vragen
bbl - mbo niveau 4
 • Start:feb 2020 of aug 2020
 • Crebonummer:25480
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Maatwerk zorg

Mbo Verpleegkundige Aafje

Het werken in de gezondheidszorg heeft de toekomst en is daardoor misschien wel éeen van de boeiendste bedrijfstakken in Nederland. Door wetenschappelijk onderzoek en door nieuwe technieken is in de gezondheidszorg steeds meer mogelijk. Hierdoor zijn er altijd mogelijkheden om je te ontwikkelen of door te leren.

 • De opleiding

  Een mbo verpleegkundige doet meer dan injecteren en mensen wassen. Je controleert bijvoorbeeld ook of mensen de juiste medicijnen krijgen en je bent verantwoordelijk voor het behandelplan. Wil je graag werken met je hoofd, hart en handen, dan is deze opleiding iets voor jou.

  Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding mbo Verpleegkundige.

  • Meer over deze opleiding

   Het onderwijs wordt aangeboden door middel van projecten. Tijdens deze projecten ben je actief bezig met theoretische en praktijkgerichte opdrachten, die altijd aansluiten op de actuele beroepssituatie.  

   Je start de opleiding met het basisdeel waarin je de vakken anatomie, eerste hulpverlening, omgangskunde, ziekteleer en natuurlijk ook verpleegkunde krijgt. Binnen de opleiding komen alle beroepskenmerken aan bod, zoals het omgaan met mensen en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, zelfstandig oplossen van problemen en samenwerken

   De vakken die je krijgt hebben ook  te maken met je toekomstige beroep.  Daarnaast krijg je ook de theoretische vakken Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap.

   Na het basisdeel van de opleiding kies je,  samen met je studiebegeleider, voor één van de profieldelen.

   In deze opleiding kun je kiezen uit de volgende vier profieldelen (brancheverbijzonderingen)

   • Ziekenhuizen
   • Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg
   • Gehandicaptenzorg
   • Geestelijke gezondheidszorg.

   Opbouw van de opleiding

   Tijdens de opleiding krijg je theorielessen, oefen je regelmatig in het praktijklokaal op school en wordt er gewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast werk je in de instelling waar je bent aangenomen.

   De opleiding wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Als afgestudeerd verpleegkundige ben je gekwalificeerd om in diverse branches van de verpleging & verzorging te werken. Verpleegkundige is een beschermende beroepstitel. Als afgestudeerd verpleegkundige word je geregistreerd in het BIG-register.

   Persoonskenmerken

   • Je kunt goed met mensen omgaan en je vindt het leuk om hen te verzorgen of te verplegen
   • je kunt je goed inleven in patiënten en je behandelt hen met respect
   • Je kunt goed plannen en nauwkeurig werken
   • je bent stressbestendig en je kunt goed met werkdruk omgaan
   • je durft verantwoording te dragen
   • Je vindt het fijn om niet elke dag van 9 tot 5 te werken. Je beseft dat werken in de gezondheidszorg betekent dat je ook ’s avonds en ’s nachts moet werken.

   Je houdt je aan de beroepscode, normen en waarden, de visie en de richtlijnen van de instelling waar je werkt.

   beeld bij vp studenten aan bed

  • Beroepen

   • Verpleegkundige
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: via een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen de leerwegen.

   BOL
   BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. De meeste opleidingen bij Zadkine kun je volgen via de BOL-leerweg en het merendeel van de studenten kiest voor deze variant.

   BBL
   BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Je kunt deze leerweg volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Op deze manier kun je werken en leren combineren. Een aantal BBL-opleidingen kan ’s avonds worden gevolgd.

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.
  • Opleidingskosten

   De kosten van de opleiding worden in veel gevallen door je werkgever vergoed. Dit hoor je tijdens het sollicitatiegesprek.

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

  • Toelatingseisen

   Je kunt met een niveau 4 opleiding starten als je in het bezit bent van onderstaande bewijzen of diploma's:

   • Een vmbo-diploma via de gemengde of theoretische leerweg (toelating vanuit de kaderberoepsgerichte leerweg is afhankelijk van het toelatingsgesprek) 
   • Een mavo-diploma
   • Een overgangsbewijs naar 4 havo
   • Een diploma Verzorgende niveau 3
   • Een diploma Verzorgende individuele gezondheidszorg (ig) niveau 3
   • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring en diploma Verzorgende niveau 3

   Aanbevolen: opleiding vmbo theoretische leerweg

   Aanvullende eisen

   Wanneer je gaat leren of werken in een functie waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens of met jonge mensen, dan wordt gevraagd om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit document kun je opvragen bij je gemeente. Je krijgt in ieder geval een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de betreffende opleiding/functie.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
  • Laurens is de grootste aanbieder van wonen, diensten en zorg in Rotterdam en omstreken
  • Het Erasmus MC is op het gebied van ziekte en gezondheid een internationaal erkend centrum voor patiëntenzorg, kennisoverdracht en kennisontwikkeling
  • Aafje: specialist in ouderenzorg

  • Frankelandgroep, Centrum voor wonen, zorg en welzijn
  • Stichting Humanitas: een uitgebreid aanbod producten en diensten op het gebied van zorg, welzijn, wonen en dienstverlening in de regio Rotterdam
 • Na je diploma

  Na het halen van je diploma ga je werken in de zorginstelling waar je bent aangenomen. Je kunt je ontwikkelen door aanvullende cursussen en opleidingen te volgen. Ook kun je doorstromen naar de hbo-opleiding Verpleegkundige niveau 5. Dit kan alleen als je toestemming hebt van je werkgever.
  • Het beroep

   Als je als mbo Verpleegkundige aan het werk gaat, ben jij degene die voor de patiënten zorgt.
   Naast het geven van voorlichting, verstrek je ook op tijd medicatie of injecties, breng je een infuus of katheter in, verzorg je wonden of was je een patiënt als zij dit zelf niet kunnen.

   Bij een opname voelen patiënten zich vaak angstig of ongemakkelijk. Door een praatje te maken en goed te luisteren kun jij ervoor zorgen dat zij zich meer op hun gemak voelen. Maar dat is niet alles.

   Op de werkvloer gaat het er vaak hectisch aan toe. Patiënten vragen je hulp, artsen of collega's vragen om assistentie, familieleden komen op bezoek en willen je iets vragen. In al die drukte ben jij helemaal op je plek en zorg je ervoor dat alles soepel verloopt. Hoe dynamisch wil je het hebben.

   Toekomstige werkplekken

   Je gaat werken in het ziekenhuis, een verpleeg- of verzorgingshuis, de thuiszorg of in de gehandicapten- of geestelijke gezondheidszorg.

   Maar de gezondheidszorg ontwikkelt zich snel, cliënten zullen langer thuis blijven wonen, verblijven korter in een ziekenhuis en in de geestelijke gezondheidszorg worden de meeste cliënten in hun eigen omgeving begeleid. Dit betekent dat er ook van jou wordt verwacht dat je je vakdeskundigheid blijft ontwikkelen. En dat je in de toekomst ook steeds meer gebruik zal gaan maken van de technische- en ict-ontwikkelingen, zoals e-health.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

  • Meeloopdagen

   Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

   Schrijf je in voor de Open dagen

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • De keuze van Menno

  'Dat ik verpleegkunde zou gaan studeren, stond eigenlijk al vast sinds mijn geboorte. Mijn moeder is verpleegkundige en haar verhalen aan de keukentafel waren altijd de mooiste. Ik wil voorkomen dat mensen sterven. Als ambulancebroeder op de motor. Iets waar ik na deze opleiding nog niet voor ben opgeleid. Maar dankzij de stages hier leer ik vast al wel omgaan met allerlei verschillende patiënten. Een mooie bonus dus'.

bbl - mbo niveau 4
 • Start:feb 2020 of aug 2020
 • Crebonummer:25480
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.