vragen
bbl - niveau 4
  • Start:september en februari*
  • Crebonummer:25169
  • Duur:2 - 3 jaar
Download Brochure
Horecavak

Gastronoom-Sommelier

Als gastronoom-sommelier werk je vooral in luxere restaurantbedrijven of in kleinere specialistische bedrijven. Je geeft in beide gevallen adviezen aan gasten over wijn-spijscombinaties en je bent belast met de verzorging van wijnen. Wanneer je in grote restaurantbedrijven werkzaam bent, dan geef je daarnaast ook leiding aan de werkuitvoering.

  • De opleiding

    Werk je al in een gerenommeerd en erkend horeca-leerbedrijf?  Of volg je de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (niveau 3)?  En wil jij de beste worden in jouw vak?
    Dan is de opleiding Gastronoom-Sommelier geschikt voor echte doorzetters zoals jij!

    De opleiding Gastronoom-Sommelier duurt twee tot drie jaar en volg je via de beroepsbegeleidende leerweg. Dat wil zeggen dat de opleiding bestaat uit een combinatie van werken en leren.

    • Meer over deze opleiding

      De opleiding Gastronoom-Sommelier duurt twee tot drie jaar en volg je via de beroepsbegeleidende leerweg. Dat wil zeggen dat de opleiding bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens de opleiding ga je een dag per week naar school voor de theorie en de resterende dagen doe je praktijkervaring op in een door SBB-erkend leerbedrijf (zie www.s-bb.nl). 

      De opleiding Gastronoom-Sommelier bestaat uit de volgende onderdelen:

      • Gastronomie (wordt extern geëxamineerd)
      • Marketing verkooptechnieken
      • Kennis van keukentechnieken
      • Modern gastheerschap
      • SWEN 2 (wordt extern geëxamineerd)

      De lessen worden gegeven door interne en externe specialisten. Denk aan lessen als praktisch toepasbare wijnkennis, productkennis, wijn-spijscombinaties, communicatieve en sociale vaardigheden en zaken als calculatie en voorraadbeheer.

      De training 'Leermeester' maakt onderdeel uit van deze opleiding.

      Enkele lessen zul je volgen samen met studenten van de opleidingen Patissier en Gespecialiseerd kok. Het leuke hiervan is dat je, onder andere, nog breder wordt opgeleid. Je gaat namelijk tijdens de lessen integreren bij de andere opleidingen. In de opleiding Gastronoom-Sommelier staat proeven centraal.

      Persoonskenmerken
      Naast algemene zaken als het goed kunnen werken in een team, goed kunnen plannen en gaan voor een goed resultaat, is het belangrijk dat je het belangrijk vindt om je werk goed te doen. Je bent servicegericht en houdt daarom rekening met de wensen van de gasten. Ook werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je bent stressbestendig bereid om je extra in te zetten als het druk is. Je vindt het niet erg om op wisselende tijden te werken. Ook vind je het een uitdaging om je eigen vakkennis te vergroten, bestaande werkprocessen, het assortiment en de bereidingswijzen van dranken en gerechten te verbeteren of te vernieuwen.

      Naast het beschikken over bovenstaande eigenschappen ben je als gastronoom/sommelier iemand die kan creëren en ontwikkelen, die altijd het overzicht heeft, die kan delegeren, controleren en corrigeren. Jij kunt nieuwe en/of lerende medewerkers begeleiden, aansturen en hen uitleggen wat er van hen wordt verwacht.

      Ook is organiseren een eigenschap die noodzakelijk is voor jouw werk als gastronoom/sommelier. Daarnaast is commercieel inzicht belangrijk, je wilt namelijk bijdragen aan een goede omzet van het bedrijf. Tevens speel je als gastronoom/sommelier een belangrijke rol in het creëren en bewaken van de sfeer in het bedrijf.

      Gastheer/-gastvrouw Horeca

    • Leer en stagebedrijven

      Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

    • Opleidingskosten

      Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

      Studiefinanciering

      Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

      Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

    • Toelatingseisen

      Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van het diploma Gastheer/-vrouw (niveau 2) of hoger in dezelfde branche. Belangrijk is dat je een goede basiskennis van wijnen hebt.

      Toelaatbaar? Dan zoek je zelf een erkend leerbedrijf in de horeca (zie www.s-bb.nl) voor een lijst van erkende leerbedrijven). Je krijgt hiervoor de benodigde informatieformulieren uitgereikt op school en bent dan zelf verantwoordelijk voor een juiste gang van zaken.

  • Locaties

    Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

    • Benthemplein 15

      Benthemplein 15
      3032 CC Rotterdam
      T (088) 945 24 80

      De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Mode en Uiterlijke verzorging.

      download locatiegids

  • Samenwerking

    Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

  • Na je diploma

    Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

    • Het beroep

      Als gastronoom-sommelier werk je vooral in luxere restaurantbedrijven of in kleinere specialistische bedrijven. Je geeft in beide gevallen adviezen aan gasten over wijn-spijscombinaties en je bent belast met de verzorging van wijnen. Wanneer je in grote restaurantbedrijven werkzaam bent, dan geef je daarnaast ook leiding aan de werkuitvoering.

      Beide soorten bedrijven zijn luxe restaurantbedrijven die over het algemeen in de sector van de gastronomische bedrijven opereren.

    • Vervolgopleiding

      Aan het einde van de opleiding is er de gelegenheid om deel te nemen aan een officieel examen dat wordt erkend door de SVH en door de SWEN op niveau 2.

      Als gastronoom-sommelier ben je de ideaal opgeleide chef de rang/sommelier in de bediening van een gastronomisch restaurant. Met een aantal jaren praktijkervaring kun je doorgroeien als Maitre of als restaurantmanager en leiding geven aan de gehele bedieningsbrigade.

  • Voorlichting

    Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

    • Infoshop

      De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

      Lees meer over de Zadkine Infoshop

    • Meeloopdagen

      Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over meeloopdagen

      Schrijf je in voor de meeloopdag

    • Open dagen

      Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

      Schrijf je in voor de Open dagen

  • Contact

    Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

    Stel je vraag ...

bbl - niveau 4
  • Start:september en februari*
  • Crebonummer:25169
  • Duur:2 - 3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.