Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Aankomend onderofficier Maritiem

School & Stage (BOL)

Kaartlezen tijdens de opleiding voor de Koninklijke Marine

In het kort

Heb jij een voorliefde voor het water? Zou je het liefst aan boord van een schip werken? Schrikt geen enkele uitdaging je af, zelfs niet bij slecht weer en storm? Als aankomend onderofficier maritiem ben je in staat om onder alle denkbare omstandigheden te functioneren. Gedurende je opleiding breng je veel tijd door op een schip, waar je de geleerde vaardigheden direct in de praktijk brengt. Wij bereiden je voor op een veelbelovende toekomst bij de Koninklijke Marine!

Meer over jouw opleiding

Als onderofficier Maritiem kruip je in de rol van onderofficier/korporaal binnen de operationele dienst (OD) van de Koninklijke Marine. Je werkt en leeft in een militaire omgeving, waarbij je zowel uitvoerende als leidinggevende taken hebt. Binnen deze dienst aan boord van een Marineschip kun je werkzaam zijn bij twee vakdiensten: Operationele dienst operaties (ODOPS) en Operationele dienst verbindingsdienst (ODVB). Je werkt aan boord van een varende eenheid en staat altijd aan. Zowel overdag als ‘s nachts en onder alle omstandigheden op zee. De VeVa-opleiding Aankomend onderofficier maritiem doorloop je in 2 jaar. Tijdens de opleiding maak je kennis met de Koninklijke Marine en ontwikkel je vaardigheden om te kunnen optreden als leider, vakman en instructeur. Als onderofficier maritiem dien je sociaal vaardig en avontuurlijk aangelegd te zijn. Je gaat uitdagingen niet uit de weg en bent bereid hard te werken, ook aan je persoonlijke ontwikkeling.

Omdat je het beste leert in de praktijk, loop je tijdens je opleiding elke maand een week stage bij de Koninklijke Marine in Den Helder. Je verblijft gedurende de volledige week op locatie. Maar het kan ook voorkomen dat je een stage op zee hebt. Wij zorgen ervoor dat je verzekerd bent van een stageplaats.

In het eerste leerjaar ga je op werkweek. Een week vol fysieke en mentale uitdagingen, samen met je klasgenoten. Je verlegt er niet alleen je grenzen, maar maakt ook vrienden voor het leven. Een ervaring die je nooit vergeet! Verder doe je tijdens de opleiding veel aan sport én laat je in je examenjaar je doorzettingsvermogen zien tijdens onze 24-uurs NOAD oefening (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan). Hieronder vind je een toffe film!

Wat ga je doen?

We leren je militaire basisvaardigheden en zorgen dat je fit bent en ‘aan’ staat! Tijdens de opleiding leren we je zowel nautische als algemene scheepstaken uit te voeren. Je wordt getraind in het leiden van groepen. Sport vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding tot aankomend onderofficier maritiem. Daarnaast volg je de standaard vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Je krijgt ook de mogelijkheid om extra keuzevakken te volgen om je verder te specialiseren.

Marineschipen Defensie
Marineschipen Defensie

Stage lopen

Als VeVa student ga je gedurende een aantal periodes werken aan je BPV (=stage). Omdat je het beste leert in de praktijk, loop je tijdens je opleiding elke maand een week stage bij de Koninklijke Marine in Den Helder. Je verblijft gedurende de volledige week op locatie. Maar het kan ook voorkomen dat je een stage op zee hebt. Wij zorgen ervoor dat je verzekerd bent van een stageplaats.

Locatie

De Veiligheidsacademie is onderdeel van Campus Hoogvliet (2014). Hier is een prachtige sporthal - met dojo en klimwand-, waar we vaak gebruik van maken. We sporten ook vaak buiten, of marcheren rondom ons gebouw. Buiten kun je praktijkoefeningen doen in de Praktijkstraat, bijvoorbeeld bij onze eigen bushalte. Onze bereikbaarheid is top. We hebben genoeg plaats om de auto te parkeren (gratis) en je fiets kan in de overdekte fietsenstalling. Kom je met het openbaar vervoer? Metrostation Zalmplaat ligt vlak naast de campus. 

Aan het werk

Met je VeVa-diploma ben je verzekerd van een baan bij Defensie. Er volgt wel een aanstellingskeuring die je succesvol moet afronden. Je gaat aan de slag bij de Operationele Dienst van de Marine.

Als onderofficier maritiem bij de Koninklijke Marine werk je aan boord van schepen, zowel in Nederland als in het buitenland. Je voert verschillende taken uit, zoals radarwaarnemingen en onderhoudswerkzaamheden. Je wordt goed voorbereid op uitdagende militaire opdrachten, waarbij veiligheid altijd voorop staat. Je geeft leiding aan een team, bereidt instructies voor en helpt met het laden en lossen van goederen. Ook zorg je dat het schip klaar is om te varen. Je werkt op de brug, zorgt voor je uitrusting en treedt op wanneer dat nodig is.

Mbo-diploma

Wil je liever ergens anders werken dan bij de Koninklijke Marine? Na de opleiding heb je een volwaardig mbo-diploma niveau 3 op zak.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de opleiding of wil je je aanmelden? Hieronder vind je alle informatie. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact op via de contactpersoon onderaan deze webpagina.

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar

Wil je deze opleiding volgen? Wees er snel bij, want voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (dit heet Numerus Fixus). In het eerste studiejaar kunnen maximaal 20 studenten de opleiding starten.

Hoe sneller je je dus aanmeldt, hoe groter de kans op een plek. We wijzen de plekken namelijk toe op volgorde van aanmelding.

Is het maximum aantal studenten bereikt, dan is er de mogelijkheid dat je op een wachtlijst komt. Je maakt nog kans, maar je kunt ook verder kijken naar andere opleidingen binnen Zadkine.

Alle toelatingseisen

Kom langs

Veiligheidsacademie

Receptie

Heb je vragen over een opleiding? Neem dan gerust contact op!

contact met Zadkine Veiligheidsacademie
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan