk dan ook eens naar onze juweliersopleidingen waarin we je voorbereiden voor een baan als (online en offline) ondernemer in sieraden en accessoires.

 • Opleidingen

  Vakschool Schoonhoven biedt verschillende mogelijkheden om kennis en vaardigheden op te doen op het gebied van goudsmeden, juwelier en uurwerktechniek. Afhankelijk van je eigen situatie kies je de leerweg die het best bij je past. 

  Voltijd mbo-opleidingen 

  Vakschool Schoonhoven BasisgoudsmidDe voltijdopleidingen zijn vooral bedoeld voor jonge mensen van 16 tot 26 jaar. Je gaat 5 dagen in de week naar school. Uiteraard ga je ook op stage. Dit gebeurt, afhankelijk van de opleiding in het 3e en/of het 4e leerjaar. De voltijdopleidingen kun je volgen in de vakgebieden Goudsmeden, Juwelier en Uurwerktechniek. Al deze opleidingen worden aangeboden op niveau 3 en 4. 

  Leren en werken combineren 

  De opleiding Medewerker juwelier (niveau 3) en de opleiding Juwelier (niveau 4) kunnen ook gevolgd worden via het bbl-traject. Je gaat 1 dag in de week naar school en bent minstens 3 dagen per week werkzaam in een juwelierszaak. Tijdens je werk zal je ook de mogelijkheid moeten hebben om opdrachten van school te kunnen maken.

  Branche-erkende opleidingen

  De branche-erkende opleidingen zijn bedoeld voor volwassenen die zich willen (om)scholen in de sieraden- of uurwerkbranche. 1 dag per week worden de lessen aangeboden. De inhoud van de lessen komt overeen met die van de (voltijds)opleidingen. Echter, in dit traject gaat het alleen om het vakinhoudelijke deel. Als je alles voldoende afsluit krijg je een certificaat dat door de branche erkend wordt. 
  Goudsmeden, Medewerker verkoop en Uurwerkhersteller zijn de branche-erkende opleidingen die je kunt volgen. 

 • Cursussen en Trainingen

  Naast de bbl- en voltijdopleidingen biedt Zadkine Vakschool Schoonhoven ook verschillende cursussen en trainingen aan. Voor iedereen is er een cursus: van beginner tot specialist.

  Onder de naam Vakschool Schoonhoven Cursus & Training worden diverse cursussen aangeboden op het gebied van goud- en zilversmeden, juwelier, edelsteenkunde, uurwerktechniek en ontwerpen op de computer. Het cursusaanbod is afgestemd op diverse doelgroepen.

  Particulieren

  Voor particulieren zijn er diverse creatieve en technische cursussen om sieraden en uurwerken te leren maken. Zowel theorie als praktijk spelen een belangrijke rol in deze cursussen. Deze cursussen worden begeleid door vakbekwame docenten.

  Zakelijke markt

  Voor de zakelijke markt zijn er diverse cursussen. Van specialistische cursussen voor professionals tot het op-, bij- en nascholen van medewerkers. Voor bedrijven is er tevens de mogelijkheid van cursus op maat, waarin bestaande cursussen en trainingen aangepast kunnen worden aan de wensen van het bedrijf. Dit kan op een van onze locaties of In-Company.

  Kijk in de Studiewijzer voor meer informatie over de verschillende vakgebieden en het bijbehorende cursusaanbod. Via de groene knop AANMELDEN kunt u zich inschrijven.

  bekijk de opleidingen in de studiewijzer > | bekijk de cursussen in de studiewijzer > | bekijk planning cursussen

  Meer informatie over partnerschappen en samenwerken

  Onder het kopje Samenwerken vindt u meer informatie over de activiteiten en samenwerkingsverbanden van de Vakschool in den lande.

  download onze nieuwsbrief

 • Nieuws­brief Cursussen & Trainingen Vakschool
  Download 2020 #2
 • Eigentijds en internationaal

  Eigentijds

  Onze opleidingen ontwikkelen zich voortdurend mee met de markt. Daarom werken we onder andere met 3D-printing en vinden we het belangrijk dat je ook voldoende weet van social media en websites zodat jij straks je product bij je klant weet te brengen, of dat nu in een winkel is of op internet.

  Internationaal

  Studenten uit de hele wereld komen speciaal naar Schoonhoven om bij ons een opleiding te volgen. Onze studenten hebben stage gelopen in o.a. IJsland, Canada, Zweden, Engeland, en Duitsland. Ook hebben we uitwisselingsprogramma's met scholen uit Duitsland, Noorwegen en Finland.

  Wil je meer weten over onze verschillende opleidingen?

  Bekijk ons volledige aanbod

 • Open dagen en beurzen

  Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dag van Vakschool Schoonhoven is op 5 november 2020 (15.00-20.00).

  Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

  Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen? Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past.

  Uit heel Nederland

  De studenten van Vakschool Schoonhoven komen uit heel Nederland en soms daarbuiten. Daarom nemen wij niet alleen deel aan de Open dagen van Zadkine, maar trekken wij ook het land in om op tal van Onderwijsbeurzen aanwezig te zijn en studenten voor te lichten over onze mogelijkheden.

  Dit is onze kalender voor 2020-2021:

  • donderdag 5 november 2020, 15.00 uur - 20.00 uur.
  • Nacht van het Zilver, vrijdag 12 december 2020, 18.00 uur - 00.00 uur.
  • vrijdag 15 januari 2021, 15.00 uur - 20.00 uur.
  • zaterdag 16 januari 2021, 10.00 uur - 14.00 uur.
  • dinsdag 9 maart 2021, 15.00 uur - 20.00 uur.
  • maandag 24 mei 2021, Open dag Vakschool Schoonhoven tijdens de Nationale Zilverdag in Schoonhoven, 10.00 uur - 17.00 uur.

  Bekijk een YouTube van de Open dag

 • Studeren in Schoonhoven

  Voor een groot aantal studenten betekent studeren in Schoonhoven ook wonen in Schoonhoven. Wonen op kamers. In Schoonhoven zelf of in een van de omliggende plaatsen. Dit vraagt enige mate van zelfstandigheid. Vakschool Schoonhoven is zich hiervan bewust en biedt studenten, daar waar nodig, begeleiding bij zowel praktische zaken als de meer persoonlijke zaken zoals leerproblemen, dyslexie of een lichamelijke handicap.

  • Begeleiding

   Voor een groot aantal studenten betekent studeren in Schoonhoven ook wonen in Schoonhoven. Wonen op kamers. In Schoonhoven zelf of in een van de omliggende plaatsen. Dit vraagt enige mate van zelfstandigheid. Vakschool Schoonhoven is zich hiervan bewust en biedt studenten, daar waar nodig,

   • begeleiding bij zowel praktische zaken als
   • de meer persoonlijke zaken zoals leerproblemen, dyslexie of een lichamelijke handicap. In die gevallen biedt Zadkine Studiekeuzecentrum ondersteuning.
  • Een kamer vinden

   Veel studenten van de Vakschool wonen op kamers in Schoonhoven of in de buurt van Schoonhoven. De school probeert de toekomstige studenten, daar waar mogelijk, te helpen bij het zoeken naar een kamer.

   Via enkele grote advertenties in de huis aan huis bladen “Het Kontakt” of “De Lekstreek” roepen we de verhuurders op om de vrij komende kamers aan te melden. Verhuurders kunnen een advertentie plaatsen op ons digitaal prikbord.

   Bekijk ons digitaal prikbord.

   Op kamers

   Ook kun je zelf een advertentie plaatsen waarin je aangeeft op zoek te zijn naar een kamer. Wij adviseren je niet te lang te wachten met het zoeken naar een kamer. Plaats zelf in maart of april al een advertentie, of kom een dag naar Schoonhoven en probeer zo aan adressen komen.

   Wil je een kleine advertentie plaatsen waarin je om een kamer vraagt dan kun je dat doen in Het Kontakt via  www.hetkontakt.nl of het e-mailadres b.smits@hetkontakt.nl.

   Kosten voor een kleine advertentie zijn ca. 25 euro.

  • Oud-studenten

   Oud-studenten

   Ben je oud-student van Vakschool Schoonhoven en wil je graag op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de Vakschool? Of ben je werkzaam binnen de branche en wil je ons op de hoogte houden van jouw nieuwtjes op het gebied van goudsmeden, zilversmeden, juwelier of uurwerktechniek?

   Laat het ons weten en schrijf je in!

   download inschrijfformulier

  • Studentenvereniging

   Studentenvereniging Kontakt

   Doordat bijna 80% van de Vakschoolstudenten op kamers woont, is Schoonhoven ook een soort (mini)studentenstad met zijn eigen aparte sfeer. Omdat Vakschool Schoonhoven de enige school in Nederland is waar je opgeleid kan worden voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche, komen studenten uit het hele land (en van daarbuiten).

   Studenten vinden elkaar bij “Kontakt”. Deze vereniging voor en door Vakschoolstudenten is verantwoordelijk voor diverse feesten en gezellige avonden. Ook verzorgen zij al decennia lang de kennismakingsweek voor nieuwe Vakschoolstudenten. Door hier aan deel te nemen, heb je als nieuweling direct “Kontakt” met andere Vakschoolstudenten en maakt het het zelfstandig worden een stuk makkelijker en gezelliger.

   Ook voor de serieuze kant is aandacht. Regelmatig overleg tussen “Kontakt”, directie en teamleiders over de dagelijkse gang van zaken op Vakschool Schoonhoven geeft aan dat problemen gemakkelijker bespreekbaar worden gemaakt en daarmee sneller opgelost kunnen worden. Het is een gegeven dat de betrokkenheid van Vakschoolstudenten met de school en de opleiding zeer groot is.

   Lees meer over over studentenvereniging “Kontakt”.

  • Schoonhoven

   Schoonhoven is van oudsher dé Zilverstad van Nederland. Dit blijkt onder andere door de aanwezigheid van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, de zeer vele goud- en zilversmidsateliers en natuurlijk Vakschool Schoonhoven.

   Jaarlijks vindt op 2e Pinksterdag de Nationale Zilverdag plaats. Ruim 150 goud- en zilversmeden uit het hele land presenteren zich op deze dag. Ook vindt er een tentoonstelling plaats van diverse buitenlandse goud- en zilversmeden.

   De Nacht van het Zilver is een, sfeervol, evenement dat jaarlijks halverwege december wordt georganiseerd. Vele ateliers van goud- en zilversmeden openen op de winterse avond hun werkplaats waarbij het publiek een kijkje achter de schermen kan nemen.

   Elke 3 jaar wordt de Schoonhoven Silver Award uitgereikt. Aan deze internationale wedstrijd nemen vele zilversmeden uit de gehele wereld deel. De prachtig vormgegeven zilveren objecten worden dan geëxposeerd in het Nederlands Zilver Museum. Kortom, heel Schoonhoven ademt sieraden en zilver en niet voor niets is Vakschool Schoonhoven al sinds 1895 gevestigd in deze creatieve stad aan de Lek.

   Meer informatie over de Zilverstad vindt u op de website van Gemeente Krimpenerwaard.

Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.