vragen
Horeca, Toerisme & Facilitaire dienstverlening
bbl - niveau 4
  • Start:september of februari
  • Crebonummer:25183
  • Duur:1 jaar
Download Brochure
Brood & Banket

Patissier

Als patissier heb je een coördinerende, aansturende, regelende, controlerende en signalerende rol. Daarnaast heb je ook een uitvoerende rol. Je bent verantwoordelijk voor het vervaardigen van excellente patisserieproducten

  • De opleiding

    De opleiding Patissier duurt in principe een jaar (indien je over de juiste vooropleiding beschikt) en volg je via de beroepsbegeleidende leerweg. Dat wil zeggen dat de opleiding bestaat uit een combinatie van werken en leren.

    • Meer over deze opleiding

      De opleiding Patissier duurt in principe een jaar en volg je via de beroepsbegeleidende leerweg. Dat wil zeggen dat de opleiding bestaat uit een combinatie van werken en leren.

      Tijdens de opleiding Patissier ga je een dag per week naar school voor de theorie en de resterende dagen doe je praktijkervaring op in een door SBB-erkend leerbedrijf (zie www.s-bb.nl). Bij aanvang van de opleiding sluit je een arbeidsovereenkomst voor studenten en een bpv (stage)-overeenkomst met een erkend leerbedrijf af.

      Tijdens de opleiding Patissier volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daarnaast krijg je vaktechnische vakken op het gebied van:

      • Luxe koek en stukwerk
      • Taarten/gebak
      • Desserts
      • Friandisses
      • Chocolade
      • IJs en andere banketspecialiteiten

      Je bent tijdens de opleiding vooral bezig met vernieuwende producten. Deze vernieuwde producten ontwikkel je zelf en hiermee werk je tijdens het jaar naar jouw proeve van bekwaamheid. Tijdens deze proeve van bekwaamheid laat je zien waar je het gehele jaar mee bezig bent geweest. Het schooljaar sluit je af met een zogenaamde 'parade de patisserie'.

      De opleiding bevat een flink aantal workshops die gegeven worden door professionals uit het bedrijfsleven. Enkele lessen zul je volgen samen met studenten van de opleidingen Gespecialiseerd kok en Gastronoom/Sommelier. Het leuke hiervan is dat je nog breder wordt opgeleid. Je gaat namelijk tijdens lessen een kijkje nemen bij de andere opleidingen. Zo leer je dus van en met elkaar.

      Persoonskenmerken
      Als patissier moet je creatief en innoverend zijn. Je gebruikt je creatieve ideeën bij het maken en afwerken van brood- en banketproducten, zoals broodspecialiteiten, taarten en gebak en het bedenken van nieuwe exclusieve producten.

      Daarnaast moet je zorgvuldig en hygiënisch kunnen werken. Ook kun je te maken krijgen met onregelmatige werktijden. Maar als de werkdag ’s ochtends vroeg begint, dan ben je ’s middags vrij.

      uitvoerend bakker

       

    • Leer en stagebedrijven

      Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

    • Opleidingskosten

      Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

      Studiefinanciering

      Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

      Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

    • Toelatingseisen

      Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van praktijkervaring bij een bedrijf in de bakkersbranche. Daarnaast moet je minimaal in het bezit zijn van een diploma Uitvoerend bakker (niveau 2).  

  • Locaties

    Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

    • Benthemplein 15

      Benthemplein 15
      3032 CC Rotterdam
      T (088) 945 24 80

      De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Mode en Uiterlijke verzorging.

      download locatiegids

  • Samenwerking

    Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

  • Na je diploma

    Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

    • Het beroep

      Als patissier heb je een coördinerende, aansturende, regelende, controlerende en signalerende rol. Daarnaast heb je ook een uitvoerende rol. Je bent verantwoordelijk voor het vervaardigen van excellente patisserieproducten. Daarnaast ontwerp en creëer je (gevraagd en ongevraagd) originele en exclusieve nieuwe delicatessen zodat het productaanbod aantrekkelijk, aanlokkelijk en vernieuwend blijft. Bij het ontwikkelen van nieuwe exclusieve patisserieproducten ben je de creatief verantwoordelijke.

      Het betreft werkzaamheden in relatie tot catering, evenementen, buffetten, (thema)feesten en dergelijke. In hotels, restaurants en banketbakkerij wordt het beroep van patissier uitgeoefend.

    • Vervolgopleiding

      Met dit diploma kun je aan de slag gaan als patissier bij bakkerijen in het hogere segment, hotels of restaurants.

  • Voorlichting

    Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

    • Infoshop

      De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

      Lees meer over de Zadkine Infoshop

    • Meeloopdagen

      Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over meeloopdagen

      Schrijf je in voor de meeloopdag

    • Open dagen

      Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

      Schrijf je in voor de Open dagen

  • Contact

    Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

    Stel je vraag ...

bbl - niveau 4
  • Start:september of februari
  • Crebonummer:25183
  • Duur:1 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.